Την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Αιγύπτου να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εξέφρασε σήμερα από το Κάιρο, επόμενο σταθμό του ταξιδιού του μετά το Τελ Αβίβ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ο Γερμανός καγκελάριος, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ζήτησε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα το συντομότερο δυνατό, με τον αλ Σίσι να τονίζει πως το συνοριακό πέρασμα της Ράφα δεν έκλεισε με απόφαση του Καΐρου, αλλά εξαιτίας των επανειλημμένων ισραηλινών βομβαρδισμών.
Την ίδια ώρα όμως – και παρότι ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός – εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να αξιολογήσει πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία μια τρομοκρατική οργάνωση όχι μόνο επιτέθηκε, αλλά συνεχίζει να επιτίθεται στο Ισραήλ», είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Εναπόκειται, προς το παρόν, στο κράτος του Ισραήλ να αξιολογήσει πότε αυτή η τρομοκρατική απειλή δεν θα είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε το Ισραήλ να μπορεί να τερματίσει την αμυντική του επιχείρηση», πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών, ο αλ Σίσι επανέλαβε ότι δεν θα ήθελε να δει τους Παλαιστίνιους να εκδιώκονται από τη Γάζα προς τη χερσόνησο του Σινά, η οποία, όπως είπε, θα μετατραπεί σε τόπο σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστινίων με συνέπειες για την Αίγυπτο.
«Απορρίπτουμε την εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης και την απέλαση Παλαιστινίων στο Σινά», ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ότι μια μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας προς το Σινά θα είναι το πρώτο βήμα για μια παρόμοια μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη προς την Ιορδανία που θα σημάνει και το τέλος της παλαιστινιακής υπόθεσης και θα καταστήσει αδύνατη την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.