ΑΘΗΝΑ
19:16
|
09.05.2024
Οι γιατροί δίνουν μάχη για να περιθάλψουν τους τραυματίες, αλλά τα αποθέματα φαρμάκων και προμηθειών λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα.
Τα πτώματα στοιβάζονται σε μια αυλή έξω, γίνονται προσευχές και συγγενείς πέφτουν στο πάτωμα κλαίγοντας από θλίψη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο νοσοκομείο Μαρτύρων Al-Aqsa στο κέντρο της Γάζας, τους τελειώνει το υλικό για να καλύψουν τους νεκρούς, αναφέρει το BBC.

Τα πτώματα στοιβάζονται σε μια αυλή έξω, γίνονται προσευχές και συγγενείς πέφτουν στο πάτωμα κλαίγοντας από θλίψη.

Μέσα στο νοσοκομείο, οι γιατροί δίνουν μάχη για να περιθάλψουν τους τραυματίες που περπατούσαν και να σώσουν τους βαριά τραυματίες – αλλά τα αποθέματα φαρμάκων και προμηθειών λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα.

Ένας ρεπόρτερ του BBC Arabic είδε μια εγκατάσταση γεμάτη θύματα, όπου οι γιατροί αγωνίζονταν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πριν προχωρήσουν στον επόμενο ασθενή.

Μερικές από τις εικόνες που προέκυψαν από το νοσοκομείο την Κυριακή είναι πολύ γραφικές για να τις μοιραστούμε. Παιδιά – μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο μωρά – είναι μεταξύ των νεκρών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς λένε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός είπε στο BBC ότι είχε βάλει στο στόχαστρο κοντινές περιοχές «με βάση πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την παρουσία ενός ηγέτη της Χαμάς στην περιοχή δίπλα στο νοσοκομείο, ο οποίος έδωσε εντολή να πυροβολήσει το Ισραήλ από αυτήν την περιοχή».

Το πρωί της Κυριακής ένα ρεύμα οχημάτων εθεάθη να μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο.

«Είμαστε εδώ από τα ξημερώματα και τα πτώματα έχουν γεμίσει εντελώς την αυλή του νοσοκομείου, πάνω από τα πτώματα που βρίσκονται στα ψυγεία που είναι γεμάτα, μέσα στο κτίριο του νοσοκομείου και έξω», είπε ένα μέλος του προσωπικού.

«Δεν έχουμε αρκετά σάβανα για τα πτώματα γιατί οι αριθμοί είναι τεράστιοι. Όλα τα σώματα φτάνουν τμηματικά και σε κομμάτια. Δεν μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε γιατί τα σώματα έχουν παραμορφωθεί και συντριβεί.»

Χαρακτήρισε την κατάσταση «αφόρητη», προσθέτοντας: «Παρά όλα όσα έχουμε δει στο παρελθόν, αυτές είναι σκηνές που δεν έχουμε δει ποτέ».

Παρόμοιες σκηνές επικρατούν σε νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας εκτείνεται στην τρίτη του εβδομάδα.

Στο νοσοκομείο al-Quds στην περιοχή Tel al-Hawa της πόλης της Γάζας, βόμβες έπληξαν κοντινά κτίρια καθώς μια ομάδα 23 γιατρών και νοσοκόμων περιέθαλψε περισσότερα από 500 άτομα, σύμφωνα με μήνυμα γιατρού στο νοσοκομείο στο BBC.

Οι ασθενείς και οι πολίτες που στεγάζονταν στο νοσοκομείο ζούσαν σε «κατάσταση τρόμου», είπε ο γιατρός, ο οποίος δεν ήθελε να ταυτοποιηθεί για τη δική του ασφάλεια, σε φωνητικό μήνυμα.

Και εν μέσω μιας κατάστασης υγείας που περιέγραψε ως «καταστροφική», οι γιατροί έπρεπε να αποφασίσουν ποιον να θεραπεύσουν πρώτα. Οι υπόλοιποι μπαίνουν στην ουρά.

«Πολλοί από τους τραυματίες περίμεναν αρκετές μέρες για χειρουργική επέμβαση», είπε ο γιατρός. Το φωνητικό του μήνυμα μεταδόθηκε από τον Νορβηγό γιατρό και ακτιβιστή Μαντς Γκίλμπερτ, από την ομάδα έκτακτης ανάγκης της Νορβηγικής Επιτροπής Βοήθειας.

Το ιατρικό προσωπικό έχει εξαντληθεί καθώς κάποιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι δεν μπορούν να φτάσουν στο σημείο. Το υπόλοιπο προσωπικό μοιράζεται τώρα το κτίριό του με 1.200 εκτοπισμένους που βρίσκονται εκεί.

«Υπάρχουν 120 τραυματίες με διάφορους τραυματισμούς εδώ, 10 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ σε αναπνευστήρες και έχουμε περίπου 400 χρόνιους ασθενείς», είπε ο γιατρός.

«Υπάρχουν περίπου 1.200 εκτοπισμένοι πολίτες εδώ – δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οπότε αποφασίσαμε να μην εκκενώσουμε.»

Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε την προειδοποίησή του προς όλους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να κατευθυνθούν νότια της περιοχής Ουάντι Γάζα για τη δική τους ασφάλεια. Η πόλη της Γάζας βρίσκεται στα βόρεια της Γουάντι Γάζας, ενώ η Ντέιρ αλ-Μπαλάχ βρίσκεται στα νότια.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα νότια μέρη της Γάζας, αλλά χιλιάδες άλλοι παραμένουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα.

Τα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα είναι απελπισμένα για προμήθειες, ακόμη και όταν τα πρώτα 20 φορτηγά βοήθειας μπόρεσαν να εισέλθουν μέσω Αιγύπτου το Σάββατο.

Παρά το γεγονός ότι κάποια τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες έφτασαν, κανένα καύσιμο δεν έχει εισέλθει στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης. Τα νοσοκομεία βασίζονται σε γεννήτριες που κινούνται με καύσιμο για την ηλεκτρική τους ενέργεια.

Την Κυριακή η Unicef προειδοποίησε ότι 120 μωρά σε θερμοκοιτίδες – συμπεριλαμβανομένων 70 πρόωρων νεογνών επίσης σε αναπνευστήρες – εξαρτώνται από μηχανήματα συνδεδεμένα με εφεδρικές γεννήτριες που χρησιμοποιήθηκαν όταν διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα από το Ισραήλ.

«Έχουμε αυτήν τη στιγμή 120 νεογνά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, από τα οποία έχουμε 70 νεογνά με μηχανικό αερισμό, και φυσικά αυτό είναι που μας ανησυχεί εξαιρετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζόναθαν Κρικξ.

Ο Φικρ Σάλτουτ, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, είπε ότι μερικά από τα πρόωρα μωρά είχαν γεννηθεί εν μέσω του τελευταίου γύρου συγκρούσεων.

«Σε εκείνο τον θάλαμο υπάρχει ένα μωρό 32 εβδομάδων που οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν αφού η μητέρα του σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή», είπε στο BBC. «Η μητέρα και όλη η οικογένεια πέθαναν αλλά το μωρό σώθηκε».

Λέει ότι ο θάνατος είναι βέβαιος για το παιδί, και για άλλους στον ίδιο θάλαμο, αν σταματήσουν να λειτουργούν οι γεννήτριες.

Το καύσιμο για να τα κρατήσει αναμμένα είναι σε έλλειψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα για τη Δημοκρατία: Τα προβλήματα και ο καλύτερος Πρωθυπουργός από το 1974 έως σήμερα

Ο Μιλέι ξεκινά τη σταυροφορία κατά του σοσιαλισμού από την Ισπανία

Βραζιλία: Άλογο εγκλωβίστηκε σε στέγη επί δυο μέρες λόγω των πλημμυρών

Γέμισε από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης το Μάλμο ενόψει Eurovision

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα