ΑΘΗΝΑ
05:36
|
02.05.2024
Γιος επιχειρηματία και πρώην προεδρικού υποψηφίου, ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του Ισημερινού υποσχέθηκε να «πιάσει αμέσως δουλειά».
Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Ισημερινού, Ντανιέλ Νομπόα, στο εκλογικό τμήμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επιχειρηματικός γόνος Ντανιέλ Νομπόα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ισημερινού την Κυριακή με υποσχέσεις να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να θέσει υπό έλεγχο τις συμμορίες του εγκλήματος.

Στα 35 του χρόνια, ο Ντανιέλ Νομπόα, γιος του δισεκατομμυριούχου Άλβαρο Νομπόα, έγινε χθες ο νεότερος πρόεδρος που εκλέγεται στην ιστορία του Ισημερινού, κερδίζοντας τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 52,3% των ψήφων, κι υποσχέθηκε να πιάσει «αμέσως δουλειά» για να ξαναφέρει «την ειρήνη» στη χώρα που σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών επιδιδόμενων πάνω απ’ όλα στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η αντίπαλός του, η 45χρονη δικηγόρος Λουίσα Γκονσάλες, πολιτική κληρονόμος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), έλαβε το 47,7% των ψήφων και αναγνώρισε την ήττα της πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, απευθύνοντας «ειλικρινή» συγχαρητήρια στον νικητή. Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε αργότερα νικητή τον κ. Νομπόα, διευκρινίζοντας πως η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά υψηλή, έφθασε το 82,33%.

Αύριο (σήμερα Δευτέρα) θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τον νέο Ισημερινό (…) για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα, που πλήττεται σκληρά από τη βία, τη διαφθορά και το μίσος, δεσμεύτηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του «στο θεό, στη γυναίκα μου, στους γονείς μου και σε όλους όσοι έγιναν μέρος ενός πολιτικού σχεδίου νέου, νεανικού, απρόβλεπτου, με σκοπό να ξαναέρθει το χαμόγελο στη χώρα».

Ο Ντανιέλ Νομπόα, με σπουδές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, πραγματώνει τη φιλοδοξία του πατέρα του, πέντε φορές υποψήφιου για το ανώτατο κρατικό αξίωμα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών του 2006, όταν είχε ηττηθεί από τον Ραφαέλ Κορέα. Ο γιος του, Ντανιέλ, μεγάλωσε ζώντας τις εκστρατείες του. Εγκατέλειψε τη θέση του στην οικογενειακή επιχείρηση όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2021.

Όπως επαναλάμβανε ασταμάτητα στην εκστρατεία του, υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά να «ξαναφέρει την ειρήνη» στη χώρα, να δώσει «παιδεία», «δουλειές σε πολλούς που τις ζητούν», γαλήνη «στις οικογένειες που δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο».

Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για τον συνασπισμό των κορεϊστών, της κυριότερης πολιτικής δύναμης στον Ισημερινό εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια. Η ψηφοφορία έγινε άλλωστε υπό τη σκιά του Ραφαέλ Κορέα -εξόριστου, καταδικασμένου ερήμην για διαφθορά-, που διεκδικούσε την επαναφορά του στην εξουσία, σε ρόλο συμβούλου της προεδρίας.

Η Λουίσα Γκονσάλες κατέλαβε την 20ή Αυγούστου την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 34% των ψήφων.

Ο Ντανιέλ Νομπόα, έκανε ωστόσο την έκπληξη, περνώντας στον δεύτερο γύρο (23%), έπειτα από μια εκστρατεία που σημάδεψε η δολοφονία ενός από τα φαβορί, του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, πρώην δημοσιογράφου, σταυροφόρου κατά της διαφθοράς, από κολομβιανούς πληρωμένους εκτελεστές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα