ΑΘΗΝΑ
19:51
|
02.05.2024
Ο ΟΗΕ καλεί να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας. Ισραήλ και ΗΠΑ συζητούν μόνο το να εκκενωθεί η Γάζα από τους Παλαιστινίους.
Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας για να βοηθήσει τους πολιορκημένους Παλαιστίνιους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπασίμ αλ-Αουάντι, ανέφερε σε δήλωση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών, θα σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, του μοναδικού σημείου διέλευσης μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε το Ισραήλ να «αποφύγει να στοχεύσει το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου».

Διαβάστε επίσης:

Σίσι: Να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ζήτησε σήμερα να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Ο μαζικός βομβαρδισμός του Ισραήλ και η επιβολή ολοκληρωτικής πολιορκίας στη Γάζα έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αίγυπτο, η οποία μοιράζεται σύνορα με το νότο του παλαιστινιακού θύλακα και ελέγχει το κύριο σημείο εξόδου για τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν εκεί.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι θέλει να διευκολύνει την παράδοση βοήθειας μέσω της διέλευσης της Ράφα, αλλά έχει επίσης απορρίψει το σενάριο εξώθησης των κατοίκων της Γάζας έξω από αυτήν μέσω του περάσματος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, ο αλ-Σίσι «τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η κανονικότητα των ανθρωπιστικών υπηρεσιών και η ανακούφιση στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Αιγύπτιου προέδρου.

Ο Σίσι ενημέρωσε επίσης τον Σουνάκ για τις «συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου να πιέσει για την επιδίωξη ηρεμίας και απόλυτης αυτοσυγκράτησης για να αποφευχθεί η ολίσθηση στην αιματοχυσία, το τίμημα της οποίας θα πληρώσουν περισσότεροι αθώοι και οι συνέπειες θα επεκταθούν σε ολόκληρη την περιοχή», συμπληρώνεται στη δήλωση.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει διάλειμμα των βομβαρδισμών για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι.

Το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς την πλευρά της Γάζας. Τη Δευτέρα κυκλοφόρησαν βίντεο που εικονίζουν βομβαρδισμούς κοντά στις εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο.

Άλλα βίντεο εικονίζουν βυτιοφόρα φορτηγά, τα οποία φέρονται να έκαναν αναστροφή για να επιστρέψουν πίσω, αφότου το Ισραήλ προειδοποίησε την Αίγυπτο πως θα βομβαρδίσει φορτηγά που θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν διαβουλεύσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο σχετικά με την πρόταση διαμόρφωσης ενός ασφαλούς περάσματος για την έξοδο των αμάχων από τη Γάζα. Αυτές οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Μία αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Αίγυπτος απέρριψε την ιδέα ασφαλών διαδρόμων για τους αμάχους για να προστατεύσει «το δικαίωμα των Παλαιστινίων να κρατούν τον σκοπό τους και τη γη τους».

Δικαίωμα επιστροφής

Ουσιαστικά, η «ανθρωπιστική» πρόταση των ΗΠΑ θα σήμαινε την έναρξη μιας εκκένωσης της Γάζας και την εκκαθάρισή της από τον πολιορκημένο πληθυσμό της.

Αρκετά αραβικά κράτη εξακολουθούν να έχουν καταυλισμούς για Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είναι απόγονοι εκείνων που έφυγαν ή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι Παλαιστίνιοι και άλλα αραβικά κράτη έχουν δηλώσει ότι μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το δικαίωμα αυτών των προσφύγων να επιστρέψουν, μια κίνηση που το Ισραήλ πάντα απέρριπτε.

Αυτό που δεν περιλαμβάνει η «ανθρωπιστική» πρόταση των ΗΠΑ, είναι η παροχή τροφίμων, νερού και καυσίμων στους κατοίκους της Γάζας, τους οποίους καλεί να εγκαταλείψουν τη γη τους για να γίνουν πρόσφυγες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κρίσιμες προμήθειες που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, τροφίμων και νερού, πρέπει να επιτραπούν στη Γάζα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα