ΑΘΗΝΑ
02:01
|
27.07.2024
Οι Αργεντινοί ψηφίζουν σε γενικές εκλογές κάτω από τη σκιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 9:00 μ.μ. (00:00 GMT).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Αργεντινοί κατευθύνθηκαν στις κάλπες την Κυριακή για να ψηφίσουν σε γενικές εκλογές κάτω από τη σκιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης της νοτιοαμερικανικής χώρας εδώ και δύο δεκαετίες, η οποία οδήγησε την άνοδο ενός αουτσάιντερ ακροδεξιού ελευθεριακού που είναι σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης να κερδίσει, μεταδίδει το Reuters.

Η ψηφοφορία είναι πιθανό να ταράξει τις ήδη κλονισμένες αγορές της Αργεντινής, να επηρεάσει τους δεσμούς της με εμπορικούς εταίρους, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, και να θέσει την πολιτική πορεία για τη χώρα, έναν σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών με τεράστια αποθέματα λιθίου και σχιστολιθικού αερίου.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 π.μ. (11:00 GMT) με τρεις υποψήφιους που είναι πιθανό να μοιράσουν την ψηφοφορία: τον ελευθεριακό οικονομολόγο Χαβιέρ Μιλέι, τον κεντρώο περονιστή υπουργό Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα και τη συντηρητική Πατρίσια Μπούλριχ.

Ο Μιλέι, που δεσμεύεται να «διαλύσει» το οικονομικό και πολιτικό status quo, είναι ο υποψήφιος φαβορί, με τους θυμωμένους ψηφοφόρους να συρρέουν στο μήνυμά του «να τα γκρεμίσει όλα», που έχουν βαρεθεί με τον πληθωρισμό στο 138% και τη φτώχεια που επηρεάζει πάνω από τα δύο πέμπτα του πληθυσμού.

«Οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα», δήλωσε ο Φεντερίκο Αουρέλιο, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Aresco. «Πώς; Δεν έχουν ιδέα, αλλά θέλουν κάτι διαφορετικό.»

Ο Μιλέι, ένας θρασύς πρώην τηλεοπτικός τεχνικός που παρομοιάζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, σημείωσε μια σοκ νίκη στις ανοιχτές προκριματικές εκλογές του Αυγούστου, αν και ο Μάσα και η Μπούλριχ δεν έμειναν πολύ πίσω και μπορεί να αποδειχθεί μια στενή κούρσα. Οι δημοσκόποι δεν περιμένουν ξεκάθαρο νικητή.

Ένας υποψήφιος χρειάζεται πάνω από 45% των ψήφων ή 40% και προβάδισμα 10 μονάδων για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου. Η ψηφοφορία την Κυριακή θα ολοκληρωθεί γύρω στις 6:00 μ.μ. (2100 GMT) και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 9:00 μ.μ. (00:00 GMT).

Όποιος κερδίσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομία σε μηχανική υποστήριξη: τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι άδεια, η ύφεση αναμένεται μετά από μια μεγάλη ξηρασία και ένα πρόγραμμα 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κλονίζεται.

Εν μέσω αυτής της κρίσης, ο Μιλέι ανέβηκε απότομα, υποσχόμενος θεραπεία σοκ για να διορθώσει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της δολαριοποίησης, του κλεισίματος της κεντρικής τράπεζας, της δραστικής μείωσης του μεγέθους της κυβέρνησης και της ιδιωτικοποίησης κρατικών οντοτήτων.

«Είναι ο μόνος που κατανοεί την κατάσταση στη χώρα και καταλαβαίνει πώς να τη σώσει», λέει ο φοιτητής του Μπουένος Άιρες, Νικολάς Μερκάδο, 22 ετών.

Ο Μάσα, ο σημερινός επικεφαλής της οικονομίας, είναι υποψήφιος παρά το γεγονός ότι εποπτεύει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 1991. Έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, να τηρήσει το πέσο και να υπερασπιστεί το δίχτυ ασφαλείας κοινωνικής πρόνοιας των Περονιστών.

«Ο Μάσα αντιπροσωπεύει ορισμένες παραδοσιακές εγγυήσεις με τις οποίες μεγάλωσα: δημόσια υγεία, κρατική εκπαίδευση, που θέλω να υπερασπιστώ με την ψήφο μου», είπε η αστρολόγος Φλάβια Βάσκεζ.

Η Μπούλριχ, πρώην υπουργός Ασφαλείας που είναι δημοφιλής στους επιχειρηματικούς κύκλους, είδε την υποστήριξή της να μειώνεται από την απροσδόκητη εμφάνιση του Μιλέι. Οι δημοσκόποι τη βλέπουν ως την πιο πιθανή από τους τρεις πρώτους υποψήφιους να χάσει τον δεύτερο γύρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα