Η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει επισήμως απαγορεύσει τη διδασκαλία των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών σε περίπου 600 ιδιωτικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Αλγερινοί βουλευτές χαρακτήρισαν αυτή την απόφαση ως «κυρίαρχη κίνηση» που ευθυγραμμίζεται με το όραμά τους για μια «Νέα Αλγερία».
Το υπουργείο Παιδείας της Αλγερίας έστειλε ειδοποιήσεις σε αυτά τα ιδιωτικά σχολεία, δίνοντάς τους οδηγίες ότι η χρήση του γαλλικού προγράμματος σπουδών είναι πλέον «απαγορευμένη και πρέπει να εγκαταλειφθεί αμέσως». Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση από τη γαλλική επιρροή στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αλγερίας, το οποίο έχει βαθιά ριζώσει από την ανεξαρτησία της χώρας το 1962.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Αλγερίας και Γαλλίας, με ζητήματα που σχετίζονται με την ιστορική μνήμη και τις πυρηνικές δοκιμές να συμβάλλουν σε τεταμένες σχέσεις. Η απροθυμία της Γαλλίας να αποκαλύψει τους χάρτες της της Αλγερίας και η άρνησή της να παραδώσει τα αρχεία της αποικιακής εποχής στην Αλγερία τροφοδότησε περαιτέρω αυτές τις εντάσεις.
Σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη γλωσσική ποικιλομορφία και να μειώσει την εξέχουσα θέση της γαλλικής γλώσσας, η αλγερινή κυβέρνηση ξεκίνησε τη διδασκαλία της αγγλικής στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης πέρυσι. Τα γαλλικά παραδοσιακά χρησιμεύουν ως η γλώσσα της διοίκησης, των επιχειρήσεων και των κυβερνητικών υπηρεσιών στην Αλγερία, λειτουργώντας ως δεύτερη επίσημη γλώσσα στη χώρα.
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι αυτή η απόφαση είναι μέρος του ευρύτερου οράματός τους για μια «Νέα Αλγερία», που επιδιώκει να απελευθερωθεί από τον «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό» που επέβαλε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας της. Θεωρούν αυτή την κίνηση ως ένα κρίσιμο βήμα προς τη διεκδίκηση της αλγερινής ταυτότητας και τη διατήρηση μιας ενιαίας πολιτιστικής κατεύθυνσης για τη νεολαία του έθνους.
Algeria ban on French curriculum 'part of cultural independence'
— Al Mayadeen English (@MayadeenEnglish) October 6, 2023
MPs argue that this decision is part of their broader vision for a "New Algeria," one that seeks to break free from the "cultural imperialism" imposed by France.https://t.co/Ruqr5wHp8V
Ο Μούσα Χαφρέ, αντιπρόεδρος του αλγερινού κοινοβουλίου, τόνισε ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αλγερία υπόκεινται στους κανονισμούς της χώρας, οι οποίοι τους απαιτούν να τηρούν το αλγερινό πρόγραμμα σπουδών και όχι το γαλλικό. Υπογράμμισε τον ρόλο των σχολικών προγραμμάτων στη διαμόρφωση των νέων γενεών, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό στοχεύει στην πλήρη ανάκτηση της αλγερινής πολιτιστικής ταυτότητας.
Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν είναι βασικός υπέρμαχος της αλγερινής κυριαρχίας και μεγάλος αντίπαλος της γαλλικής επιρροής, καθώς και των προσπαθειών της Γαλλίας να διατηρήσει μια βάση στο έθνος του, πόσο μάλλον στην αφρικανική ήπειρο.
Ο Τεμπούν είπε τον Δεκέμβριο ότι η Γαλλία πρέπει να απελευθερωθεί από το «αποικιστικό σύμπλεγμα» της για να αναδιαμορφωθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Κάλεσε περαιτέρω την πρώην αποικιακή αυτοκρατορία να «απολυμάνει» το χώρο δοκιμών όπου διεξήγαγε πυρηνικές ασκήσεις, προσθέτοντας ότι η Γαλλία πρέπει να καλύψει τα ιατρικά έξοδα των ανθρώπων που επλήγησαν στις περιοχές, δηλαδή του Ρεγκάνε και του Ταμανράσετ.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία της Αλγερίας μεταξύ 1954 και 1962, υπολογίζεται ότι τα γαλλικά στρατεύματα σκότωσαν περίπου 1 εκατομμύριο Αλγερινούς.