ΑΘΗΝΑ
06:18
|
02.05.2024
Το Al Jazeera αναφέρει ότι στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου Αλ-Αχλί είχαν καταφύγει 30.000 άνθρωποι. Χτύπημα και σε σχολείο του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ βομβάρδισε το αραβικό νοσοκομείο αλ Αχλί της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς, ανέφερε νωρίς το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το χτύπημα αναφέρεται πως έγινε στην αυλή του νοσοκομείου, ενώ το Al Jazeera αναφέρει ότι στο κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου έχουν καταφύγει 30.000 άνθρωποι.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε αρχικά ότι τουλάχιστον 200 έως 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο. Σε ακόλουθη αναφορά οι νεκροί υπολογίστηκαν στους 500.

Υπάρχουν εκατοντάδες θύματα κάτω από τα συντρίμμια, ανέφερε το υπουργείο, ενώ μέρος του κτιρίου ήταν ακόμα τυλιγμένο στις φλόγες.

Η κυβέρνηση της Χαμάς της Γάζας χαρακτήρισε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου».

«Το νοσοκομείο στέγαζε εκατοντάδες άρρωστους και τραυματίες και ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους» εξαιτίας άλλων ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε η κυβέρνηση της Γάζας σε δήλωση.

Περίπου 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 750 παιδιά είχαν ήδη σκοτωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα από ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί το Ισραήλ εδώ και 11 μέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Το χτύπημα στο νοσοκομείο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών κατακόρυφα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο Αμπάς χαρακτήρισε το χτύπημα ως σφαγή και γενοκτονική πράξη.

Ισραηλινός στρατός: Δεν γνωρίζουμε για τον βομβαρδισμό – Δεν έπρεπε να βρίσκονται στο νοσοκομείο – Το έκαναν οι Παλαιστίνιοι

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Θα λάβουμε τις λεπτομέρειες και θα ενημερώσουμε το κοινό. Δεν ξέρω να πω αν ήταν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή», είπε.

«Προειδοποιήσαμε ότι το Βαπτιστικό Νοσοκομείο [άλλο όνομα του αλ Αχλί] και άλλα πέντε νοσοκομεία θα πρέπει να εκκενωθούν ώστε η Χαμάς να μην τα χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο», είπε ο επικεφαλής ομάδας επικοινωνίας του ισραηλινού στρατού Αβισάι Αντραίι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι επανήλθε ώρα μετά, υποστηρίζοντας ότι ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα «πέρασαν στην περιοχή» του Αραβικού Νοσοκομείου αλ-Αχλί τη στιγμή που χτυπήθηκε.

«Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μια στρατιωτική δήλωση.

Κάνοντας ρεπορτάζ από το νότιο Ισραήλ, η Στέφανι Ντέκερ του Al Jazeera σημείωσε ότι το Ισραήλ επιρρίπτει τακτικά τις επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους σε αποτυχημένες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

«Πρέπει να πω ότι το έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν, όταν έπληξαν στόχους στη Γάζα, όπως σχολεία σε καταστάσεις όπως αυτή», είπε.

«Η χειρότερη επίθεση σε ιατρική εγκατάσταση τον 21ο αιώνα»

Ο Ζαχέρ Ζαχλούλ, της ανθρωπιστικής οργάνωσης MedGlobal με έδρα τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τη μαζική επίθεση των Ισραηλινών στο Αραβικό Νοσοκομείο αλ-Αχλί «τη χειρότερη επίθεση σε ιατρική εγκατάσταση του 21ου αιώνα».

[Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera]

«Οι βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Είναι έγκλημα πολέμου. Υπονομεύει την ιατρική ουδετερότητα και τις συμβάσεις της Γενεύης 150 ετών και στερεί από την ταλαιπωρημένη τοπική παλαιστινιακή κοινότητα την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», είπε. «Ενισχύει το τραύμα στη λωρίδα της Γάζας, στέλνοντας το μήνυμα ότι πουθενά δεν είναι κανείς ασφαλής, ούτε μέσα σε ένα νοσοκομείο».

[Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera]

Τι στάση θα κρατήσει η διεθνής κοινότητα;

Ο Ιμπραχίμ Φραϊχάτ από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, είπε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Αυτή η νέα σφαγή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ο βομβαρδισμός φτάνει σε κάθε εκατοστό της Γάζας, δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή. Το νοσοκομείο που επλήγη βρίσκεται σε μια περιοχή όπου το Ισραήλ διέταξε τον κόσμο να κατευθυνθεί εκκενώνοντας άλλες. Υποτίθεται ότι είναι μια ασφαλής ζώνη».

«Πώς στο καλό αυτό είναι “στόχος συνδεόμενος με τη Χαμάς”; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θεωρηθούν όλοι υπεύθυνοι. Κανείς δεν αναλαμβάνει δράση», είπε ο Φραϊχάτ στο Al Jazeera.

Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στο Ισραήλ, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται πως θα σταθεί απέναντι σε ένα συμβάν που δε μπορεί να αγνοήσει.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αύριο το πρωί ζητούν Ρωσία και ΗΑΕ

«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν μια επείγουσα ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πρωί της 18ης Οκτωβρίου σχετικά με το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι.

Αίγυπτος: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

«Αυτή η σκόπιμη επίθεση σε μη στρατιωτικούς στόχους αποτελεί επικίνδυνη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των βασικών ανθρώπινων αξιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Κατάρ: Επικίνδυνη κλιμάκωση

«Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας για να συμπεριλάβει νοσοκομεία, σχολεία και άλλα πληθυσμιακά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ερντογάν: Να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας είναι «το τελευταίο παράδειγμα των χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες επιθέσεων του Ισραήλ».

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», έγραψε ο Ερντογάν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Σαουδική Αραβία: Βάναυση επίθεση

«Η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει κατηγορηματικά αυτή τη βάναυση επίθεση, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών νόμων και κανόνων, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Το υπουργείο κατήγγειλε επίσης το Ισραήλ για τις «συνεχείς επιθέσεις εναντίον αμάχων παρά τις πολλές διεθνείς εκκλήσεις» να σταματήσει.

«Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη αναγκάζει τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει τα διπλά μέτρα και την επιλεκτικότητα στην εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου όταν πρόκειται για ισραηλινές εγκληματικές πρακτικές. Απαιτεί μια σοβαρή και σταθερή στάση για την παροχή προστασίας στους ανυπεράσπιστους αμάχους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Ριάντ τόνισε επίσης την ανάγκη να ανοίξουν αμέσως ασφαλείς διάδρομοι για την παράδοση τροφίμων και φαρμάκων στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα και είπε ότι θεωρεί τις ισραηλινές δυνάμεις πλήρως υπεύθυνες για τη συνεχιζόμενη παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων και νόμων.

Ιορδανία: Στο χείλος της αβύσσου η περιοχή

«Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα του να πέσει στην άβυσσο. Ο νέος κύκλος του θανάτου και της καταστροφής μας ωθεί προς αυτό», είπε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’. «Η απειλή που εξαπλώνει αυτή η σύγκρουση είναι πραγματική. Το κόστος είναι πολύ υψηλό για όλους».

Ιράν: Τα Ηνωμένα Έθνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, περιέγραψε την επίθεση ως βάναυσο έγκλημα πολέμου και ως γενοκτονία.

«Σε συνέχεια των επαίσχυντων εγκλημάτων του κατά του παλαιστινιακού έθνους, διαπράττοντας αυτό το αποτρόπαιο και φρικτό έγκλημα, το σιωνιστικό καθεστώς έδειξε για άλλη μια φορά την αγριότητα και τη δειλία του σε ολόκληρο τον κόσμο και απέδειξε ότι δεν τηρεί τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου σε περιόδους πολέμου», πρόσθεσε.

Ο Καναάνι εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του λαού του Ιράν προς τον παλαιστινιακό λαό και την παλαιστινιακή αντίσταση, ιδιαίτερα τις οικογένειες των μαρτύρων αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος.

«Αναμφισβήτητα, το αίμα των καταπιεσμένων μαρτύρων αυτού του περιστατικού θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ανθεκτικού και γενναίου παλαιστινιακού έθνους να υπερασπιστεί την απελευθέρωση της γης του από τη λαβή των καταπιεστών».

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας τους, αναμένεται να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους ευθύνες, διερευνώντας έγκαιρα τις διαστάσεις αυτού του εγκλήματος πολέμου και διώκοντας τους Σιωνιστές εγκληματίες.

Χειραψίες Γεραπετρίτη μία ώρα μετά το χτύπημα

Το ελληνικό υπ.Εξ. ανήρτησε φωτογραφία του Γιώργου Γεραπετρίτη σε χειραψία με τον Ισραηλινό πρέσβη μία ώρα μετά το χτύπημα.

Υπηρεσία του ΟΗΕ καταγγέλλει βομβαρδισμό σχολείου – «Δεν έχουμε λόγια»

Το νοσοκομείο αλ-Αχλί δεν ήταν ο μόνος τόπος συγκέντρωσης αμάχων που επλήγη σήμερα στη Γάζα. Ένα σχολείο υπό τη διαχείριση του ΟΗΕ που φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους χτυπήθηκε επίσης νωρίτερα με τουλάχιστον έξι νεκρούς.

Η Ταμάρα αλ-Ριφάι, από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ, είπε ότι υπήρξαν «απευθείας ισραηλινά πυρά» στις εγκαταστάσεις του σχολείου και σε ένα άλλο κέντρο προσφύγων στην περιοχή.

«Μια επίθεση σε πυκνοκατοικημένους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου οι άνθρωποι στεγάζονται σε σχολεία και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ είναι κάτι που είναι εντελώς σοκαριστικό. Είναι μια πολύ θλιβερή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Δεν βρίσκω λόγια να μιλήσω για αυτό αυτή τη στιγμή», είπε η αλ-Ριφάι στο Al Jazeera.

«Δείχνουμε ξεκάθαρα την τοποθεσία όλων των κτιρίων μας και κοινοποιούμε τις συντεταγμένες, το GPS, σε όλα τα μέρη [της σύγκρουσης]. Αυτός ο καταυλισμός φιλοξενούσε 4.000 εκτοπισμένους».

Οργισμένες διαδηλώσεις σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα – Πυροβολισμοί

Ο απευθείας βομβαρδισμός νοσοκομείου προκάλεσε άμεση αντίδραση των Παλαιστινίων εκτός της Γάζας.

Παλαιστίνιοι βγήκαν μέσα σε λίγα λεπτά αφότου έμαθαν την είδηση στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και των περιχώρων της.

Μεγάλες και τεταμένες διαδηλώσεις ξεκίνησαν αμέσως και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής. Ενώ γύρω στις 22.30 (Αθήνα και Ραμάλα έχουν την ίδια ώρα) ακούστηκαν πυροβολισμοί. Οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ραμάλα, σημάδευαν πιθανότατα τον αέρα.

Αναφέρεται πως διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει και στη Χεβρώνα και άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης με μέρος τουλάχιστον των διαδηλωτών να ζητά την παραίτηση του Αμπάς.

Ο Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μπάιντεν – Έκτακτη σύσκεψη της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπάς, θα φύγει από το Αμμάν της Ιορδανίας και θα επιστρέψει στη Δυτική Όχθη, είπε ένας αξιωματούχος της PLO.

Ο γραμματέας της PLO Χουσεΐν αλ Σεΐχ είπε ότι ο Αμπάς κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ευρύτερης ηγεσίας απόψε.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν που θα ταξιδέψει προς το Ισραήλ απόψε.

Άμεσες διαδηλώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή

Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στο Αμμάν και σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Στο Αμμάν οι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

Στον Λίβανο διαδηλωτές που βγήκαν άμεσα στον δρόμο καλούν την Χεζμπολάχ να επέμβει. Αναφέρεται πως η Χεζμπολάχ κάλεσε σε διαδήλωση στη Βηρυτό αύριο το μεσημέρι.

Χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί και στην Κωνσταντινούπολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα