ΑΘΗΝΑ
05:32
|
09.05.2024
Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. Ποτέ δεν ήταν τόσο δύσκολες οι σχέσεις μας, τόνισε ο Όρμπαν.
Στο περιθώριο του φόρουμ Belt and Road που διεξάγεται στο Πεκίνο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν είχε σήμερα, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο του τρίτου φόρουμ Belt and Road που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Ανοίγοντας τη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες όπου οι δυνατότητες διατήρησης επαφών και ανάπτυξης σχέσεων είναι περιορισμένες, λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ρωσία καταφέρνει να διατηρήσει και να οικοδομήσει δεσμούς με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

«Φυσικά είναι σημαντικό να ανταλλάξουμε απόψεις με μια από τις χώρες της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την κατάσταση στον κόσμο. Γνωρίζω ότι σε πολλά θέματα οι θέσεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά ωστόσο πιστεύω ότι είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων», τόνισε.

Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι ο ρωσο-ουγγρικός εμπορικός κύκλος αυξήθηκε κατά 80% πέρυσι, αλλά μειώθηκε κατά 35% τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, προτρέποντας τον Όρμπαν να σκεφτεί τρόπους για να βελτιώσει την κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι από το 2009 έχει πραγματοποιήσει 13 συναντήσεις με τον Πούτιν αλλά «δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο δύσκολη συνάντηση όσο αυτή».

«Δεν ήμασταν ποτέ σε τόσο δύσκολη κατάσταση. Η Ουγγαρία δεν ήθελε ποτέ να βρεθεί αντιμέτωπο με τη Ρωσία και ο στόχος της ήταν πάντα η οικοδόμηση και η επέκταση των επαφών, πράγμα που καταφέραμε σε κάποια φάση», τόνισε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Όρμπαν, λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων οι σχέσεις μας υπέστησαν βαθιά ζημιά.

«Γνωρίζετε την Ουγγαρία, γνωρίζετε τις δυνατότητες της Ουγγαρίας, κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Καταφέραμε να σώσουμε πολλά πράγματα, γιατί ξέρετε, σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει αυτό που έχτισε να καταστρέφετε» κατάληξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης Μπερταλάν Χάβας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης συζήτησαν την ουγγρορωσική συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ο Όρμπαν επανέλαβε την πρόθεση της Ουγγαρίας να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, επαίνεσε τη Rosatom ως αξιόπιστο εταίρο και ευχαρίστησε τη Gazprom για τη συνεργασία της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα