ΑΘΗΝΑ
07:18
|
11.05.2024
Η μαρτυρία μιας 44χρονης Ισραηλινής που βρισκόταν στο ρέιβ πάρτυ και κατέφυγε σε παρακείμενο Κιμπούτς έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη ισραηλινή αφήγηση.
Η Γιασμίν Ποράτ στο Channel12
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια Ισραηλινή γυναίκα που επέζησε από την επίθεση της Χαμάς σε οικισμούς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου λέει ότι Ισραηλινοί άμαχοι «αναμφίβολα» σκοτώθηκαν και από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η μαρτυρία της γυναίκας αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κιμπούτς Μπε’ερί.

«Εξολόθρευσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων», είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. «Υπήρχαν πολύ, πολύ σφοδρά διασταυρούμενα πυρά» ακόμη και χτυπήματα με οβίδες από τανκ.

Η 44χρονη μητέρα τριών παιδιών Γιασμίν Ποράτ, είπε ότι πριν από αυτό, αυτή και άλλοι πολίτες κρατούνταν από τους Παλαιστίνιους για αρκετές ώρες και ότι οι τρομοκράτες τους φέρονταν «ανθρώπινα».

Η Ποράτ προηγουμένως βρισκόταν στο ρέιβ πάρτυ «Nova».

Μια ηχογράφηση της συνέντευξής της, από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα Haboker Hazeh («Σήμερα το Πρωί») με παρουσιαστή τον Αριέ Γκολάν στον κρατικό σταθμό Kan, κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συνέντευξη έχει υποτιτλιστεί στα αγγλικά από τον ιστότοπο Electronic Intifada. Μπορείτε να το ακούσετε με αγγλικούς υπότιτλους σε αυτό το βίντεο και μια μεταγραφή βρίσκεται στο τέλος αυτού του άρθρου:

Σημειωτέον, η συνέντευξη δεν περιλαμβάνεται στην ηλεκτρονική έκδοση του Haboker Hazeh για τις 15 Οκτωβρίου και εικάζεται πως έχει ίσως λογοκριθεί.

Η Ποράτ, η οποία κατάγεται από το Κάμπρι, έναν οικισμό κοντά στα σύνορα του Λιβάνου είδε πολλούς αμάχους να σκοτώνονται.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο σύντροφός της, Ταλ Κατς.

Ωστόσο, η μαρτυρία της έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση του Ισραήλ για την εν ψυχρώ δολοφονία όλων των αμάχων από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Το Electronic Intifada σημειώνει πως παρόλο που δεν εμφανίζεται πλέον στον ιστότοπο του σταθμού Kan, δεν υπάρχει αμφιβολία για την αυθεντικότητα της ηχογράφησης.

Τουλάχιστον ένας λογαριασμός στην εβραϊκή γλώσσα δημοσίευσε μέρος της συνέντευξης στο X (τέως Twitter), κατηγορώντας τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ότι λειτουργεί ως «μέσο ενημέρωσης στην υπηρεσία της Χαμάς».

Η Ποράτ μίλησε επίσης στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Ωστόσο, το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Maariv στις 9 Οκτωβρίου, δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε αμάχους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σε άλλη της συνέντευξη στο Channel 12 του Ισραήλ την Πέμπτη, η Ποράτ μίλησε για έντονους πυροβολισμούς μετά την άφιξη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Αντιμετωπίστηκε «ανθρώπινα»

Η Ποράτ βρισκόταν στο ρέιβ «Nova» όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς με πυραύλους και μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς. Αυτή και ο σύντροφός της Ταλ Κατς δραπέτευσαν με αυτοκίνητο στο κοντινό Κιμπούτς Μπε’ερί, όπου έλαβαν χώρα πολλά από τα γεγονότα που περιγράφει στις συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε η Ποράτ στην Maariv, αυτή και ο Κατς αρχικά αναζήτησαν καταφύγιο στο σπίτι ενός ζευγαριού που ονομαζόταν Άντι και Χαντάς Νταγκάν. Αφού τους βρήκαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές, μεταφέρθηκαν όλοι σε ένα άλλο σπίτι, όπου οκτώ άνθρωποι κρατούνταν ήδη αιχμάλωτοι και ένα άτομο ήταν νεκρό.

Η Ποράτ είπε ότι η σύζυγος του νεκρού «μας είπε ότι όταν [οι μαχητές της Χαμάς] προσπάθησαν να μπουν μέσα, ο τύπος προσπάθησε να τους εμποδίσει να μπουν και άρπαξε την πόρτα. Πυροβόλησαν στην πόρτα και σκοτώθηκε. Δεν τους εκτέλεσαν».

Στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Καν, ο παρουσιαστής Γκολάν ρώτησε την γυναίκα:

«Σας κακοποίησαν;»,

«Όχι. Δενν μας κακοποίησαν. Μας φέρθηκαν πολύ ανθρώπινα», είπε η Ποράτ στον έκπληκτο παρουσιαστή.

«Με αυτό εννοώ ότι μας φυλάγανε», είπε. «Μας δίναν κάτι να πιούμε μια στο τόσο. Όταν βλέπαν ότι είμαστε νευρικοί, μας καθησύχαζαν. Ήταν πολύ τρομακτικό αλλά κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς δεν μου συνέβη τίποτα, όπως αυτά που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης».

«Ήταν πολύ ανθρώπινοι απέναντί μας», είπε η Ποράτ και στη συνέντευξή της στο Channel 12. Θυμήθηκε ότι ένας Παλαιστίνιος μαχητής που μιλούσε Εβραϊκά, «μου είπε: “Κοίταξέ με καλά, δεν θα σε σκότωνα. Θέλουμε να σε πάμε στη Γάζα. Δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε. Οπότε να είσαι ήρεμη, δεν πρόκειται να πεθάνεις”. Αυτό μου είπε, με αυτά τα λόγια».

«Ήμουν ήρεμη γιατί ήξερα ότι δεν θα μου συνέβαινε τίποτα», πρόσθεσε.

«Μας είπαν ότι δεν θα πεθάνουμε, ότι ήθελαν να μας πάνε στη Γάζα και ότι την επόμενη μέρα θα μας επέστρεφαν στα σύνορα», είπε η Ποράτ στον Maariv.

Στη συνέντευξη στο Channel 12, η Ποράτ εξήγησε ότι, αν και όλοι οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν οπλισμένα τα όπλα τους, δεν τους είδε ποτέ να πυροβολούν αιχμαλώτους ή να τους απειλούν με αυτά.

Εκτός από την παροχή πόσιμου νερού στους αιχμαλώτους, είπε ότι οι μαχητές τους άφησαν να πάνε έξω στο γρασίδι επειδή έκανε ζέστη, ειδικά καθώς είχε κοπεί το ρεύμα.

«Νεαροί και φοβισμένοι»

Περίπου οκτώ ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς και περίπου μισή ώρα μετά από δικές της κλήσεις της Ποράτ στην αστυνομία, έφτασαν οι ισραηλινές δυνάμεις και ακολούθησε χάος, είπε στο ραδιόφωνο η γυναίκα.

«Στην αρχή δεν υπήρχε [ισραηλινή] δύναμη ασφαλείας μαζί μας», είπε, σημειώνοντας ότι η πρώτη της κλήση στην ισραηλινή αστυνομία έμεινε αναπάντητη. «Ήμασταν αυτοί που καλέσαμε την αστυνομία, μαζί με τους απαγωγείς γιατί οι απαγωγείς ήθελαν να φτάσει η αστυνομία. Γιατί ο στόχος τους ήταν να μας απαγάγουν στη Γάζα».

«Εκτιμούσαν ότι οι στρατιώτες δεν θα σκοτώσουν ομήρους. Θέλαν λοιπόν να βγουν μαζί μας ζωντανοί και να το επιτρέψει η αστυνομία», είπε στη συνέντευξή της στο Channel 12.

Αν και οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι ήταν στην πραγματικότητα 12, η Ποράτ έλαβε εντολή από τους άνδρες της Χαμάς να πει στην ισραηλινή αστυνομία ότι οι όμηροι ήταν 40. Η γυναίκα εκτίμησε ότι οι μαχητές της Χαμάς ήταν περίπου 40 με 50, στην πλειονότητά τους πάνω-κάτω 20χρονοι. Ήταν νέοι και φοβισμένοι, είπε στο Channel 12.

Ένας μαχητής, που η Ποράτ είπε πως ήταν ο διοικητής της μονάδας της Χαμάς και ήταν γύρω στα 30, της ζήτησε να μιλήσει στην αστυνομία και τον έφεραν σε επικοινωνία με έναν αραβόφωνο Ισραηλινό αξιωματικό.

Μετά τη σύντομη συνομιλία τους, οι Παλαιστίνιοι μαχητές και οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι περίμεναν την άφιξη του στρατού, με κάποιους από την ομάδα να έχουν βγει στον κήπο για να ανακουφιστούν από την ζέστη.

Βροχή από σφαίρες, όλμους και οβίδες αρμάτων μάχης

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Ποράτ, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν την άφιξή τους με βροχή πυροβολισμών, αιφνιδιάζοντας τους μαχητές και τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους τους.

«Ήμασταν έξω και ξαφνικά ακούστηκε μια σφαίρα εναντίον μας από την [ισραηλινή μονάδα] YAMAM. Όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε για να βρούμε κάλυψη, είπε η Ποράτ στο Channel 12».

Η γυναίκα είπε ότι παραδόθηκε στους Ισραηλινούς στρατιώτες μετά από μισή ώρα σφοδρής μάχης με «δεκάδες και εκατοντάδες και χιλιάδες σφαίρες και όλμους που πετούσαν στον αέρα», όταν ένας από τους Παλαιστίνιους μαχητές, ένας διοικητής, αποφάσισε να παραδοθεί και τη χρησιμοποίησε ουσιαστικά ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Άρχισε να γδύνεται», είπε η Ποράτ στον παρουσιαστή του ραδιοφώνου του σταθμού Kan.

«Με φωνάζει και ξεκινά να φεύγει από το σπίτι μαζί μου, κάτω από πυρά. Εκείνη την ώρα φώναξα στους [ισραηλινούς καταδρομείς]… όταν μπορούσαν να με ακούσουν, να σταματήσουν να πυροβολούν».

«Και μετά με άκουσαν και σταμάτησαν να πυροβολούν», πρόσθεσε. «Βλέπω ανθρώπους από το κιμπούτς στο γρασίδι. Υπάρχουν πέντε-έξι όμηροι ξαπλωμένοι στο έδαφος έξω. Ακριβώς όπως τα πρόβατα στη σφαγή, ανάμεσα στους πυροβολισμούς των κομάντος μας και των τρομοκρατών».

«Οι τρομοκράτες τους πυροβόλησαν;» ρώτησε ο Γκολάν.

«Όχι, σκοτώθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά», απάντησε η Ποράτ. «Καταλάβετε ότι υπήρχαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά».

Ο Γκολάν αναδιατύπωσε την ερώτηση: «Ώστε οι δυνάμεις μας μπορεί να τους πυροβόλησαν;»

«Αναμφισβήτητα», του απάντησε, προσθέτοντας: «εξολόθρευσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων, επειδή υπήρχαν πολύ, πολύ σφοδρά διασταυρούμενα πυρά».

«Μετά από τρομερά διασταυρούμενα πυρά, δύο οβίδες τανκ εκτοξεύτηκαν στο σπίτι. Είναι ένα μικρό σπίτι κιμπούτς, τίποτα μεγάλο», πρόσθεσε.

Η Ποράτ και ο άνδρας που την αιχμαλώτισε επέζησαν. Σύμφωνα με όσα είπε στον σταθμό, αιχμαλωτίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, αφότου του ζητήθηκε να βγάλει και το εσώρουχό του για να βεβαιωθούν ότι είναι άοπλος. Σύμφωνα με την Ποράτ σχεδόν όλοι οι άλλοι στον οικισμό, εξαιρουμένης μίας ακόμα γυναίκας, σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται.

Απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης της Γιασμίν Ποράτ στο ραδιόφωνο του Kan, βασισμένη στη μετάφραση του The Electronic Intifada από τα Εβραϊκά στα Αγγλικά:

Γιασμίν Ποράτ: Για μια ώρα χτυπούσαν περίπου 10 τρομοκράτες στο ενισχυμένο ασφαλές δωμάτιο. Ακούγονταν κραυγές στα αραβικά και ήταν μια πολύ τεταμένη ώρα. Νιώσαμε μεγάλο φόβο που είναι απερίγραπτος. Μετά από μια ώρα κατάφεραν να διαρρήξουν και μας μετέφεραν και τους τέσσερις σε ένα κοντινό σπίτι όπου υπήρχαν ήδη άλλοι οκτώ επιπλέον όμηροι. Μπήκαμε σε αυτούς τους οκτώ και ήμασταν περίπου 12 όμηροι με 40 τρομοκράτες που μας φύλαγαν. Κρατώ την αφήγηση σύντομη.

Αριέ Γκολάν: Σας κακοποίησαν;

Γ.Π.: Δεν μας κακοποίησαν. Μας φέρθηκαν πολύ ανθρώπινα, δηλαδή…

Α.Γ.: Ανθρώπινα; Αλήθεια;

Γ.Π.: Με αυτό εννοώ ότι μας φυλάγανε. Μας δίναν κάτι να πιούμε μια στο τόσο. Όταν βλέπαν ότι είμαστε νευρικοί, μας καθησύχαζαν. Ήταν πολύ τρομακτικό αλλά κανείς δεν μας φέρθηκε βίαια. Ευτυχώς δεν μου συνέβη τίποτα, όπως αυτά που άκουσα στα μέσα ενημέρωσης.

Α.Γ.: Συνέβησαν φρικτά, φρικτά πράγματα.

Γ.Π.: Σωστό. Αλλά μετά από δύο ώρες για λίγο στην αρχή δεν υπήρχε [ισραηλινή] δύναμη ασφαλείας μαζί μας. Ήμασταν εμείς αυτοί που καλέσαμε την αστυνομία μαζί με τους απαγωγείς γιατί οι απαγωγείς ήθελαν να φτάσει η αστυνομία. Γιατί ο στόχος τους ήταν να μας απαγάγουν στη Γάζα.

[Διακοπή στο ηχητικό]

Γ.Π.: Εν τω μεταξύ, ένας από τους τρομοκράτες αποφασίζει να παραδοθεί, ο τρομοκράτης με τον οποίο συνδέθηκα. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ωρών συνδέθηκα με μερικούς από τους απαγωγείς, αυτούς που φύλαγαν τους ομήρους.

Α.Γ.: Ναι

Γ.Π.: Και αποφασίζει να με χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινη ασπίδα. Αποφασίζει να παραδοθεί. Δεν το γνωρίζω εκείνες τις στιγμές, είναι εκ των υστέρων. Αρχίζει να ξεφορτώνεται, με παίρνει τηλέφωνο και αρχίζει να φεύγει από το σπίτι μαζί μου, κάτω από τα πυρά. Εκείνη την ώρα φώναξα στους YAMAM [ισραηλινούς καταδρομείς] όταν πλέον με άκουγαν, να σταματήσουν να πυροβολούν.

Α.Γ.: Ναι

Γ.Π.: Και μετά με ακούνε και σταματούν να πυροβολούν. Βλέπω στο γκαζόν, στον κήπο των ανθρώπων από το κιμπούτς. Υπάρχουν πέντε ή έξι όμηροι ξαπλωμένοι στο έδαφος έξω, ακριβώς όπως τα πρόβατα προς σφαγή, ανάμεσα στους πυροβολισμούς των [μαχητών] μας και των τρομοκρατών.

Α.Γ.: Οι τρομοκράτες τους πυροβόλησαν;

Γ.Π.: Όχι, σκοτώθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά. Καταλάβετε ότι υπήρχαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά.

Α.Γ.: Δηλαδή οι δυνάμεις μας μπορεί να τους πυροβόλησαν;

Γ.Π.: Αναμφίβολα.

Α.Γ.: Όταν προσπάθησαν να εξοντώσουν τους απαγωγείς, τη Χαμάς;

Γ.Π.: Εξολόθρευσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων. Γιατί υπήρχαν πολύ, πολύ βαριά διασταυρούμενα πυρά. Απελευθερώθηκα περίπου στις 5:30. Οι μάχες προφανώς έληξαν στις 8:30. Μετά από απίστευτα διασταυρούμενα πυρά, δύο οβίδες τανκ εκτοξεύτηκαν στο σπίτι. Είναι ένα μικρό σπίτι κιμπούτς, τίποτα μεγάλο. Το είδατε στις ειδήσεις.

Α.Γ.: Ναι

Γ.Π.: Δεν είναι μεγάλο μέρος. Και εκείνη τη στιγμή σκοτώθηκαν όλοι. Επικρατούσε ησυχία, εκτός από ένα άτομο που κούτσαινε, τον Χαντάς [Νταγκάν], στον κήπο.

Α.Γ.: Πώς σκοτώθηκαν όλοι;

Γ.Π.: Από τα διασταυρούμενα πυρά.

Α.Γ.: Διασταυρούμενα πυρά, άρα θα μπορούσε να είναι και από τις δυνάμεις μας;

Γ.Π.: Αναμφίβολα.

Α.Γ.: Αλήθεια;

Γ.Π.: Αυτό πιστεύω.

Α.Γ.: Ακούγεται τόσο άσχημο.

Γ.Π.: Ναι. Και πέθαναν όλοι.

Α.Γ.: Και εσείς, χάρη σε αυτόν τον τρομοκράτη που αποφάσισε να παραδοθεί…

Γ.Π.: Ακριβώς.

Α.Γ.: Και επιβίωσες και όλοι οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν εκεί.

Γ.Π.: Εκτός από μια ακόμα γυναίκα που επέζησε, τη βρήκαν αργότερα. Το άτομο που ασχολήθηκε με το γεγονός την έλεγξε ή κάτι τέτοιο. Την βρήκαν όταν σήκωσε το κεφάλι της, ανάμεσα σε όλα τα σώματα. Και μετά, απλά…

Α.Γ.: Και ο σύντροφός σου που ήταν μαζί σου;

Γ.Π.: Σκοτώθηκε.

Α.Γ.: Σκοτώθηκε και αυτός;

Γ.Π.: Ναι. Εκεί σκοτώθηκαν όλοι. Απλά φρικτό.

Α.Γ.: Έχετε επιστρέψει στο Κάμπρι;

Γ.Π.: Επέστρεψα στο Κάμπρι και μετά ξεκίνησε το χάος εκεί.

Α.Γ.: Στο βορρά;

Γ.Π.: Ναι. Λοιπόν τώρα είμαι φιλοξενούμενη. Φιλοξενούμαι με υπέροχο τρόπο στο Κιμπούτς Άιν Χάροντ. Και είμαι εδώ προς το παρόν.

Α.Γ.: Είστε στην κοιλάδα τώρα. Εντάξει, Γιασμίν, βίωσες μια φρικτή εμπειρία.

Γ.Π.: Σωστά.

Α.Γ.: Έχασες τον σύντροφό σου, είδες ανθρώπους να σκοτώνονται δίπλα σου.

Γ.Π.: Και εγώ…

Α.Γ.: [Διακόπτει] Τι συνέβη με αυτόν τον τρομοκράτη που παραδόθηκε;

Γ.Π.: Συνελήφθη ακόμα και μόλις κλήθηκε για ανάκριση για να βοηθήσει… Ξέρετε, θα ανακριθεί για τους κατηγορούμενους. Και δυστυχώς δεκάδες άλλοι φίλοι μου σκοτώθηκαν επειδή…

Α.Γ.: [ΔΙΑΚΟΠΕΙ] Δεκάδες φίλοι;

Γ.Π.: Ναι, επειδή είναι κοινότητα, η trance σκηνή, πηγαίνουμε στα ίδια πάρτι. Σημαίνει ότι εκτός από τον σύντροφό μου, ήξερα δεκάδες και εκατοντάδες [Το ηχητικό διακόπτεται]

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα