Οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στο Ισραήλ και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ φαίνεται ότι διέγραψαν ένα βίντεο σε αναρτήσεις που ισχυρίζονται ότι μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προκάλεσε τη θανατηφόρα έκρηξη στο Αραβικό Νοσοκομείο αλ-Αχλί στην πόλη της Γάζας.
Το βίντεο έδειχνε έναν καταιγισμό ρουκετών να εκτοξεύονται, με μια να φαίνεται να βγαίνει εκτός πορείας σε καθοδική τροχιά, ακολουθούμενη από τα φώτα μιας προφανούς έκρηξης.
Και οι δύο λογαριασμοί επεξεργάστηκαν τις αναρτήσεις τους αφού ο Άρικ Τόλερ, δημοσιογράφος της ομάδας οπτικών ερευνών των New York Times, αμφισβήτησε τις χρονικές σημάνσεις στο βίντεο.
The first public mentions of the hospital strike were around 7:20pm local time. This livestream shows an explosion at about 8pm local time. https://t.co/YqfOA0iDcz
— Aric Toler (@AricToler) October 17, 2023
Αυτές οι χρονικές σημάνσεις έδειχναν ότι το βίντεο καταγράφηκε τουλάχιστον 40 λεπτά μετά την πρώτη δημόσια αναφορά της έκρηξης στο νοσοκομείο, είπε ο Τόλερ.
Δεν ήταν σαφές εάν το βίντεο αφαιρέθηκε από τους ισραηλινούς λογαριασμούς στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ως αποτέλεσμα της ανάλυσης του Τόλερ.
Και οι δύο ισραηλινοί λογαριασμοί διατήρησαν το αρχικό κείμενο στις αναρτήσεις τους μετά την τροποποίηση, το οποίο επαναλάμβανε την προηγούμενη δήλωση του ισραηλινού στρατού ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν το αποτέλεσμα ενός πυραύλου εκτός πορείας που εκτόξευσε η οργάνωση Χαμάς.
Οι εκπρόσωποι των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι και ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους δήλωσαν ότι το βίντεο που δημοσιεύτηκε δεν σχετίζεται με το IDF, αλλά με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
«Στους επίσημους λογαριασμούς μας, τίποτα δεν δημοσιεύεται μέχρι να επαληθευτεί η πληροφορία», τόνισε ο Κόνρικους.
Ενώ ο Ισραηλινός Στρατός υποστηρίζει ότι η έκρηξη ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης επίθεσης με ρουκέτα από τη Χαμάς, πολλές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως πρόκειται για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Κυβερνήσεις από χώρες όπως το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που κατήγγειλαν αυτό που αποκαλούν ως ισραηλινή επίθεση.