ΑΘΗΝΑ
20:12
|
03.05.2024
«Η Χαμάς διατίθεται να απελευθερώσει κρατούμενους αμάχους - Δεν έχει πρόβλημα με το να συνεχίσει να πολεμά». Σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπ.Εξ. ισχυρίστηκε ότι η Τεχεράνη πραγματοποιεί εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η ισραηλινή πολιορκία της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι το Ιράν καταβάλλει επίμονες διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστούν η επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της Λωρίδας της Γάζας και τα εγκλήματά της ισραηλινής κυβέρνησης κατά των Παλαιστινίων, καθώς και για την παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Καναάνι δήλωσε ότι «το Ιράν παίρνει στα σοβαρά τις προσπάθειές του», επισημαίνοντας ότι «μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Τζέντα».

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει ενώ «ο κόσμος είναι τυφλός και δεν βλέπει την πολιορκία της Γάζας, τους καθημερινούς βομβαρδισμούς και τη δολοφονία παιδιών», σημειώνοντας ότι «τα εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού επαναλαμβάνονται εδώ και 70 χρόνια και οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται σε αυτά τα εγκλήματα».

Ο Καναάνι τόνισε ότι «η ευθύνη των χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ δεν είναι μικρότερη από την ευθύνη της Σιωνιστικής οντότητας για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων».

Απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του Al Mayadeen, ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εάν συνεχιστεί η σιωνιστική επίθεση κατά της Γάζας». Το Σάββατο, δημοσίευμα του Axios ανέφερε ότι το Ιράν διαμήνυσε μέσω διαύλων των Ηνωμένων Εθνών στο Ισραήλ πως θα χρειαστεί να επέμβει, αν η ισραηλινή επιθετικότητα προς τη Γάζα συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης:

«Η Χαμάς διατίθεται να απελευθερώσει κρατούμενους αμάχους – Δεν έχει πρόβλημα με το να συνεχίσει να πολεμά»

Σύμφωνα με τον Καναάνι, αξιωματούχοι της Χαμάς «δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να απελευθερώσουν τους πολίτες και τους αμάχους που κρατούνται από αντιστασιακές ομάδες, αλλά το θέμα τους ήταν ότι τέτοια μέτρα απαιτούν προετοιμασίες που είναι αδύνατες υπό τον καθημερινό βομβαρδισμό από τους Σιωνιστές εναντίον διαφόρων περιοχών της Γάζας».

«Ακούσαμε από την αντίσταση ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αντιστέκονται», είπε επιπλεόν ο Καναάνι, αναφερόμενος στη Χαμάς. «Είπαν ότι η αντίσταση έχει τη στρατιωτική ικανότητα να συνεχίσει να αντιστέκεται στο πεδίο για μεγάλο χρονικό διάστημα».


Επικοινωνία Ιράν με την Κίνα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, είπε στον Κινέζο ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή ότι η Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες και τις δυνατότητές της για να σταματήσει τις επιθέσεις της ισραηλινής κατοχής εναντίον πολιτών της Γάζας, οι οποίες συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν φέρεται να επεσήμανε τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και να τον περιέγραψε ως ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως η διεθνής κοινότητα.

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη και τώρα η επείγουσα προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις και τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των γυναικών, των παιδιών και των πολιτών της Γάζας», είπε ο Ιρανός υπουργός.

Σχετικά με την πρόσφατη του περιοδεία σε κράτη της περιοχής και τη διεξαγωγή συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, καθώς και με τους ηγέτες ορισμένων ομάδων του «Άξονα της Αντίστασης» στην περιοχή, είπε: «Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και ανησυχητική και υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου ανά πάσα στιγμή».

«Εάν τα εγκλήματα των Σιωνιστών δεν σταματήσουν και οι τρέχουσες εγκληματικές επιθέσεις κατά των πολιτών της Γάζας δεν τελειώσουν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το εύρος της κρίσης δεν θα επεκταθεί», προειδοποίησε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Κίνα να καταβάλει προσπάθειες για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, υπενθυμίζοντας την ευθύνη που φέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τις ενέργειες οποιασδήποτε πλευράς βλάπτει αμάχους.

«Η βασική αιτία… της κατάστασης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ είναι ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για κρατική ιδιότητα έχει παραμεριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Γουανγκ Γι, σύμφωνα με επίσημη κινεζική ανάγνωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάγνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Κινέζος διπλωμάτης είπε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιταχθεί στην επίθεση κατά αμάχων και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη και να εκπληρώσει τον εγγενή του ρόλο».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συλλογική τιμωρία κατά του λαού της Γάζας και τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Γύρος επαφών και του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

«Οι ενέργειες του Ισραήλ ξεπέρασαν την αυτοάμυνα και θα πρέπει να λάβουν υπόψη την έκκληση της διεθνούς κοινότητας και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν τη συλλογική τιμωρία του λαού στη Γάζα», φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας στον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν επίσης την Κυριακή.

Σε άλλη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο Γουανγ Γι αναφέρεται πως δήλωσε πως «η άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας θα πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος αθώων αμάχων».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα