ΑΘΗΝΑ
02:38
|
28.04.2024
Ως «έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί» αντιμετωπίζει η ρωσική κυβέρνηση και το Πατριαρχείο Μόσχας την επίθεση στο ναό.
Άγιος Πορφύριος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας προκάλεσε σήμερα ο φονικός βομβαρδισμός τμήματος του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ Αχλί που βομβαρδίστηκε το βράδυ της Τρίτης και είναι από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς στον κόσμο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξέι Ζάιτσεφ χαρακτήρισε την επίθεση στο ναό «απαράδεκτο» εξηγώντας πως η Μόσχα θεωρεί «κατηγορηματικά απαράδεκτα» τα πλήγματα κατά πολιτικών στόχων, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει διερεύνηση και αυτής της επίθεσης, όπως και εκείνης κατά του νοσοκομείου της Γάζας, για την οποία η Μόσχα έχει ζητήσει διεθνή αντικειμενική έρευνα.

Με συλλυπητήριο τηλεγράφημά του στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για τα πολυάριθμα θύματα και τις σοβαρές καταστροφές στο συγκρότημα του ιερού προσκυνήματος του Αγίου Πορφυρίου, δηλώνοντας ότι συμπάσχει «με τον Μακαριώτατο, τα μέλη της Αδελφότητας του Παναγίου Τάφου και όλο το θεοφιλές ποίμνιό σας». Ευχήθηκε «ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές των νεκρών, να παρηγορήσει τους συγγενείς τους στο πένθος τους και να χαρίσει ταχεία ίαση στους τραυματίες και τους τραυματίες», αλλά και «ταχεία λήξη της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης στους Αγίους Τόπους».\

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τόνισε:  «Ολόκληρη η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συμπάσχει θερμά με την ορθόδοξη κοινότητα της Γάζας, τους γενναίους κληρικούς και ενορίτες. Συλλυπούμαστε για τα θύματα και προσευχόμαστε ο Θεός να ενισχύσει τους χριστιανούς της Παλαιστίνης στις σημερινές τρομερές δοκιμασίες».

Λίγες ώρες πριν είχε κάνει το γύρο των ρωσικών ΜΜΕ η δήλωση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου του Γ’, ο οποίος χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση στο ναό του Αγίου Πορφυρίου ως «έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ έκανε μάλιστα λόγο για προφανείς «επιθέσεις στις εγκαταστάσεις και τα καταφύγια του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και άλλων Εκκλησιών».

Αυτόπτες μάρτυρες , κάτοικοι της Γάζας, που μίλησαν στο ρωσικό δίκτυο RT, ανέφεραν ότι συγγενείς τους, «ορθόδοξοι πολίτες κατέφυγαν στους χώρους της εκκλησίας, ελπίζοντας ότι δεν θα χτυπηθούν εγκαταστάσεις των χριστιανών, όμως έχασαν τη ζωή τους».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι ως σήμερα 20 Ρώσοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, τουλάχιστον ένας είναι μεταξύ των ομήρων της οργάνωσης Χαμάς και περίπου 1.000 έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα