ΑΘΗΝΑ
09:57
|
17.05.2024
Φωτιές μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης προκαλεί ρεπορτάζ του BBC για τους αυτουργούς δολοφονίας της 16χρονης Νίκα το 2022.
Η 16χρονη Ιρανή Νίκα Σακραμί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες κατά «ενός αριθμού δημοσιογράφων και ακτιβιστών» του βρετανικού δημόσιου δικτύου ραδιοτηλεόρασης, BBC, με αφορμή ρεπορτάζ της εκπομπής «BBC Eye» που φέρει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να επιτίθενται σεξουαλικά και να σκοτώνουν τη 16χρονη διαδηλώτρια Νίκα Σακραμί κατά τις κινητοποιήσεις του 2022 υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν.

Το ιρανικό δικαστήριο δεν κατονομάζει τα άτομα σε βάρος των οποίων έγινε μήνυση για «διακοπή ψυχολογικής ασφάλειας της κοινωνίας» ωστόσο, ιρανικές πηγές ανέφεραν πως πρόκειται για δύο Ιρανούς δημοσιογράφους που σχολίασαν το ρεπορτάζ του BBC.

Ο ένας είναι ο δημοσιογράφος Μοχάμαντ Πάρσι που ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ πως δέχθηκε κλήση του Εισαγγελέα Τεχεράνης για την υπόθεση γιατί δημοσίευσε άρθρο για τη Νίκα Σακραμί και τις λεπτομέρειες της δολοφονίας της και ο άλλος είναι ο Μαρτζιέχ Μαχμουντί, που δεν γνωρίζει το ακριβές κατηγορητήριο.

Την Τετάρτη, 1η Μαΐου, ο Ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης Άχμαντ Βαχιντί απέρριψε το ρεπορτάζ του BBC περί βιασμού και δολοφονίας του 16χρονου κοριτσιού το 2022 σαν «σχέδιο δολοπλοκίας εχθρών του Ιράν» ώστε να αποπροσανατολιστεί η διεθνής κοινή γνώμη από τις σημερινές φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.

Επιπλέον, σήμερα, η ιρανική δικαστική ιστοσελίδα Mizan Online σε ανάρτηση ανακοίνωσης που αφορά το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC World για τη Νίκα Σακραμί αναφέρθηκε επικριτικά στο βρετανικό ΜΜΕ υποστηρίζοντας πως «δεν είναι ένα μέσο δεσμευμένο στην αλήθεια και την πραγματικότητα».

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το BBC δεν επέδειξε και δεν επιδεικνύει προσοχή στην πιο θεμελιώδη αρχή ενός τεκμηριωμένου ρεπορτάζ, ήτοι την ικανότητα να επαληθεύονται και να επιβεβαιώνονται οι πηγές και τα έγγραφα» ανέφερε η ίδια ανάρτηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γαλλία: Νεκρός από αστυνομικά πυρά άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε συναγωγή

Μενίδι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο γυναικοκτόνος

Διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα