Τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και τον εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας παρουσίασε σήμερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η αναμόρφωση του πλαισίου των Επαγγελματικών Ταμείων. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι δεν φορολογούνται τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και η εισαγωγή φορολογικών συντελεστών με κλιμακωτό τρόπο αφορά μόνο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΤΕΑ, που ισχύει από το 2002, ως αντιπαραγωγικό και υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, οι οποίες είναι οι εξής:
– Η έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
– Η ενθάρρυνση της νόμιμης απασχόλησης συνταξιούχων, με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου και η θέσπιση μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, υπολογιζόμενου επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία, που ευνοεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Ειδικότερα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης.
– Η δυνατότητα, για πρώτη φορά, συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, (έως 10.000 ευρώ για αγρότες από 6.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα), με αυστηρά κριτήρια διαπίστωσης πραγματικής αδυναμίας πληρωμής.
– Η ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και η επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.
– Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες, ολοκληρώνοντας την ενιαιοποίηση κανόνων, που είχε ξεκινήσει με την εξίσωση μισθωτών μητέρων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
– Η καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), με στόχο την απλοποίηση και την ενιαιοποίηση της διαδικασίας πληρωμής και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος των δημοσίων εσόδων.
– Η προϋπόθεση ύπαρξης ενεργού ΑΜΚΑ για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος. Η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ εξασφαλίζει τη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Όποιος δεν έχει ενεργό ΑΜΚΑ συνεχίζει να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία και ελεύθερη περίθαλψη. Ωστόσο, η δαπάνη βαρύνει τον ίδιο. Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, ισχύει και σήμερα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ.
Νέο ασφαλιστικό και στο βάθος …φ(π)όροι
Ασφαλιστικό νομοσχέδιο με… χαρακτήρα φορολογικής ρύθμισης, προωθεί η κυβέρνηση, όπως γράφει ο Δημήτρης Κωστάκος στο Κοσμοδρόμιο.
Διαβάστε αναλυτικά: