ΑΘΗΝΑ
13:00
|
10.05.2024
Κινεζικά πλοία απέκλεισαν φιλιππινέζικα σκάφη που τροφοδοτούσαν δυνάμεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Κυριακή.
Οι δύο χώρες είχαν πολυάριθμα επεισόδια σε περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας τους τελευταίους μήνες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα και οι Φιλιππίνες αντάλλαξαν κατηγορίες για σύγκρουση σε αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας καθώς κινεζικά πλοία απέκλεισαν φιλιππινέζικα σκάφη που τροφοδοτούσαν δυνάμεις εκεί την Κυριακή, στην τελευταία σε μια σειρά θαλάσσιων συγκρούσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο χώρες είχαν πολυάριθμα επεισόδια σε περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας τους τελευταίους μήνες, ειδικά στο αμφισβητούμενο Second Thomas Shoal, μέρος των νησιών Spratly.

Οι Φιλιππίνες στέλνουν προμήθειες σε στρατεύματα που σταθμεύουν σε ένα σκουριασμένο πλοίο μεταφοράς της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που χρησιμοποιείται ως φυλάκιο στα ρηχά νερά, αναγκάζοντας την ακτοφυλακή της Κίνας να αναπτύξει επανειλημμένα πλοία για να εμποδίσει τις αποστολές ανεφοδιασμού.

Στο περιστατικό το πρωί της Κυριακής, η ακτοφυλακή της Κίνας είπε ότι υπήρξε μια «ελαφριά σύγκρουση» μεταξύ ενός από τα πλοία της και του σκάφους των Φιλιππίνων, ενώ η ακτοφυλακή εμπόδιζε «νόμιμα» το σκάφος να μεταφέρει «παράνομο υλικό κατασκευής» στο πολεμικό πλοίο.

Η Μανίλα απάντησε καταδικάζοντας «στον πιο έντονο βαθμό» τους «επικίνδυνους ελιγμούς αποκλεισμού» του κινεζικού σκάφους.

Οι «επικίνδυνες, ανεύθυνες και παράνομες ενέργειες» της Κίνας «παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των Φιλιππίνων», ανέφερε σε δήλωση η Task Force της Μανίλα για τη Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων.

Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και της Ινδονησίας. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο το 2016 είπε ότι οι αξιώσεις της Κίνας δεν είχαν νομική βάση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις Φιλιππίνες, καταγγέλλοντας τη «διακοπή της νόμιμης αποστολής ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων από την Κίνα».

«Στεκόμαστε στο πλευρό των #FriendsPartnersAllies μας για την προστασία της κυριαρχίας των Φιλιππίνων και για την υποστήριξη ενός #FreeAndOpenIndoPacific», ανάρτησε η Πρέσβειρα στις Φιλιππίνες ΜέριΚει Κάρλσον στο X, την πλατφόρμα που παλαιότερα ονομαζόταν Twitter.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Οι πρεσβείες του Καναδά και της Ιαπωνίας στη Μανίλα εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στις Φιλιππίνες και ανησυχία για τη σύγκρουση. Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λικ Βερόν, δήλωσε: «Αυτά τα περιστατικά, η επανάληψη και η έντασή τους είναι επικίνδυνα και πολύ ανησυχητικά».

Οι σχέσεις της Μανίλα με το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί υπό τον Πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος έχει ενισχύσει τη στρατιωτική δέσμευση με την Ουάσιγκτον από την ανάληψη των καθηκόντων του πέρυσι. Το Πεντάγωνο δήλωσε τον Μάιο ότι θα προστατεύσει τις Φιλιππίνες εάν η ακτοφυλακή της δεχτεί επίθεση «οπουδήποτε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός των Φιλιππίνων ζήτησε από την Κίνα να σταματήσει τις «επικίνδυνες και επιθετικές» ενέργειές της αφού ένα πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού επισκίασε και προσπάθησε να αποκόψει ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων που εκτελούσε αποστολή ανεφοδιασμού.

Η Κίνα είχε προειδοποιήσει τις Φιλιππίνες για περαιτέρω «προκλήσεις», λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν την εδαφική της κυριαρχία.

Η σύγκρουση της Κυριακής σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας ανεφοδιασμού ενός σκάφους που συμμετείχαν οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, είπε η Μανίλα.

Σε άλλο περιστατικό κατά τη διάρκεια της ίδιας αποστολής ανεφοδιασμού, ανέφερε ότι η πλευρά του λιμανιού του πλοίου της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων προσέκρουσε από σκάφος κινεζικής ναυτιλιακής πολιτοφυλακής.

«Η προκλητική, ανεύθυνη και παράνομη ενέργεια» του σκάφους της κινεζικής ακτοφυλακής «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος» του φιλιππινέζικου σκάφους, ανέφερε η ειδική ομάδα.

Η ακτοφυλακή της Κίνας ανέφερε σε δήλωση ότι το πλοίο των Φιλιππίνων αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις, διέσχισε την πλώρη του κινεζικού πλοίου και «προκάλεσε εσκεμμένα προβλήματα», προκαλώντας τη σύγκρουση.

«Η συμπεριφορά των Φιλιππίνων παραβιάζει σοβαρά τους διεθνείς κανόνες για την αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα και απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των σκαφών μας», δήλωσε η ακτοφυλακή.

Η Μανίλα καθήλωσε το πολεμικό πλοίο BRP Sierra Madre το 1999 ως μέρος της αξίωσης κυριαρχίας της στο Second Thomas Shoal, το οποίο βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μήκους 200 μιλίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Καναδάς: Τρομοκρατική οργάνωση οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα