ΑΘΗΝΑ
14:41
|
12.05.2024
Το ψήφισμα θα καταδίκαζε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αλλά και κάθε βία κατά αμάχων και θα καλούσε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη ενάντια σε ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βραζιλία και θα καταδίκαζε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αλλά και κάθε άσκηση βίας κατά αμάχων και θα καλούσε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν:

Υπέρ: Γαλλία, Κίνα, Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Κατά: Ηνωμένες Πολιτείες.
Αποχή: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία.

Για να εγκριθεί, ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον 9 από τα 15 μέλη του συμβουλίου να ψηφίσουν «ναι» και να μην υπάρξει κανένα βέτο από μόνιμο μέλος.

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην περιοχή και ασχολείται με τη διπλωματία «και χρειαζόμαστε το να δουλέψει αυτή η διπλωματία». Επίσης επέκρινε το ψήφισμα επειδή δεν ανέφερε τίποτα για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Διαβάστε επίσης:

Πριν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα που προετοιμάστηκε από τη Βραζιλία, τα μέλη του συμβουλίου απέρριψαν δύο ρωσικές τροπολογίες, μία που ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και μια άλλη που καταδίκαζε τις αδιάκριτες επιθέσεις σε αμάχους και «πολιτικά αντικείμενα» στη Γάζα, όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Η Βραζιλία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα και η αποστολή της στον ΟΗΕ δήλωσε ότι μετά την ψηφοφορία θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθεί η τεράστια έκρηξη και η πυρκαγιά της Τρίτης σε νοσοκομείο της Γάζας γεμάτο ασθενείς, συγγενείς και Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς είπε ότι τουλάχιστον 500 έχασαν τη ζωή τους.

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν ως υπεύθυνοι για τη σφαγή στο νοσοκομείο. Η Χαμάς είπε ότι προήλθε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ κατηγόρησε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε αποτυχημένα από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Η Ισλαμική Τζιχάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κίνα κάλεσαν για έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία η πολιτική επικεφαλής του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Γουένσλαντ, επρόκειτο να ενημερώσουν τα μέλη του συμβουλίου.

[Παρακολουθείστε τη συνεδρίαση εδώ]

Διαβάστε επίσης:

Ντμίτρι Πολιάνσκι: Ήταν η στιγμή της αλήθειας

«Ήταν πράγματι μια στιγμή αλήθειας. Υποκρινόμενες πως δεν αντιτίθενται στις προσπάθειες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετηθεί ένα ανθρωπιστικό ψήφισμα για πάνω από μια εβδομάδα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο της Βραζιλίας την τελευταία στιγμή, όταν συνειδητοποίησαν ότι συγκεντρώνει αρκετή υποστήριξη από τα μέλη του Συμβουλίου της πλειοψηφίας. Συνήθως η Ουάσιγκτον αποκρύπτει [την πρόθεσή της για ] βέτο, μένοντας στους απέχοντες», σημείωσε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι

«Απείχαμε, καθώς το προσχέδιο δεν περιείχε εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και καταδίκη ενεργειών εναντίον αμάχων της Γάζας, περιέχοντας ταυτόχρονα την καταδίκη των ενεργειών της Χαμάς. Συμμεριζόμαστε αυτήν την καταδίκη, αλλά η τοποθέτησή της στο ανθρωπιστικό κείμενο θολώνει το μήνυμα και το κάνει ανισόρροπο. Οι σχετικές τροπολογίες μας δεν εγκρίθηκαν», εξήγησε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ ότι σε όποιον σαμποτάρει τις τροπολογίες μας, ψηφίζοντας κατά και απέχοντας, αξίζει να γνωρίζουν όλοι τη στάση του:

Τροπολογία 1 (καταδίκη των ενεργειών κατά της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί):

υπέρ: Ρωσία, Γκαμπόν, Βραζιλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, Μοζαμβίκη

κατά: ΗΠΑ

αποχές: ΗΒ, Γαλλία, Αλβανία, Μάλτα, Ελβετία, Γκάνα, Ιαπωνία, Εκουαδόρ

Τροπολογία 2 (έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός):

υπέρ: Ρωσία, Γκαμπόν, Ελβετία, Βραζιλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοζαμβίκη·

κατά: ΗΠΑ

αποχές: ΗΒ, Γαλλία, Αλβανία, Μάλτα, Γκάνα, Ιαπωνία, Εκουαδόρ», κατέληξε ο Πολιάνσκι.

Αν είχαν εγκριθεί οι προηγούμενες προτάσεις ψηφισμάτων, η τραγωδία του νοσοκομείου Αλ Αχλί θα είχε μάλλον αποφευχθεί, δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης που ακολούθησε της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Προεδρικές εκλογές στην Λιθουανία εν μέσω ανησυχιών για το ουκρανικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι άμαχοι αγνώστων λοιπών στοιχείων στη Ράφα

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα