ΑΘΗΝΑ
10:46
|
03.05.2024
«Αναγνωρίζω το δικαίωμα της ισραηλινής κυβέρνησης να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αμφισβητώ πόσα παιδιά Παλαιστινίων πρέπει να πεθάνουν σε αυτή τη διαδικασία».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζος Πολ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζος Πολ, ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργαζόταν στις μεταφορές όπλων σε ξένες δυνάμεις παραιτήθηκε την Τετάρτη λόγω του χειρισμού της σύγκρουσης ΙσραήλΓάζας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ και αποκαλώντας την απάντηση της κυβέρνησης «παρορμητική αντίδραση» με βάση την «πνευματική χρεοκοπία».

Ο Τζος Πολ ήταν διευθυντής του Κογκρέσου και των δημοσίων υποθέσεων στο Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο χειρίζεται τις μεταφορές όπλων. Η αποχώρησή του σηματοδοτεί μια σπάνια επίδειξη εσωτερικής δυσφορίας για τη σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, τον στενότερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή.

Γενικότερα, ήταν μια ασυνήθιστη δημόσια επίδειξη διαφωνίας εντός του μηχανισμού εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν, που λειτούργησε για να αποτρέψει τη διάχυση τέτοιων εκφράσεων απογοήτευσης.

Ο Τζος Πολ, ο οποίος είχε περάσει περισσότερα από 11 χρόνια στη θέση του, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αντέξει να συνεχίσει σε μια δουλειά που, όπως είπε, συνέβαλε στους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων.

«Ας σημειώσουμε απολύτως τη φρίκη αυτού που έκανε η Χαμάς και την κλίμακα της. Και επομένως φοβάμαι την κλίμακα της πιθανής ισραηλινής απάντησης ή της συνεχιζόμενης ισραηλινής απάντησης», είπε ο Πολ σε συνέντευξή του. «Αναγνωρίζω το δικαίωμα της ισραηλινής κυβέρνησης να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Υποθέτω ότι αμφισβητώ πόσα παιδιά Παλαιστινίων πρέπει να πεθάνουν σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Πολ είπε ότι η ισχυρή στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έδωσε ουσιαστικά το πράσινο φως στη χώρα να κάνει ό,τι θέλει κατά της Γάζας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αμάχων. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη Χαμάς και είπε στους κατοίκους της πόλης της Γάζας και της βόρειας Γάζας να κινηθούν προς τα νότια, ένα αίτημα που οι παρατηρητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πέρασε την περασμένη εβδομάδα γυρίζοντας τη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει περιφερειακή υποστήριξη για το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και να αποφύγει έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά και να πιέσει το Ισραήλ να σεβαστεί τις ανθρωπιστικές ανησυχίες στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν, επισκεπτόμενος το Ισραήλ την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα σταθούν στο πλευρό σας». Ωστόσο, προέτρεψε τους Ισραηλινούς να κάνουν διάκριση μεταξύ Παλαιστινίων και Χαμάς και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είναι η Χαμάς», είπε. «Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης πολύ».

Ο Πολ είπε ότι είχε αντιμετωπίσει και άλλα διλήμματα όσο εργαζόταν για στρατιωτική βοήθεια εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά πάντα ένιωθε ότι μπορούσε να «λυγίσει τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση». Όχι, όμως, αυτή τη φορά, και αυτός ήταν ο μεγαλύτερος λόγος που παραιτήθηκε, είπε.

«Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για αυτό. Δεν υπάρχει χώρος για ουσιαστική διαφωνία εντός του συστήματος σχετικά με αυτό. Και αυτό με οδήγησε στην απόφασή μου», είπε. Είπε ότι δεν υπήρξε ούτε μια επικίνδυνη στιγμή που οδήγησε στην παραίτησή του την Τετάρτη, απλώς το αίσθημα ότι συμμετείχε σε μια σειρά από αποφάσεις με τις οποίες διαφωνούσε και ένιωθε αδύναμος να επηρεάσει.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα