ΑΘΗΝΑ
22:47
|
06.05.2024
«Αόρατοι» για το υπουργείο Μετανάστευσης. Θα... τους πρότειναν να μεταφερθούν για λίγες μέρες στη δομή της Θήβας.
Πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 50 πρόσφυγες με καταγωγή από το Αφγανιστάν διανυκτέρευσαν κατάχαμα και αβοήθητοι στην πλατεία Βικτωρίας τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη (19/10), ανάμεσά τους μια έγκυος, μια ηλικιωμένη ανάπηρη γυναίκα πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι και πολλά μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αλληλέγγυους, έχουν καταγραφεί 28 ενήλικες και 20 παιδιά, τα 10 ηλικίας δύο με έξι ετών και τα άλλα 10, από 10 έως 16 ετών

Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη αλληλέγγυων οργανώσεων, που έσπευσαν στην πλατεία και προσπαθούσαν με δικούς τους διερμηνείς να πληροφορηθούν την κατάσταση και τις ανάγκες των προσφύγων, οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν την Τετάρτη με πλοίο από τη Λέσβο, προφανώς στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης του εκεί κέντρου υποδοχής.

Οι πληροφορίες επισημαίνουν την πλήρη απουσία των κρατικών ή δημοτικών αρχών από την πλατεία, εκτός της αστυνομίας που, όπως λένε οι πρόσφυγες, έλεγξε τα χαρτιά τους, οι περισσότεροι έχουν πάρει θετική απόφαση ασύλου, και τους ειδοποίησε να περιμένουν μέχρι να μεταφερθούν σε δομή, άγνωστο πού.

Πάντως, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, οι πρόσφυγες παρέμεναν στην πλατεία, καθισμένοι κατάχαμα πάνω σε χαρτόνια από χαρτόκουτα, ενώ τα παιδιά ζωγράφιζαν καθισμένα πάνω στις πλάκες της πλατείας, με αλληλέγγυες οργανώσεις να μοιράζουν κρουασάν και χυμούς και ν’ αναλαμβάνουν την απασχόληση των παιδιών, μοιράζοντάς τους μπογιές και μπλοκ ζωγραφικής, ενώ άλλες οργανώσεις συγκεντρώνουν σλίπινγκ μπαγκς για κάθε ενδεχόμενο για το βράδυ.

Προκύπτει το ερώτημα αν η μεταφορά των προσφύγων έγινε με συντονισμένο τρόπο και πώς βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στην πλατεία Βικτωρίας, αντί να υπάρξει πρόβλεψη για να μεταφερθούν απευθείας σε κάποια δομή που θα τους παρείχε προστασία και θα κάλυπτε τις ανάγκες τους, όπως και αν υπήρξε η οποιαδήποτε ενημέρωση και συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων αρχών.  

Η θέση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν, ότι πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επέλεξαν να φύγουν από την δομή υποδοχής της Λέσβου, πριν περάσει ο ένας μήνας που δικαιούνται να μείνουν στη δομή της Λέσβου από τη στιγμή που βγει η απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για άσυλο.

Επισημαίνουν επίσης, ότι οι αναγνωρισμένοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες και είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν όπου θέλουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, για να υπάρξει μέριμνα για την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, οι πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι θα τους προτεινόταν χτες το βράδυ η επιλογή, να μεταφερθούν για λίγες ημέρες στη δομή της Θήβας, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας σε προσφυγική δομή πιο κοντά στην Αθήνα. Οι πηγές υπογράμμιζαν ωστόσο, ότι δεν μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει να μεταφερθούν στη δομή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα