ΑΘΗΝΑ
21:59
|
15.05.2024
Στα 10 χρόνια της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος, «η Κίνα και οι εταίροι της συνεργάστηκαν για να στηρίξουν το πνεύμα του Δρόμου του Μεταξιού».
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στάθηκε στα δεξιά του οικοδεσπότη του φόρουμ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιστορική τάση προς την ειρήνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών δεν μπορεί να ανακοπεί, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε δεξίωση για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

«Η ιστορική τάση προς την ειρήνη, την ανάπτυξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία δεν μπορεί να ανακοπεί. Η προσπάθεια των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή και η φιλοδοξία όλων των χωρών για κοινή ανάπτυξη και ευημερία είναι ακαταμάχητες», αναφέρει πως είπε ο Σι το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Διαβάστε ακόμα:

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ο Σι είπε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» επιδιώκει την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων, αποσκοπεί στο να αποφέρει αμοιβαία οφέλη και φέρνει «ένα μήνυμα ελπίδας».

Είπε επίσης ότι όλες οι επιτυχίες που σημειώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας αποτελούν συλλογικό κατόρθωμα των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των λαών των χωρών που συμμετέχουν.

«Τα τελευταία 10 χρόνια από την έναρξη της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος, η Κίνα και οι εταίροι της συνεργάστηκαν για να στηρίξουν το πνεύμα του Δρόμου του Μεταξιού, να συμβάλουν στην παγκόσμια συνδεσιμότητα, να δημιουργήσουν πλατφόρμες για διεθνή οικονομική συνεργασία και να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι, διατυπώνοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει ένα λαμπρότερο μέλλον για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Πριν από τη συνάντηση προηγήθηκε φωτογράφιση κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στάθηκε στα δεξιά του οικοδεσπότη του φόρουμ. Πριν από αυτό, αμέσως μετά την άφιξη του Ρώσου προέδρου, οι Σι και Πούτιν έδωσαν τα χέρια, ανταλλάσσοντας μερικές παρατηρήσεις. Οι δυο τους αναμένεται να συναντηθούν για να συζητήσουν αύριο, Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης:

Το τρίτο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» πραγματοποιείται στο Πεκίνο στις 17 και 18 Οκτωβρίου, με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 140 χώρες.

Η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» είναι μια ιδέα που πρότεινε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2013 με στόχο την εντατικοποίηση πολυμερών εμπορικών και επενδυτικών σχεδίων με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών και κινεζικών και ξένων κεφαλαίων. Περισσότερα από 150 κράτη και περισσότεροι από 30 διεθνείς οργανισμοί έχουν προς το παρόν ενταχθεί σε αυτή.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα