ΑΘΗΝΑ
01:22
|
05.05.2024
Οξύνεται η διπλωματική διαμάχη ανάμεσα σε Ινδία και Καναδά μετά τη δολοφονία ενός Σιχ αυτονομιστή στο Βανκούβερ.
Οι πρωθυπουργού του Καναδά και της Ινδίας, Τζάστιν Τριντό και Ναρέντρα Μόντι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς απέσυρε 41 διπλωμάτες από την Ινδία στην τελευταία κλιμάκωση της σκληρής διαμάχης για τη δολοφονία ενός Σιχ αυτονομιστή στο Βανκούβερ.

Η καναδική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανακαλέσει τους διπλωμάτες της μετά την ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης ότι θα ανακαλέσει τη διπλωματική τους ασυλία, δήλωσε την Τετάρτη η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί.

Η Τζόλι είπε ότι η απειλή της Ινδίας να ανακαλέσει τη διπλωματική της ασυλία ήταν «άνευ προηγουμένου» και παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.

«Δεδομένων των συνεπειών των ενεργειών της Ινδίας στην ασφάλεια των διπλωματών μας, διευκολύναμε την ασφαλή αναχώρησή τους από την Ινδία», είπε ο Τζόλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Τζόλι είπε ότι ο Καναδάς θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και να συνεργάζεται με την Ινδία.

Αν επιτρέψουμε να σπάσει ο κανόνας της διπλωματικής ασυλίας, κανένας διπλωμάτης πουθενά στον πλανήτη δεν θα ήταν ασφαλής. Επομένως, για αυτόν τον λόγο, δεν θα ανταποδώσουμε, είπε. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε διπλωμάτες στο έδαφος και πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας, πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ζήτησε προηγουμένως μείωση του αριθμού των Καναδών διπλωματών στη χώρα, λέγοντας ότι υπερτερούν του προσωπικού της Ινδίας στον Καναδά.

Η αποχώρηση των διπλωματών της από την Οτάβα αφήνει τον Καναδά με 21 εκπροσώπους στην Ινδία.

Η Οτάβα και το Νέο Δελχί βρίσκονται σε διαμάχη από τότε που ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τις ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών για συμμετοχή στη δολοφονία του Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ, εξέχοντος μέλους του κινήματος Χαλιστάν που υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους των Σιχ στα βόρεια. Ινδία.

Το Νέο Δελχί αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στον πυροβολισμό του Νιτζάρ, ενός πολιτογραφημένου Καναδού πολίτη τον Ιούνιο, ο οποίος καταζητείται από τις ινδικές αρχές για φερόμενα τρομοκρατικά αδικήματα και συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου.

Ινδοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης τον Καναδά ότι αποτελεί βάση για εξτρεμισμό και «δραστηριότητες κατά της Ινδίας».

Το ξέσπασμα αυτό οδήγησε σε μια σειρά από διπλωματικά μέτρα μεταξύ των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης ενός ανώτερου Ινδού διπλωμάτη και της αναστολής των υπηρεσιών βίζας για τους Καναδούς.

Ο Νιτζάρ, ο οποίος έγινε Καναδός πολίτης το 2015 μετά τη μετανάστευση στη χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990, πυροβολήθηκε έξω από έναν ναό των Σιχ στο προάστιο του Βανκούβερ του Surrey τον Ιούνιο.

Περίπου 2 εκατομμύρια Καναδοί έχουν ινδική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων περίπου 770.000 Σιχ.

Η πολιτεία Παντζάμπ της Ινδίας ήταν ο τόπος μιας αιματηρής εξέγερσης των Σιχ που διήρκεσε δεκαετίες στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, μέχρι την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας στην οποία σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Ενώ το κίνημα Χαλιστάν έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος και της επιρροής του στην Ινδία, συνεχίζει να έχει σημαντική υποστήριξη μεταξύ της διασποράς των Σιχ.

Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες Σιχ συγκεντρώθηκαν έξω από τις ινδικές διπλωματικές αποστολές στον Καναδά, καίγοντας σημαίες και πατώντας πάνω σε φωτογραφίες του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα