ΑΘΗΝΑ
20:06
|
12.05.2024
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του φόρουμ «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την επίσκεψή του στην Κίνα.

«Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Κίνας για τρεις ώρες. Δεν μπορώ να σας τα πω όλα», είπε ο Πούτιν.

Το εύρος των θεμάτων που συζητήθηκαν περιελάμβανε «όλη τη διμερή ατζέντα, πολλά θέματα εκεί: είναι η οικονομία, τα χρηματοοικονομικά, η πολιτική αλληλεπίδραση και η από συνεργασία σε διεθνείς πλατφόρμες».

«Επίσης συζητήσαμε λεπτομερώς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πούτιν. «Ενημέρωσα επίσης τον πρόεδρο λεπτομερώς για την κατάσταση στον στίβο της Ουκρανίας».

«Όλοι αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες αποτελούν κοινές απειλές. Ενισχύουν τη ρωσο-κινεζική αλληλεπίδραση», κατέληξε ο Πούτιν.

«Η τραγωδία που συνέβη εκεί είναι τρομερό γεγονός», δήλωσε για το χθεσινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί. «Εκατοντάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι φυσικά καταστροφή» είπε.

«Πραγματικά ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζεται να τερματιστεί αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην δυνατότητα να ξεκινήσουν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

«Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος»

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του φόρουμ της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος». Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες με πολλούς άλλους αξιωματούχους που συμμετείχαν στο φόρουμ, στη συμμετείχαν σε ένα πρωινό εργασίας για λίγους και εκλεκτούς και, τέλος, σε διμερές επίπεδο.

Ο Σι είπε ανέφερε ο Πούτιν έχει παρευρεθεί στο φόρουμ «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» τρεις φορές στη σειρά, δείχνοντας την υποστήριξη της Ρωσίας στην πρωτοβουλία. Επαινώντας τη Ρωσία ως σημαντικό εταίρο, ο Σι είπε ότι η λειτουργία μεγάλων έργων υποδομής όπως ο αγωγός φυσικού αερίου της ανατολικής διαδρομής Κίνας-Ρωσίας έχει αποφέρει απτά οφέλη στους ανθρώπους και των δύο χωρών.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες χώρες μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) για να προωθήσει την ευθυγράμμιση της «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» με την EAEU, έτσι ώστε να προωθηθεί η περιφερειακή συνεργασία σε ανώτερο και βαθύτερο επίπεδο, δήλωσε ο Σι.

Η Κίνα ελπίζει ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Μογγολίας-Ρωσίας θα σημειώσει ουσιαστική πρόοδο το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας δεν αποτελεί τακτική σκοπιμότητα, αλλά μακροπρόθεσμη πολιτική που αποσκοπεί σε μια μόνιμη φιλία καλής γειτονίας, ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, είπε ο Σι.

Η Κίνα υποστηρίζει τον ρωσικό λαό στο να ακολουθήσει το μονοπάτι της εθνικής αναζωογόνησης και να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για υψηλής ποιότητας ανάπτυξη της πρακτικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας και ενεργής διερεύνησης των δυνατοτήτων συνεργασίας σε αναδυόμενες βιομηχανίες στρατηγικού χαρακτήρα.

Η ιστορική εισδοχή νέων μελών στα BRICS δείχνει την εμπιστοσύνη των αναπτυσσόμενων χωρών στην προώθηση της πολυπολικότητας στον κόσμο και της μεγαλύτερης δημοκρατίας στις διεθνείς σχέσεις, είπε ο Σι.

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στη Ρωσία για τη διοργάνωση μιας επιτυχημένης συνόδου κορυφής BRICS στο Καζάν το επόμενο έτος.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να ενισχύει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, την G20 και άλλα πολυμερή πλαίσια, ώστε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων εφοδιασμού και για να διασφαλίσει τα κοινά συμφέροντα της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και των περιφερειακών και αναπτυσσόμενων χωρών, είπε ο Σι.

Ο Πούτιν είπε ότι η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» σημειώνει μεγάλη επιτυχία και έχει γίνει ένα σημαντικό διεθνές δημόσιο αγαθό ευρέως αναγνωρισμένο από τον κόσμο.

Η εξέλιξη της διεθνούς κατάστασης επιβεβαιώνει πλήρως τη στρατηγική κρίση του Προέδρου Σι για βαθιές αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο πολυμερών μηχανισμών, όπως οι BRICS, να υποστηρίξει το διεθνές σύστημα που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και να προωθήσει τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και λογικού συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του εορτασμού της 75ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο έτος για να προωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας, πρόσθεσε.

Συμφωνία για εξαγωγές ρωσικών σιτηρών στην Κίνα

Η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για μακροπρόθεσμες προμήθειες ρωσικών σιτηρών στην Κίνα, μετέδωσε το TASS.

Η Ρωσία δημιουργεί νέες διαδρομές εξαγωγών για τα γεωργικά προϊόντα της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας New Land Grain Corridor (NLGC).

Με αξία 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το συμβόλαιο είναι μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στο TASS η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της NLGC για την ανάπτυξη, Καρίν Οβσεπιάν, στο περιθώριο του φόρουμ.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Σι φέτος. Τον Μάρτιο, ο Κινέζος πρόεδρος μετέβη στη Ρωσία για μια επίσημη επίσκεψη. Ο Πούτιν είχε επισκεφθεί τελευταία φορά την Κίνα τον Φεβρουάριο του 2022 για να παραστεί στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα