ΑΘΗΝΑ
10:24
|
02.05.2024
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με... χαρακτήρα φορολογικής ρύθμισης, προωθεί η κυβέρνηση!
Φωτογραφία από το Facebook του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να λάβει έγκριση κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έχει ως βασικό κορμό τη λειτουργία και τις παροχές των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, ως πρόσχημα τη διευκόλυνση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αλλά ως στόχο την είσπραξη χρημάτων.

Με κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο…

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, θα αντικρίσουν για άλλη μια φορά την καθημερινότητα μέσα από τον κυβερνητικό παραμορφωτικό καθρέφτη, διαπιστώνοντας ότι:

Η ανάγκη των εργαζομένων για επιβίωση μέσω δεύτερης, παράλληλης απασχόλησης ικανοποιήθηκε από τον εργασιακό νόμο Γεωργιάδη, ώστε οι επιχειρήσεις να μην αυξήσουν τους μισθούς και η όποια αδήλωτη απασχόληση να νομιμοποιηθεί, ώστε να καταβάλλουν εισφορές από τους μισθούς πείνας που λαμβάνουν.

Φυσικά σύμφωνα με τη διάταξη που προωθείται, με τα ένσημα που συγκεντρώνουν, οι διπλοαπασχολούμενοι δεν θα συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.

Παράλληλα, στους συνταξιούχους, οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίζουν να εργάζονται θα επιβάλλεται ειδική εισφορά με παράλληλη κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης.

Οι συντάξεις δεν αυξάνονται ουσιαστικά, αλλά περιορίζεται η παρακράτηση ώστε οι συνταξιούχοι που αναγκάζονται να συνεχίσουν την εργασία, να ενισχύουν τον κρατικό κορβανά.

Δεν θα αναστέλλεται η σύνταξη αναπήρων, οι οποίοι εργάζονται. Όχι, δεν θα αυξηθούν τα επιδόματα και οι συντάξεις των συμπολιτών μας με αναπηρία, αλλά θα μπορούν (;) να εργάζονται και φυσικά να καταβάλλουν εισφορές.

Όσοι επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν αλλά έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ  έως 30.000 ευρώ, θα μπορούν πλέον να το πράξουν.

Μόνο που θα κάνουν… μαύρα μάτια έως ότου λάβουν ολόκληρη την σύνταξή τους.

Μέχρι το χρέος να υποχωρήσει έως τα 20.000 ευρώ, θα λαμβάνουν περίπου το 30% της σύνταξης που δικαιούνται. Το υπόλοιπο ποσό θα αξιοποιείται για τη μείωση του χρέους τους. 

Εφόσον καλυφθεί η διαφορά, τότε θα εντάσσονται στην ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση (πάλι) του ανάλογου ποσού από τη σύνταξή τους.

Καθυστέρησε η απονομή της επικουρικής σύνταξης σας; Βρέθηκε η λύση!

Πρόκειται για την πολυθρύλητη fast track διαδικασία, η οποία εφαρμόστηκε στις κύριες συντάξεις με συνέπεια χιλιάδες δικαιούχοι είτε να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά δικαιούνται, είτε υψηλότερη και σε λίγα χρόνια να πρέπει να επιστρέψουν χρήματα, δίνοντας παράλληλα μάχη με την εφορία, καθώς στο μεταξύ έχουν φορολογηθεί για υψηλότερα ποσά.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά.

Τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, παραμένουν τραγικά περιορισμένα απέναντι στο κύμα ακρίβειας, όμως πλέον θα χορηγούνται στην πλειονότητα τους μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Στόχος, η περικοπή -σε δεύτερο χρόνο- των ομοειδών επιδομάτων που μπορεί να λαμβάνει σήμερα ένας δικαιούχος από τον ίδιο ή διαφορετικούς φορείς.

Ο πλούτος αλλοιώνει και το χαρακτήρα, εξάλλου…

Παράλληλα, θα φορολογούνται οι παροχές της επαγγελματικής ασφάλισης, όπως συμβαίνει με την αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση.

Στόχος, η ενδυνάμωση της ασφάλισης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η συγκέντρωση κεφαλαίου από τις εισφορές των εργαζομένων προς τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, καθώς  το ύψος της φορολόγησης, αν πρόκειται να χορηγηθεί εφάπαξ θα είναι κατά πολύ υψηλότερο (έως και 20%!) σε σχέση με το αν ο ασφαλισμένος θα λάβει την παροχή ως  επικουρική σύνταξη. Δηλαδή σταδιακά, σε μικρότερα ποσά.

Το… νομοθετικό μενού, περιλαμβάνει και περικοπές.

Έτσι, επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο, σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου.

Ουσιαστικά οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% στο οποίο ήδη υποχωρεί η σύνταξη χηρείας από την πρώτη ημέρα θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου.

Η περικοπή θα επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Πάντως, ο συνταξιούχος  θα μπορεί να επιλέγει ποιά από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50%. Δηλαδή, η δική του ή η σύνταξη χηρείας.

Επιπλέον, προβλέπεται η περικοπή της δεύτερης Εθνικής Σύνταξης, σε περίπτωση που δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες από δύο συντάξεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα