ΑΘΗΝΑ
21:49
|
05.07.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τον Λιβανέζο ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επαφή με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς, βρίσκεται η Άγκυρα σχετικά με το θέμα των περίπου 200 Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας από την Βηρυτό, μετά τη συνάντησή του με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε πως η Άγκυρα προχώρησε στις επαφές μετά από αιτήματα σειράς ξένων κυβερνήσεων να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση υπηκόων τους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται, ειδικά για την απελευθέρωση αλλοδαπών, αμάχων και παιδιών. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Όσο αφορά στα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη ίδρυσης του κράτους της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Εισβάλλουν στη γη των ανθρώπων. Καταστρέφουν τα σπίτια τους, διώχνουν τους κατοίκους και εγκαθιστούν εποίκους. Αυτό δεν είναι παρά κλοπή και ληστεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς μια λύση δύο κρατών, η οποία είναι σχεδόν παγκόσμια αποδεκτή», ανέφερε, τονίζοντας ότι «η αναβολή της ίδρυσης του Κράτους της Παλαιστίνης αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη στην περιοχή, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα», ενώ πρόσθεσε πως πέρα από τις διμερείς και πολυμερείς συνομιλίες για το Παλαιστινιακό, η Άγκυρα αναζητά επίσης πιθανούς δρόμους για μια μόνιμη πολιτική επίλυση στην Συρία.

Τα σχόλια του Φιντάν έρχονται μια ημέρα αφότου μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σχετικά με την κατάσταση στην Γάζα και την πιθανότητα απελευθέρωσης ομήρων και ενώ αναμένεται να συμμετέχει αύριο, Τετάρτη, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει στείλει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή κρατείται στην Αίγυπτο καθώς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #20: Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις

ΥΠΕΞ: Καινοφανής πρακτική η έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη

Οργή Μπορέλ για την επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα

Φον ντερ Λάιεν: Απάντηση μετά από 2 μήνες στην επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα