ΑΘΗΝΑ
04:18
|
02.05.2024
Ιόνε Μπελάρα, Ιρένε Μοντέρο, Κλερ Ντάλι: Γυναίκες… χωρίς Αφεντικά Τολμούν να μην είναι συνένοχες…
Οι Ιόνε Μπελάρα, Ιρένε Μοντέρο, Κλερ Ντάλι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι και η «άλλη» Ευρώπη, η «άλλη» Δύση, που τολμά να πει ελευθέρα τη γνώμη της και να καταδικάσει τον πόλεμο στη Γάζα. Να καταδικάσει τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, των αθώων παιδιών, των αθώων πολιτών με λίγα λόγια. Και όχι, δεν εντάσσονται υπέρ της Χαμάς, αντίθετα είναι κατά των εγκλημάτων πολέμου (το λογικό;!) που διαπράττει τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά των άμαχων Παλαιστινίων, που ας μην κρυβόμαστε, ούτε οι Ισραηλινοί δεν τον αποδέχονται. Νέα έρευνα, άλλωστε, έδειξε ότι το 80% των Ισραηλινών ζητούν από τον Νετανιάχου να αναλάβει δημόσια την ευθύνη του πολέμου!

Σε μια τέτοια κατάσταση λοιπόν, πόσο δύσκολο και κατακριτέο είναι να πεις το λογικό; Να πεις ότι είσαι κατά των εγκλημάτων πολέμου; Και όταν υποστηρίξεις το λογικό, να σε κρίνουν ότι είσαι με τους «άλλους»;

H υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Iσπανίας, Ιόνε Μπελάρα, τόλμησε να πει το λογικό μέσα σε μια Δύση που μένει αμέτοχη στα εγκλήματα και τάσσεται υπέρ του θύτη. Καθώς, όταν δηλώνεις και γράφεις δημόσια ένα ξερό «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πλήγμα στο νοσοκομείο γεμάτο αμάχους» (όπως δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν) χωρίς να καταδικάζεις τον ένοχο, τότε είσαι αμέτοχος και συνένοχος στο έγκλημα.

Η Ιόνε Μπελάρα σήκωσε το ανάστημά της και δήλωσε «ο Νετανιάχου πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για διάπραξη εγκλήματος πολέμου». Η εν ενεργεία υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Γενικός Γραμματέας των Ποντέμος, ζήτησε επίσης το Σάββατο (21/10) το σοσιαλιστικό τμήμα της Εκτελεστικής Επιτροπής να συνεργαστεί, για να υποβάλει αίτηση από την κυβέρνηση στην Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη από τον Νετανιάχου.

Από τα «νύχια» της δεν ξέφυγαν φυσικά και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες όπως η ίδια τόνισε «ενθαρρύνουν» το Ισραήλ στην «πολιτική του απαρτχάιντ και κατοχής που παραβιάζει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Σήμερα, ζήτησα από τον εταίρο μας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, να πάρουμε τους εαυτούς μας πιο σοβαρά στον αγώνα κατά αυτής της προγραμματισμένης γενοκτονίας, η οποία διεξάγεται από το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Πιστεύω, ότι θα πρέπει να αναστείλουμε επειγόντως τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθήσουμε μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να επιβληθούν υποδειγματικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον εκείνων που είναι πολιτικά υπεύθυνοι για αυτήν τη γενοκτονία».

Πόσο ποιο ξεκάθαρο; Πόσο ποιο δίκαιο για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους γονείς και τους νέους που δολοφονούνται καθημερινά στη Γάζα από τα πυρά;

Σειρά έχει και η υπουργός Ισότητας και Γραμματέας Δράσης της Κυβέρνησης των Ποντέμος, Μοντέρο, η οποίο τόνισε ότι «Το θέμα εδώ δεν είναι οι εξουσίες της κυβέρνησης, αλλά τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την ανθρωπότητα, να εγγυηθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε τον Νετανιάχου; Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος προτεραιότητάς μας» και συνέχισε, υπενθυμίζοντας την πρόταση για οικονομικές κυρώσεις κατά μελών της ισραηλινής κυβέρνησης λόγω «μιας αυθεντικής προγραμματισμένης γενοκτονίας» κατά του παλαιστινιακού λαού και «μια ανοιχτή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου». 

Φεύγοντας από την Ισπανία, συναντάμε ακόμα μια γυναίκα που δεν έκλεισε το στόμα της, αντίθετα το άνοιξε και είπε τα εξής:

«Πώς τολμάει @vonderleyen να δηλώνει «Η Ευρώπη στέκεται με το Ισραήλ»;

Δεν μιλάει για μένα.

Δεν μιλάει για την Ιρλανδία.

Δεν μιλά για τους πολίτες της Ευρώπης.

Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη για τον λαό της #Palestine .

Ήρθε η ώρα να φύγει».

Πρόκειται για την Ιρλανδή ευρωβουλευτή και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς, Κλερ Ντάλι, που καταδίκασε την πολεμοχαρή στάση της Ε.Ε., η οποία εκφράζεται μέσω της χειρότερης προέδρου που έχει δει ποτέ η Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Φυσικά, το θάρρος του να μιλάς ανοιχτά και δίκαια δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αναφέραμε παραπάνω. Μετά τις δηλώσεις των Ισπανίδων υπουργών το Ισραήλ δήλωσε, ότι βρίσκεται με την Ισπανία σε διπλωματική διαμάχη, με την πρεσβεία του Ισραήλ στη Μαδρίτη να εκδίδει οργισμένη ανακοίνωση κατηγορώντας «ορισμένα στοιχεία» στην ισπανική κυβέρνηση ότι ευθυγραμμίζονται με τη Χαμάς και ότι θέτουν σε κίνδυνο τις εβραϊκές κοινότητες της Ισπανίας.

«Τα σχόλια αυτά δεν είναι μόνο απολύτως ανήθικα, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ισπανία, εκθέτοντάς τες στον κίνδυνο μεγαλύτερου αριθμού αντισημιτικών επιθέσεων και περιστατικών».

Γιατί όπως είπαμε, όταν υποστηρίζεις τον άμαχο πληθυσμό και καταδικάζεις το έγκλημα είσαι με τους «άλλους»!

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα