ΑΘΗΝΑ
02:52
|
27.05.2024
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι και τους 15.000 οι τραυματίες στη Γάζα. Το Ισραήλ απειλεί τη Χαμάς με συντριβή και βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ.
Άμαχοι Παλαιστίνιοι σε Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνει τα θύματα και τις ζυμώσεις για την «επόμενη» μέρα στο φόντο του πολύ σοβαρού κινδύνου εξάπλωσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή με άγνωστες συνέπειες.

Ο αριθμός των νεκρών κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα από τις 7 Οκτώβρη ξεπέρασε σήμερα τους 5.080 εκ των οποίων τα 2.055 είναι παιδιά και πάνω από 1.119 γυναίκες. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων τα 182 είναι παιδιά.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 15.200 ενώ οι άστεγοι και ξεριζωμένοι από τις εστίες τους ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Κάποιοι μάλιστα που είχαν φύγει από το βόρειο τμήμα της Γάζας για να γλιτώσουν από τις επιδρομές του Ισραήλ άρχισαν να επιστρέφουν καθώς βομβαρδίστηκαν και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Η εκδήλωση διάρροιας και μεταδοτικών ασθενειών λόγω της έλλειψης νερού, φαρμάκων και βασικών ειδών έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών προειδοποιούν πως δεν έχουμε δει τα χειρότερα εάν δεν βελτιωθεί άμεσα η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Ιδιαίτερα καθώς νυχθημερόν βομβαρδίζονται περιοχές πολύ κοντά σε νοσοκομεία (όπως τα νοσοκομεία Σίφα και Κουντς) τα οποία έχουν μείνει δίχως καύσιμα, δίχως βασικές ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, με αποτέλεσμα να χειρουργούν ακόμη και παιδιά δίχως αναισθητικό ή να περιποιούνται βαριά τραύματα δίχως καν ισχυρά παυσίπονα ή αντιβιοτικά.

Η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Η δραματική κατάσταση πολλών αμάχων αναγκάζει αξιωματούχους χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να θέσουν στο Ισραήλ ζήτημα αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας την ώρα που το ενθαρρύνουν να συνεχίσει το σφυροκόπημα της Γάζας στο όνομα «δικαιώματος αυτοάμυνας» του ισραηλινού κράτους. Αυτά τα ζητήματα απασχολούν από το μεσημέρι μία νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. Εκεί ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε στο παλαιστινιακό και στην ανυπαρξία ουσιαστικής ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης εδώ και περίπου 10 χρόνια τονίζοντας:

Οι μεγάλες δυνάμεις ξέχασαν το παλαιστινιακό νομίζοντας πως θα λυθεί από μόνο του ή ότι δεν πείραζε να μείνει έτσι. Όμως, έχει σημασία.

Η βοήθεια σήμερα στη Ράφα από το μεθοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο ήρθε με ένα κομβόι μόλις 40 φορτηγών ενώ οι καθημερινές ανάγκες της περιοχής πριν τον πόλεμο ικανοποιούνταν με τουλάχιστον 100 φορτηγά.

Τη συντριβή της Χαμάς θέλει το Ισραήλ

Στο φόντο αυτό, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε πως οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχιστούν «ένα, δύο, τρεις μήνες… όσο χρειαστεί» για να εξολοθρευθεί η Χαμάς και να εξασφαλιστεί πως δεν θα αποτελέσει ξανά κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Νεκρός Ισραηλινός σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Μπροστά σε αυτό τον σκοπό το Ισραήλ εντείνει το εναέριο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας ολοένα και περισσότερο ενώ σήμερα νωρίς το πρωί σε μία ακόμη χερσαία «περιορισμένη» επιχείρηση που έκανε στο έδαφος της νότιας Λωρίδας της Γάζας ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνις σκοτώθηκε ένας νεαρός Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Τις συγκρούσεις επιβεβαίωσε στη συνέχεια και στέλεχος της Χαμάς, που τόνισε πως από την πλευρά της δεν υπήρχαν απώλειες.

Δεν ήταν του Ισραήλ η βόμβα λέει ο Σούνακ

Στην πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης με αποτέλεσμα αρκετές εκατοντάδες νεκρούς, αναφέρθηκε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Σούνακ μιλώντας απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων ισχυρίστηκε πως κατέληξε στο «πιθανό» συμπέρασμα η έκρηξη να προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη μεριά του Ισραήλ, ενώ για να κλείσει τα στόματα όσων θεωρούν πως μεροληπτεί σε αυτό τον άνισο πόλεμο, ανακοίνωσε τη χορήγηση 20 εκατομμυρίων στερλινών για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ επικαλέστηκε σαν «τεκμήριο» τη βάση «βαθιάς γνώσης και ανάλυσης των ειδικών μας επί των όπλων» και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε πως οι Βρετανοί ειδικοί μελέτησαν «προσεκτικά» τα τρέχοντα διαθέσιμα στοιχεία για να υποστηρίξει πως «η λανθασμένη αναφορά της είδησης του συμβάντος είχε αρνητική επίπτωση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής διπλωματικής προσπάθειας και των εντάσεων εδώ».

Το Σάββατο το καναδικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει επίσης πως η «ανάλυση» των δεδομένων από την έκρηξη στο νοσοκομείο αλ Αχλί που προκάλεσε 471 νεκρούς αμάχους «έδειξε πως κατά ένα υψηλό βαθμό» δεν έγινε από το Ισραήλ.

Ωστόσο, πέρα από τους παρόμοιους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών, δεν παρουσιάστηκε καμία πειστική απόδειξη που να αθωώνει το Ισραήλ για μία πράξη που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, σε τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Καναδά υπερασπίστηκαν για μία ακόμη φορά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καλώντας το να εφαρμόζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επικίνδυνες εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Το ίδιο διάστημα, αυξάνονται οι επικίνδυνες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου. Σήμερα ένα ισραηλινό αεροπλάνο βομβάρδισε τουλάχιστον δύο θέσεις μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον ενός ενόπλου (σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης που επικαλείται το πρακτορείο του Λιβάνου, ΝΝΑ).

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 27 μαχητές της οργάνωσης και έχουν σκοτωθεί έξι ένοπλοι Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Μέσα στο τελευταίο 15ήμερο οι Ισραηλινοί έχουν εκκενώσει πάνω από 42 κοινότητες στα σύνορα με τον Λίβανο με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από τις εστίες τους πάνω από 152.000 άτομα.

Αντίστοιχα, οι Λιβανέζοι άμαχοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε τουλάχιστον 19.000 εν μέσω σοβαρών καταγγελιών για τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό σε μεθοριακές περιοχές αμάχων στο Λίβανο

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία

Το Ισραήλ περνά από τις στοχοποιήσεις σε επιθέσεις αμφισβητιών του

Σ. Κασσελάκης: «Κουτοπονηριές που υποτιμούν τον πολίτη τα όσα λέει η κυβέρνηση για την ακρίβεια»

Νότια Αφρική: Τελευταία προεκλογική συγκέντρωση για τον Σιρίλ Ραμαφόσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα