ΑΘΗΝΑ
02:34
|
10.05.2024
Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, σε καφέ της γειτονιάς Σκαρμπέεκ στη βελγική πρωτεύουσα και κατέληξε στο νοσοκομείο.
Υψηλό το επίπεδο συναγερμού στην πρωτεύουσα του Βελγίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπεσε ο δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης στις Βρυξέλλες που άφησε πίσω της δύο νεκρούς Σουηδούς πολίτες.

Ο άνδρας που εντοπίστηκε σήμερα το πρωί από την αστυνομία, σε καφέ στην γειτονιά Σκαρμπέεκ των Βρυξελλών και τραυματίστηκε από πυροβολισμό στο στήθος κατέληξε σήμερα στις 9:38 το πρωί στο νοσοκομείο, όπως επιβεβαίωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Το περιστατικό, που έγινε κοντά στον τελευταίο γνωστό τόπο διαμονής του ατόμου που αναζητούσαν από χθες το βράδυ οι αρχές, επιβεβαιώθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της βελγικής πρωτεύουσας, αλλά και από τον δήμαρχο των Βρυξελλών, Φιλίπ Κλος, που ανέφερε μιλώντας στο Radio 1 (VRT): «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο δράστης αναχαιτίστηκε».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο είχε ανακοινώσεις πως ο ύποπτος που αναζητούνταν ήταν ένας 45χρονος Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στη χώρα, αφού είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει το 2019, ενώ τα θύματα είναι σουηδικής καταγωγής.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο 4 στις Βρυξέλλες κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία για ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογράμμισε ότι ζητείται από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου ισχύει το επίπεδο συναγερμού 3. Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, προσέθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους προστασίας, σήμερα τα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες θα λειτουργήσουν με τηλεργασία και τα κτίρια θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστό θα παραμείνει και το ευρωπαϊκό σχολείο.

Το περιστατικό συνέβη κοντά στην Πλας Σενκτελέτ γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει με σκούτερ, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς Σουηδούς φιλάθλους και έναν τραυματία οδηγό ταξί που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας μετά την επίθεση και το γήπεδο εκκενώθηκε από τους 35.000 θεατές, μετά από οδηγίες της αστυνομίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης, δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία των δύο Σουηδών εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

Να σημειωθεί, τέλος ότι η Γαλλία που βρίσκεται ήδη σε υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης, μετά από τη δολοφονία καθηγητή που μαχαιρώθηκε από πρώην μαθητή του που συνδέεται με τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με το Βέλγιο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα