ΑΘΗΝΑ
09:43
|
27.04.2024
«Το Ισραήλ θέλει να περνάει την εικόνα προς τα έξω πως είναι μονίμως το θύμα. Το θύμα όμως βομβαρδίζει καθημερινά άλλα θύματα»
Ο κωμικός Μπασέμ Γιουσέφ σε συνέντευξη του στον Πιρς Μόργκαν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο έχει προκαλέσει παγκοσμίως η συνέντευξη του Αιγύπτιου κωμικού Μπασέμ Γιουσέφ στον Βρετανό συντηρητικό δημοσιογράφοΠιρς Μόργκαν, όπου απάντησε δηκτική ειρωνεία, ανελέητο σαρκασμό και μαύρο χιούμορ στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου για τον πόλεμο στη Γάζα και την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Όσο και αν ο Πιρς Μόργκαν προσπαθούσε να επιστρέψει την κουβέντα στη Χαμάς και να εκμαιεύσει την άποψη του κωμικού, ο Μπασέμ Γιουσέφ του ανταπαντούσε με κυνική ειλικρίνεια, στηλιτεύοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δυτικά ΜΜΕ.

Ας φανταστούμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει η Χαμάς. Ας φανταστούμε ένα κράτος χωρίς τη Χαμάς. Πώς λέγεται αυτό το κράτος; Λέγεται Δυτική Όχθη, όπου μόνο μέχρι τον Αύγουστο 37 παιδιά σκοτώθηκαν. Δεν υπήρχε κανένα μουσικό φεστιβάλ, κανένα αλεξίπτωτο, καμία Χαμάς.

«Εάν θέλετε να σας πω μόνο αυτό που πιστεύετε, μπορώ απλά να καταδικάσω τη Χαμάς και να πάω σπίτι μου» σημείωσε ο χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συντέντευξής του, ο Μπασέμ Γιουσέφ τόνισε:

Αν πούμε ότι η Χαμάς είναι το πρόβλημα, ας πούμε ότι εξαφανίζεται. Σήμερα ένα 20% των Παλαιστινίων περνάει από ισραηλινή φυλακή είτε μετά από σύλληψη, είτε για ανάκριση, είτε σε πλαίσια βασανιστηρίων. Οι υπόλοιποι ζουν μια καθημερινή καταπίεση και χάνουν τη ζωή και τα εδάφη τους. Εάν ζούσες εσύ έτσι μετά από δεκαετίες θα τον συμπαθούσες τον δυνάστη σου ή εκείνους που ισχυρίζονται ότι πολεμούν για εσένα; 

«Το σπίτι της οικογένειας της γυναίκας μου βομβαρδίστηκε. Συμβαίνει συχνά, αλλά αυτοί οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ δραματικοί και λένε “ω, το Ισραήλ μας σκοτώνει”. Όμως δεν πεθαίνουν ποτέ και πάντα επιστρέφουν. Είναι δύσκολο να σκοτωθούν. Το ξέρω καλά γιατί είμαι παντρεμένος με Παλαιστίνια, αλήθεια προσπάθησα πολλές φορές να τη σκοτώσω, αλλά δε μπορούσα, έβαζε τα παιδιά μας ως ασπίδα», συμπλήρωσε με αποστομωτική ειρωνεία.

Σε μια μάταιη προσπάθεια του δημοσιογράφου να «σώσει» την κουβέντα και να οδηγήσει τη συζήτηση σε μια συνθήκη «ναι μεν, αλλά» και στο δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα», ο κωμικός τόνισε:

Εδώ και χρόνια υπάρχουν περίπου 14.000 άμαχοι νεκροί. Ήταν όλοι αυτοί ανθρώπινες ασπίδες για στρατιωτικούς σκοπούς; Όχι. Να μιλήσουμε για παράπλευρες απώλειες. Σκοτώνουμε κάποιους για να σώσουμε άλλους και μετά σκοτώνουμε μερικούς ακόμη. Από την αρχή εσύ λες πως το να σκοτώνεις πολίτες είναι αναπόφευκτο. Το Ισραήλ δεν το βλέπει το πρόβλημα και τη λύση; Η μόνη λύση είναι να σκοτώνεις; 

«Το να σκοτώνεις παιδιά είναι απαράδεκτο, όμως το να λες ότι αποκεφάλισαν 40 νήπια κάτι που το πήραν πίσω δημιουργεί μια συγκεκριμένη εικόνα για να έρθει η νομιμοποίηση των δολοφονιών αμάχων», τόνισε ο Μπασέμ Γιουσέφ, αναφερόμενος στην προπαγάνδα και τα fake news των δυτικών ΜΜΕ.

Μια λύση θα ήταν να σκοτώσουμε όσους περισσότερους Παλαιστίνιους γίνεται. Να μείνουν μερικοί ως είδος προς εξαφάνιση και να μη μας ενοχλούν. Και μετά κάνουμε μια καμπάνια για τη διάσωση αυτών των λίγων. 

«Ποια είναι η λογική του Ισραήλ πίσω από βομβαρδισμό της Γάζας; Θέλω να μάθω. Το κάνουν για να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά της Χαμάς; Τότε συμπεριφέρονται όπως μια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό κάνουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις, σπέρνουν τον τρόμο στον λαό για να εγκαθιδρύσουν τον φόβο».

«Το Ισραήλ θέλει να περνάει την εικόνα προς τα έξω πως είναι μονίμως το θύμα. Το θύμα όμως βομβαρδίζει καθημερινά άλλα θύματα, αυτή είναι η αλήθεια»

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κωμικού:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα