ΑΘΗΝΑ
01:07
|
06.05.2024
Ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησε στην Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας για τη φράση «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί».
«Γνωρίζουμε την αποικιοκρατία, την καταπίεση και τις συγκρούσεις», σημείωσε ο Ματ Κάρθι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, Ματ Κάρθι, δήλωσε στην Κάτω Βουλή της Ιρλανδίας ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τον αποκλεισμό, το απαρτχάιντ, την προσάρτηση και τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.

Μιλώντας στο Ντάιλ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Ματ Κάρθι ανέφερε ότι οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των παγκόσμιων ηγετών ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του» έχουν πλέον μετατραπεί σε παροχή κάλυψης στο Ισραήλ για να διαπράξει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας.

«Ας είμαστε πολύ σαφείς. Η Χαμάς παραβίασε το διεθνές δίκαιο στις 7 Οκτωβρίου. Στόχευσε αθώους πολίτες με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο και οι ενέργειές του έχουν καταδικαστεί δικαίως από τους ορθά σκεπτόμενους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Θα πρέπει επίσης να είμαστε πολύ σαφείς, ωστόσο, στο ότι το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο κάθε μέρα από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά σχεδόν κάθε μέρα εδώ και δεκαετίες.

Το Ισραήλ καταλαμβάνει παλαιστινιακή γη, αποκλείει το παλαιστινιακό έδαφος, χτίζει και επεκτείνει παράνομους εποικισμούς, επιβάλλει ένα σύστημα απαρτχάιντ που περιορίζει τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων και αρνείται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και επιτίθεται τακτικά και συστηματικά και σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους. Όλα αυτά ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας στην πολιτική ζωή είναι αυτό. Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου; Όταν πρόκειται για τα φρικτά εγκλήματα πολέμου της Χαμάς, η απάντηση ήταν πολύ σαφής και συνεπής. Οι παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν ουρά για να πουν: “Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του”.

Ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι και οι καλοί, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησής μας, επανέλαβαν: “Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του”. Αυτό επαναλήφθηκε σε δήλωση μετά από δήλωση και σε tweet μετά από tweet, παρά την πλήρη γνώση ότι αυτές οι λέξεις έχουν μολυνθεί.

Οι λέξεις “Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται” σημαίνουν στην πράξη ότι το Ισραήλ παίρνει αυτό το δικαίωμα ως άδεια να βομβαρδίζει αμάχους και να βομβαρδίζει σχολεία, νοσοκομεία και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές.

Εκλαμβάνονται πλέον ως άδεια επιβολής του εκτοπισμού ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από τη μια άκρη μιας υπαίθριας φυλακής στην άλλη, για άρνηση τροφής, ενέργειας και ιατρικών προμηθειών σε έναν πολιορκημένο άμαχο πληθυσμό και για απαγόρευση παροχής νερού, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά και οι άρρωστοι, οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι θα πεθάνουν κυριολεκτικά από τη δίψα.

Το “το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του” έχει γίνει πλέον παροχή κάλυψης στο Ισραήλ που του δίνεται το δικαίωμα να διαπράξει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας.

Πώς γίνεται να μην ακούμε ποτέ τις λέξεις “Η Παλαιστίνη έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της”; Δεν το ακούσαμε όταν ένας μικρός ανθρωπιστικός στόλος που έφερνε βασικές προμήθειες στη Γάζα αντιμετωπίστηκε με στρατιωτική επίθεση και δολοφονία από το Ισραήλ εννέα άοπλων ακτιβιστών, ή όταν οι Παλαιστίνιοι έκαναν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια σε έναν παράνομο αποκλεισμό και αντιμετώπισαν ξανά στρατιωτική επίθεση και τη δολοφονία 300 από αυτούς ή μετά τους αμέτρητους βομβαρδισμούς της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δεν τις ακούσαμε ακόμα και όταν το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο και δολοφόνησε τέσσερα μικρά Παλαιστίνια αγόρια που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε μια παραλία ή όταν οι Παλαιστίνιοι σέρνονταν από τα σπίτια τους και αναγκάζονταν να παρακολουθούν να γκρεμίζονται για να να χτιστούν νέοι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί σε εδάφη που είναι σαφώς καθορισμένα στο διεθνές δίκαιο ως τμήμα της Παλαιστίνης. Μετά τις αμέτρητες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας ή της Δυτικής Όχθης, δεν ακούσαμε κανέναν σε αυτό το Σώμα ή οποιονδήποτε δυτικό ηγέτη να λέει τα λόγια: “Η Παλαιστίνη έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της”. Γιατί όχι;

Δεν ζητώ από τον αναπληρωτή επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης να πει αυτά τα λόγια. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου καλά που δεν το κάνει γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο λαός της Παλαιστίνης δεν μπορεί να αμυνθεί ενάντια σε μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο που υποστηρίζεται από ακόμα πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός της Παλαιστίνης, όπως και ο αθώος λαός του Ισραήλ, δεν χρειάζονται τη διεθνή κοινότητα να τους πει ότι οι ηγέτες τους έχουν το δικαίωμα να προκαλούν περισσότερους βομβαρδισμούς, πόνο και βάσανα. Χρειάζονται η διεθνής κοινότητα να πει “σταματήσει”σταματήστε”, να πει “απελευθέρωση των ομήρων” και να πει “σταματήστε τους βομβαρδισμούς, την πολιορκία και τη σφαγή”. Χρειάζονται η διεθνής κοινότητα να πει στο Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό, το απαρτχάιντ, την προσάρτηση και τη γενοκτονία. Χρειάζονται χώρες να πρωτοστατήσουν.

Η Ιρλανδία πρέπει να είναι μία από αυτές τις χώρες που θα το κάνουν. Γνωρίζουμε την αποικιοκρατία, την καταπίεση και τις συγκρούσεις, αλλά γνωρίζουμε επίσης την επίλυση συγκρούσεων, την οικοδόμηση της ειρήνης και την οικοδόμηση εθνών. Λόγω των όσων γνωρίζουμε και όσων μας δίδαξε η ιστορία μας, το κάλεσμά μας πρέπει να είναι σαφές: άμεσες, πλήρεις και αδιαμφισβήτητες εκεχειρίες και αποφασιστική διεθνή παρέμβαση που οδηγεί σε διαπραγματεύσεις, μια διαρκή και δίκαιη ειρηνευτική διευθέτηση και, επιτέλους, σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα