ΑΘΗΝΑ
15:19
|
03.05.2024
Η Καμπέρα λέει ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή «στιβαρό ρυθμιστικό σύστημα» για τη διαχείριση των κινδύνων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ακύρωσης της σύμβασης.
Για 99 χρόνια έχει μισθώσει το λιμάνι κινεζική εταιρεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε ότι δεν είναι απαραίτητο να ακυρωθεί η μίσθωση ενός μεγάλου λιμανιού της χώρας από κινεζική εταιρεία, ανοίγοντας μια μικρή χαραμάδα διπλωματικού ξεπαγώματος μεταξύ της Καμπέρας και του Πεκίνου.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Αυστραλού πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι, η διαδικασία επανελέγχου της μίσθωσης του λιμανιού του Ντάργουιν κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει ένα «ισχυρό ρυθμιστικό σύστημα» για τη διαχείριση όποιων κινδύνων και ότι «οι υπάρχοντες μηχανισμοί επιτήρησης είναι επαρκείς και θα παραμείνουν».

«Οι Αυστραλοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η χώρα παραμένει ανταγωνιστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Η κινεζική εταιρεία Landbridge έχει μισθώσει το λιμάνι, από το 2015 και για 99 χρόνια έναντι τιμήματος 390 εκατομμυρίων δολαρίων, με την συμφωνία να δέχεται ισχυρά πυρά τα τελευταία χρόνια εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή και της αλλαγής του αμυντικού δόγματος της Αυστραλίας προς την «αποτροπή μακράς εμβέλειας».

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Αλμπανίζι ξεκίνησε την αναθεώρηση της μίσθωσης μετά την άνοδό της στην εξουσία πέρυσι, αφού μια προηγούμενη αναθεώρηση υπό την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση δεν βρήκε λόγο να ακυρώσει τη συμφωνία.

Η σημερινή ανακοίνωση για την διατήρηση της συμφωνίας  έρχεται εν μέσω ενδείξεων διπλωματικού ξεπαγώματος μεταξύ της Καμπέρας και του Πεκίνου και καθώς η Κίνα έχει χαλαρώσει μια σειρά από τιμωρητικά εμπορικά μέτρα σε αυστραλιανές εισαγωγές και νωρίτερα αυτόν τον μήνα άφησε ελεύθερο τον Αυστραλό δημοσιογράφο Τσενγκ Λέι, μετά από τρία χρόνια κράτησης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα πριν από το τέλος του έτους, σηματοδοτώντας το πρώτο ταξίδι ενός Αυστραλού ηγέτη στη χώρα από το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα