ΑΘΗΝΑ
21:48
|
15.05.2024
Χρηματοδότηση 60 δισ για την Ουκρανία και 14 δισ για το Ισραήλ αναμένεται να ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένα σπάνιο διάγγελμα – το δεύτερο μόλις της θητείας του – από το οβάλ γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το αίτημά του προς το Κογκρέσο για κατεπείγουσα εκταμίευση κονδυλίων προκειμένου να ενισχυθούν το Ισραήλ και η Ουκρανία, οι σημαντικότεροι εταίροι των ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Περιγράφοντας την Χαμάς και την Ρωσία ως τους δύο βασικούς «εχθρούς» που απειλούν «να αφανίσουν γειτονικές δημοκρατίες» ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ενισχύοντας Τελ Αβίβ και Κίεβο, οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους «για γενιές».

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος, περίπου ένα 24ωρο μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την αταλάντευτη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Με διπλό στόχο να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη που μοιάζει να έχει κουραστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι είναι ανάγκη να εγκριθεί πελώριο πακέτο βοήθειας στην ισραηλινή και στην ουκρανική κυβέρνηση, αλλά και να δημιουργήσει την πολιτική συναίνεση που λείπει ως τώρα στο , για να εξασφαλίσει περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ο Μπάιντεν συνέδεσε την βοήθεια προς τις δύο χώρες με ένα κοινό, κατ’ αυτόν νήμα.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το αίτημα του Αμερικανού πρόεδρου προς το Κογκρέσο αναμένεται να περιλαμβάνει 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, με το μισό να αφορά την αντικατάσταση των αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού και 14 δισ. δολάρια για το Ισραήλ. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα ζητηθούν 10 δισ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν.

Με την Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεχιζόμενη παράλυση, μετά την καθαίρεση του Κέβιν Μακάρθι και την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να εκλέξουν αντικαταστάτη του, να αδυνατεί να υιοθετήσει το παραμικρό μέτρο ή νομοσχέδιο ο Τζο Μπάιντεν, θέλει να ξεπεράσει τους δισταγμούς και την εναντίωση των Ρεπουμπλικάνων και της αμερικανικής κοινής γνώμης όσον αφορά τη σύρραξη στην Ουκρανία, που φαίνεται πως θα έχει διάρκεια, συνδέοντάς την με το Ισραήλ.

Μολονότι κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αντιτίθενται στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ζήτησαν να σταλεί βοήθεια στο Τελ Αβίβ, να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα νότια σύνορα για να ανασχεθεί η μετανάστευση και αυστηρότερη στάση έναντι της Κίνας.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα» και «όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα», προκαλούν «κι άλλο χάος και θάνατο και καταστροφή» και «το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται», τόνισε ο Μπάιντεν συνδέοντας… τα πάντα.

Αν δεν εμποδιστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν, μπορεί να απειλήσει την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, κι αν «επιτεθεί σε σύμμαχο στο NATO θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του». Αν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση, τόνισε, «οι κίνδυνοι συρράξεων και χάους θα μπορούσαν να εξαπλωθούν».

«Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο», ανέφερε, προειδοποιώντας εναντίον των συνεπειών «μικροπρεπών» πολιτικών αντιπαραθέσεων στον ρόλο της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος», είπε. «Αρνούμαι να το επιτρέψω».

«Ο αμερικανικός ηγετικός ρόλος είναι αυτός που κρατάει τον κόσμο στη θέση του» και οι «συμμαχίες μας είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα