ΑΘΗΝΑ
15:50
|
02.05.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Νετανιάχου να μην κάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Ο Μπάιντεν επανέλαβε από το Τελ Αβίβ ότι οι ΗΠΑ είναι σταθερά πίσω από το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την έναρξη ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο, με τον όρο ότι οι αποστολές θα υπόκεινται σε επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια θα πρέπει να κατευθύνεται σε πολίτες και όχι σε μαχητές της Χαμάς.

«Καταλαβαίνω. Πολλοί Αμερικανοί καταλαβαίνουν», είπε ο Μπάιντεν, παρομοιάζοντας την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Χαμάς με την 11η Σεπτεμβρίου 2001. «Δεν μπορείτε να δείτε τι συνέβη εδώ… και να μην ουρλιάξετε για δικαιοσύνη».

«Προειδοποιώ το εξής: ενώ νιώθετε αυτή την οργή, μην καταναλώνεστε από αυτήν», είπε ο Μπάιντεν. Πρόσθεσε: «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήμασταν έξαλλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν αναζητήσαμε δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε, κάναμε και λάθη».

Το Ισραήλ είχε διακόψει τη ροή τροφίμων, καυσίμων και νερού προς τη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ. Μαρτυρία που ήρθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες υποδεικνύει πως μέρος των Ισραηλινών που έχασαν τη ζωή τους, έπεσαν νεκροί από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι διαμεσολαβητές αγωνίζονται να ξεπεράσουν το αδιέξοδο σχετικά με την παροχή προμηθειών σε απελπισμένους αμάχους, ομάδες βοήθειας και νοσοκομεία. Ένα τρομερό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας επιδείνωσε ραγδαία την ανθρωπιστική κατάσταση στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι τρόφιμα, νερό και φάρμακα θα αρχίσουν να περνούν στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου, αν και το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει δεν ήταν αμέσως σαφές.

Ο Μπάιντεν είπε ότι τα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας του έδειξαν ότι δεν ήταν πιθανό χτύπημα από τον ισραηλινό στρατό. Και ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δημοσίευσε αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μια ανάλυση «εικόνων, υποκλοπών και πληροφοριών ανοιχτού κώδικα» έδειξε ότι το Ισραήλ δεν ήταν πίσω από την επίθεση. Όμως οι ΗΠΑ συνέχισαν να συλλέγουν στοιχεία.

«Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται σαν να έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς», είπε ο Μπάιντεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το χτύπημα στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Ωστόσο, είπε υπάρχουν «πολλοί άνθρωποι εκεί έξω» που δεν είναι σίγουροι τι προκάλεσε την έκρηξη, η οποία πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Αναφέρεται ότι εν μέσω αντικρουόμενων ισχυρισμών, χώρες της περιοχής όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος επέρριψαν σήμερα, μέσω των εκπροσώπων τους στον ΟΗΕ, την ευθύνη στο Ισραήλ, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την προσφυγή της στην Χάγη.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ επέλεξαν να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα που πρότεινε η Βραζιλία και το οποίο θα καταδίκαζε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αλλά και κάθε άσκηση βίας κατά αμάχων και θα καλούσε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας κατήγγειλε τη διεθνή κοινότητα για την «ατιμωρησία» στον πόλεμο στη Γάζα.

Η δήλωση κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί της Γάζας που σκότωσε 471 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το μπλοκ των 57 μελών των χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία δήλωσε επίσης ότι «λυπάται για τις διεθνείς θέσεις που υποστηρίζουν τη βάναυση επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού και παρέχουν στο Ισραήλ ατιμωρησία, εκμεταλλευόμενες τα διπλά μέτρα και σταθμά που παρέχουν κάλυψη στην κατοχική δύναμη».

Υπό όρους παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο «για να συμφωνήσουν στην παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας αμάχων στη Γάζα, με βάση την κατανόηση ότι θα υπάρξουν επιθεωρήσεις και η βοήθεια θα πάει σε αμάχους και όχι στη Χαμάς».

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής», είπε ο Μπάιντεν. «Εάν η Χαμάς εκτρέψει ή κλέψει τη βοήθεια, θα έχει αποδείξει για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο Μπάιντεν είχε επίσης προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ιορδανία για να συναντηθεί με Άραβες ηγέτες την Τετάρτη, αλλά η σύνοδος κορυφής αναβλήθηκε μετά το χτύπημα του νοσοκομείου.

Είπε στον Νετανιάχου ότι ήταν «βαθιά λυπημένος και εξοργισμένος» από την έκρηξη στο νοσοκομείο. Αλλά τόνισε επίσης ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά».

Και μίλησε για την ανάγκη να βρεθούν τρόποι «ενθάρρυνσης της ικανότητας σωτηρίας για να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι που είναι αθώοι, που έχουν βρεθεί στη μέση».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι σταθερά πίσω από το Ισραήλ.

«Θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε το Ισραήλ, καθώς εργάζεστε για να υπερασπιστείτε τον λαό σας», είπε ο Μπάιντεν. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας και τους εταίρους σε όλη την περιοχή για να αποτρέψουμε περισσότερες τραγωδίες σε αθώους πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

Ο Νετανιάχου είπε ότι η επίσκεψη του προέδρου ήταν «βαθιά, βαθιά συγκινητική», προσθέτοντας: «Ξέρω ότι μιλώ για όλο τον λαό του Ισραήλ, όταν λέω ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που είστε δίπλα στο Ισραήλ σήμερα, αύριο και πάντα».

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο Μπάιντεν δικαίως είχε χαράξει μια σαφή γραμμή μεταξύ των «δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας», λέγοντας ότι το Ισραήλ ήταν ενωμένο στην αποφασιστικότητά του να νικήσει τη Χαμάς.

«Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς», είπε.

Διαβάστε ακόμα:

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης σήμερα, Τετάρτη, κυρώσεις εναντίον μιας ομάδας 10 μελών της Χαμάς και του χρηματοοικονομικού δικτύου της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης σε όλη τη Γάζα, το Σουδάν, την Τουρκία, την Αλγερία και το Κατάρ.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ καθώς και με τους Ισραηλινούς πρώτους ανταποκριτές και τις οικογένειες νεκρών και ατόμων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς. Τους κράτησε τα χέρια και τους αγκάλιασε.

Ισραηλινο-αμερικανική μετατόπιση μετά την αποτυχία των πιέσεών τους

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πίεζαν την προηγούμενη βδομάδα την Αίγυπτο να ανοίξει τα σύνορα για τους κατοίκους της Γάζας, ώστε οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τον θύλακα. Η Αίγυπτος, όπως και άλλα κράτη της περιοχής, απέρριψαν ένα τέτοιο σχέδιο, παρά τις εντατικές προσπάθειες του Αμερικανού υπ.Εξ., καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ουσιαστικά μια εκκαθάριση της Γάζας από τον πληθυσμό της υπό την απειλή όπλων.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα