ΑΘΗΝΑ
01:33
|
19.05.2024
«Το Ισραήλ, όπως γνωρίζουμε, δημιουργήθηκε, αλλά η Παλαιστίνη, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, δεν δημιουργήθηκε ποτέ», είπε μεταξύ άλλων σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι Αλ Σουντάνι και Πούτιν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σήμερα, Τετάρτη.

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας στη Μόσχα, ο Ιρακινός ηγέτης τόνισε ότι «οι δυνάμεις του καλού πρέπει να ενωθούν» και κάλεσε προσωπικά τον Πούτιν να προτείνει μια πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός και μια «πραγματική» λύση στο «παλαιστινιακό πρόβλημα».

Ο Αλ Σουντάνι ισχυρίστηκε ότι οι συνέπειες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης είναι πλέον δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς ο ισλαμικός κόσμος «βράζει» εν μέσω της πρόσφατης κλιμάκωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η σύγκρουση στη Γάζα προέρχεται εντέλει από το γεγονός ότι όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, υπήρχε επίσης μια υπόσχεση για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

«Το Ισραήλ, όπως γνωρίζουμε, δημιουργήθηκε, αλλά η Παλαιστίνη, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, δεν δημιουργήθηκε ποτέ», είπε ο Πούτιν.

«Mέρος της γης που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν και πάντα θεωρούσαν μέρος της αρχικής παλαιστινιακής γης καταλαμβάνεται από το Ισραήλ σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικούς τρόπους. Κυρίως, φυσικά, με τη βοήθεια στρατιωτικής δύναμης», τόνισε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το παλαιστινιακό πρόβλημα βρίσκεται σήμερα «μέσα στην καρδιά» κάθε ανθρώπου στη Μέση Ανατολή και όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες εκλαμβάνονται ως «εκδήλωση αδικίας σε έναν απίστευτο βαθμό».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί και θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και θα διατηρήσει τον διάλογο και μια «ίση απόσταση» και με τις δύο πλευρές.

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ο Πούτιν δήλωσε ότι η πρόσφατη κλιμάκωση στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από τους μαχητές της Χαμάς το Σάββατο, οφείλεται κατά βάθος στις αποτυχημένες πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

«[Οι ΗΠΑ] προσπάθησαν να μονοπωλήσουν την ειρηνευτική διευθέτηση, αλλά δυστυχώς δεν έδωσαν σημασία στην αναζήτηση συμβιβασμών που θα ήταν αποδεκτοί και για τα δύο μέρη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον άσκησε πίεση και στις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να επιβάλει τις δικές της λύσεις στο ζήτημα, χωρίς ποτέ να λάβει υπόψη τα στοιχειώδη συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα