ΑΘΗΝΑ
08:18
|
07.05.2024
Κοινή ανακοίνωση με το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για Παλαιστίνιους περί πιθανής δίωξης της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη από την αρωγή σε εγκλήματα πολέμου και…
Η Γάζα μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΜέΡΑ25, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για Παλαιστίνιους που εδρεύει στο Λονδίνο (ICJP-International Centre of Justice for Palestinians), γνωστοποιεί στην ελληνική κυβέρνηση τις ποινικές της ευθύνες για την ηθική και υλική στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ κατά την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Βάσει των αρχών της καθολικής δικαιοδοσίας, που κατοχυρώνει το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και τα μέλη της Κυβέρνησης δεν καλύπτονται από καμία ασυλία έναντι δίωξης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για αρωγή προς τους άμεσους δράστες εγκλημάτων πολέμου.

Το ΜέΡΑ25 στέκεται πολιτικά και ηθικά στο πλευρό όλων των κατοίκων της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που πέφτουν θύματα εγκλημάτων πολέμου, ανεξάρτητα της εθνότητας ή ταυτότητας των θυτών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το ICJP, θέτουμε και σε νομική πλέον βάση την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της απέναντι στη διεθνή νομιμότητα αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία που παραδοσιακά στέκεται στο πλευρό των θυμάτων των εγκληματιών πολέμου, της εθνοκάθαρσης και κάθε μορφής γενοκτονίας.

Ακολουθεί το κείμενο της κοινής ανοιχτής επιστολής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 & ΤΟΥ ICJP

Προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΘΑΝΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΕΝΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΈΜΟΥ

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Γνωστοποιούμε στα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης πως, εφόσον αποδεικνύεται ότι βοήθησαν, υποκίνησαν ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο υποστήριξαν, ενθάρρυναν ή παρείχαν υλική βοήθεια στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από την κυβέρνηση του Ισραήλ, είναι πιθανή η δίωξή τους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τρίτες χώρες.

Υπό το φως των καταστροφικών εξελίξεων σήμερα στη Γάζα, και των σαφών ενδείξεων ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει – και σκοπεύει να συνεχίσει να διαπράττει – εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, η παρούσα επιστολή υποβάλλεται στην Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και τη νομολογία του σχετικά με την Ατομική Ποινική Ευθύνη, η υποστήριξη που παρέχουν μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης, και ιδίως ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στους δράστες «διεθνών εγκλημάτων» μπορεί να διερευνηθεί και να διωχθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τρίτα κράτη βάσει των αρχών της καθολικής δικαιοδοσίας. Σε αυτό περιλαμβάνεται η υποστήριξη από ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Δημοκρατίας, στις παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ισραηλινές ενέργειες, εφόσον προκύπτουν αποδεδειγμένα στοιχεία ότι έχουν ήδη διαπραχθεί «διεθνή εγκλήματα» κατά αμάχων και εφόσον υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τέτοια εγκλήματα διαπράττονται περαιτέρω και συνεχώς.

Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται από το πολιτικό κόμμα ΜέΡΑ25 σε συνεργασία με «Διεθνές Κέντρο Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους (ICJP)» (*) – μια ανεξάρτητη Οργάνωση, με έδρα το Λονδίνο, δικηγόρων, πανεπιστημιακών και πολιτικών που εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου έχουν ήδη έχουν αναφερθεί ως συνιστούσες σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παραδείγματος χάριν:

βομβιστικές επιθέσεις στη Γάζα που παραβιάζουν την απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου για Αναλογικότητα και Διάκριση Μαχητών από Αμάχους, ιδίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους

συγκροτήματα κατοικιών που έχουν ισοπεδωθεί με θύματα ολόκληρες οικογένειες

500 παιδιά που έχουν ήδη σκοτωθεί από τις 7 ως τις 13 Οκτωβρίου

χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου εναντίον του άμαχου πληθυσμού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

εντολή μετακίνησης πληθυσμού άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και χώρων ασύλου του ΟΗΕ για τους αμάχους – με απειλή βομβαρδισμού ολόκληρης της περιοχής εντός 24 ωρών.

Με γνώση αυτών των εγκλημάτων που έχουν ήδη διαπραχθεί από την 7ηΟκτωβρίου, η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η υποστήριξη που παρέχει στις δυνάμεις που προβαίνουν σε αυτά τα «διεθνή εγκλήματα» την καθιστά, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, συνένοχη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η παρούσα επιστολή προειδοποιεί την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η στάση της μπορεί να κριθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τρίτα κράτη, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, πως ισοδυναμεί τόσο με Έγκλημα Πολέμου όσο και με Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας.

Υπενθυμίζουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Καταστατικού της Ρώμης, η ατομική ποινική ευθύνη δεν αφορά μόνο τους άμεσους δράστες των εγκλημάτων, αλλά και σε όσους βοηθούν, υποθάλπουν ή με άλλο τρόπο συνδράμουν στη τέλεση εγκλήματος που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Δεν απαιτείται δηλαδή ένα άτομο που παρέχει υποστήριξη στη διάπραξη ενός εγκλήματος είτε να βρίσκεται στο έδαφος επί του οποίου έχει δικαιοδοσία το ΔΠΔ, είτε η υποστήριξη να παρέχεται στην επικράτεια αυτή για να φέρει ευθύνη για τη συνδρομή, την υποκίνηση και την υποβοήθηση αυτών των εγκλημάτων ώστε να διερευνηθεί ή να διωχθεί. Ακόμα, το Εφετείο του ΔΠΔ δεν αναγνωρίζει ασυλία ατόμου λόγω επίσημης ιδιότητας (π.χ. Βουλευτής, Υπουργός, Πρωθυπουργός). [Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση της δίωξης της Τζίπι Λίβνι, της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, από το Δικαστήριο Ουέστμινστερ του Λονδίνου. (**)]

Με αυτά τα δεδομένα, είναι όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και νομικά επιλήψιμο το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει την υποστήριξή της στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι, δεδομένης της αρχής της καθολικής δικαιοδοσίας του ΔΠΔ, μια τέτοια υποστήριξη και βοήθεια αυξάνει τον κίνδυνο να καταγγελθούν και να καταδικαστούν μέλη της ως συνένοχα στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Κλείνοντας, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψη της τα παραπάνω προτού συνεχίσει την απροκάλυπτη, ανήθικη και εξευτελιστική για την Ελλάδα πρακτική της συμπαράστασης στην διάπραξη Εγκλημάτων Πολέμου και Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

17ηΟκτωβρίου 2023

(*) ICJP, Scottish Provident House,1ος όροφος. 76-80 College Road, Harrow, Αγγλία, HA11BC | [email protected] | wwwWACloGlesTine.com

(**) Θέτουμε υπόψη σας έγκαιρα αντίστοιχο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τους δικαστές του Δικαστηρίου Ουέστμινστερ του Λονδίνου για τη σύλληψη της Τζίπι Λίβνι, της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ για τη συμμετοχή της σε φερόμενα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στη Γάζα που προέκυψαν από την ισραηλινή επιχείρηση του 2009 – στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία Operation Cast Lead. Οι δικηγόροι της ICJP υποστήριξαν εκείνη την δίωξη και είναι πρόθυμοι να εργαστούν προς αντίστοιχες διώξεις σε άλλες δικαιοδοσίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Ράφα: το Ισραήλ ξεκίνησε την εισβολή ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Ένας Οκτώβρης δικός μας, της Ρωσίας και ολόκληρου του κόσμου-Μια έκκληση Ρώσων διανοουμένων και καλλιτεχνών

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα