Οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης είναι απαγορευμένες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Μάλιστα, στη Γερμανία που ακόμα προσπαθεί να αποτινάξει τα ντροπιαστικά κατάλοιπα του αντισημιτισμού που άφησε το Τρίτο Ράιχ, η δημόσια επίδειξη της σημαίας της Παλαιστίνης έχει, επίσης, απαγορευτεί.
Όμως η αλληλεγγύη των λαών έχει πάντα τον τρόπο να βρίσκει τον δρόμο της. Ήδη από τις εποχές της Ιντιφάντα, τα «φρούτα» της Παλαιστίνης είχαν μετατραπεί σε σύμβολα αντίστασης εναντίον του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού και της απίστευτης βαρβαρότητας εις βάρος των Παλαιστινίων.
Έτσι, τα καρπούζια, τα πορτοκάλια, οι ελιές και οι μελιτζάνες, φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στα παλαιστινιακά εδάφη και αντιπροσωπεύουν τη συλλογική και πολιτιστική ταυτότητα της Παλαιστίνης, έχουν μετατραπεί σε σύμβολα αντίστασης όχι μόνο του παλαιστιανιακού λαού, αλλά κάθε ελεύθερου αγωνιζόμενου ανθρώπου που παλεύει για να δοθεί ένα τέλος στη γενοκτονία της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
In occupied Palestine, the Israelis have banned the display of the Palestinian national flag. In response, Palestinians have adopted the watermelon, which has the same colors as their flag, as a symbol of defiance.
— red. (@redstreamnet) October 19, 2023
Following the 1967 Six-Day War, Israel banned the public use of… pic.twitter.com/99SUTY1KZS
Το καρπούζι είναι ίσως το πιο εμβληματικό φρούτο που αντιπροσωπεύει την Παλαιστίνη. Καλλιεργείται σε όλη την Παλαιστίνη, από την Τζενίν μέχρι τη Γάζα, ενώ αποτελεί εθνικό σύμβολο καθώς μοιράζεται τα ίδια χρώματα με την παλαιστινιακή σημαία – κόκκινο, πράσινο, λευκό και μαύρο – και έτσι χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της απαγόρευσης των παλαιστινιακών σημαιών και της παλαιστινιακής ταυτότητας από το Ισραήλ.
Πρόσφατα, εκατοντάδες διαδηλωτές στη Γερμανία έφεραν πανό και χαρτόνια όπου πάνω τους είχε ζωγραφιστεί το καρπούζι μαζί με το σύνθημα «Free Palestine» (Ελευθερία για την Παλαιστίνη).
Μετά τον πόλεμο του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η κυβέρνηση απαγόρευσε την παλαιστινιακή σημαία στα κατεχόμενα εδάφη.
Αν και η σημαία δεν ήταν πάντα απαγορευμένη από τον νόμο, το καρπούζι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως σύμβολο αντίστασης. Εμφανίζεται σε έργα τέχνης, ρούχα, κόμικς, γκράφιτι, αφίσες και φυσικά στα παρόντα emoji με σήμα το καρπούζι στα social media.
Demonstrators in Germany chant "#FreePalestine from German guilt" and hold pictures of watermelons because the former(?) Nazi state has banned Palestine flags. https://t.co/FAyJMYxK1O
— Jews Sans Frontieres (@jewssf) October 20, 2023
Τον Ιανουάριο του 2023, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έδωσε εντολή στην αστυνομία να κατασχέσει τις παλαιστινιακές σημαίες από δημόσιους χώρους. Ακολούθησε τον Ιούνιο ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της σημαίας σε κρατικά χρηματοδοτούμενα ιδρύματα, το οποίο σύμφωνα με τη Haaretz έλαβε προκαταρκτική έγκριση της Κνεσέτ.
Ως απάντησε τότε, η Ζαζίμ, μια αραβο-ισραηλινή ειρηνευτική οργάνωση βάσης, τοποθέτησε την παλαιστινιακή σημαία –σε μορφή καρπουζιού– σε περίπου δώδεκα ταξί του Τελ Αβίβ.
Αυτή την ώρα που η Παλαιστίνη γκρεμίζεται, που είναι χιλιάδες οι νεκροί και οι διασώστες δεν έχουν σταματήσει να βγάζουν από τα συντρίμμια τα πτώματα μικρών παιδιών, το «καρπούζι» υψώνεται ξανά για να υπενθυμίσει ότι ο κόσμος γνωρίζει καλά τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα, παρά τη διαρκή φίμωση από τις δυτικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ.
Αντίστοιχα, τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε όλη την Παλαιστίνη και αποτελούν ένα βασικό τμήμα της αγροτικής οικονομίας των κατοίκων, για αυτό και έχουν μετατραπεί σε ένα δυναμικό σύμβολο αντίστασης.
Τα ελαιόδεντρα ζουν για εκατοντάδες χρόνια, συμβολίζουν τις ρίζες αυτού του λαού στον τόπο του, αποτελούν κεντρικά κομμάτια της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας πάνω στον χώρο και τον χρόνο. Γι’ αυτό, μάλιστα, η «κεφίγιε», το παραδοσιακό υφασμάτινο κάλυμμα της κεφαλής που φοράνε οι Παλαιστίνιοι, φέρει πάνω του και φύλλα ελιάς, μαζί με άλλα σύμβολα.
Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να κόβουν και καίνε αυτά τα ελαιόδεντρα, ως ακόμα μια προσπάθεια ξεριζώματος του παλαιστινιακού λαού. Ως επίδειξη δύναμης τω Ισραηλινών εποικιστών έναντι των Παλαιστινίων.
Την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες, παραστρατιωτικοί Ισραηλινοί εποικιστές έκοψαν τουλάχιστον εβδομήντα ελαιόδεντρα και πυροβόλησαν πέντε Παλαιστίνιους στο χωριό Γιασούφ, ανατολικά του Σαλφλίτ, στο κεντρικό τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Τα δέντρα είχαν φυτευτεί πριν πενήντα με εβδομήντα έτη.
Επίσης, στο φωτογραφικό αφιέρωμα του Έντουαρντ Σάιντ για την παλαιστινιακή ταυτότητα, που ονομάζεται «After the Last Sky», αφιερώνονται μερικές σελίδες στις μελιτζάνες, ιδιαίτερα σε αυτές του χωριού Μπατίρ. Το Μπατίρ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, γνωστό για τις μελιτζάνες που παράγει, ενώ πολλές φορές φιλοξενεί και φεστιβάλ μελιτζάνας.
Τέλος, λόγω της γευστικότητάς τους, τα πορτοκάλια έγιναν επίσης σύμβολο της παλαιστινιακής συλλογικής ταυτότητας στη λογοτεχνία και την τέχνη. Ο Παλαιστίνιος μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος Γκασάν Καναφανί χρησιμοποίησε τα πορτοκάλια για να συμβολίσει την απώλεια του τόπου του στο διήγημά του το 1958 για τη Νάκμπα, που ονομάζεται The Land of Sad Orange (Η Γη του λυπημένου πορτοκαλιού).
Η Γη των πορτοκαλιών, λοιπόν, αλλά και των ελαιόδεντρων, των καρπουζιών και των μελιτζανών, η εύφορη γη της Παλαιστίνης, μετέτρεψε τα αγροτικά της προϊόντα σε σύμβολα αντίστασης αλλά και διατήρησης της συλλογικής μνήμης. Σε έναν τρόπο πολιτικής έκφρασης για εκείνους που δεν τους έμεινες κανένας άλλος τρόπος να εκφραστούν δημόσια.
Τα φρούτα της Παλαιστίνης, είναι τα φρούτα της οργής.
Ας ελπίσουμε ότι η λύσσα των δυτικών κυβερνήσεων να καταπνίξουν οτιδήποτε θυμίζει την Παλαιστίνη να μη φτάσει σε σημείο να απαγορεύσει αυτά τα φρούτα και λαχανικά, και ιδιαίτερα το καρπούζι, από τις δυτικές διατροφικές συνήθειες.