ΑΘΗΝΑ
11:00
|
22.05.2024
Οι επιθέσεις σε λεωφορεία προκλήθηκαν αφότου η αστυνομία σκότωσε μια ηγετική φυσιογνωμία της μαφίας.
Στιγμιότυπο από τα λεωφορεία που πυρπολήθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκληματικές ομάδες πυρπόλησαν τουλάχιστον 35 λεωφορεία στη βραζιλιάνικη πόλη Ρίο ντε Τζανέιρο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη βιομηχανία που εκπροσωπεί εταιρείες λεωφορείων, αφότου η αστυνομία σκότωσε μια ηγετική φυσιογνωμία της μεγαλύτερης σε ισχύ συμμορίας της χώρας σε πρόσφατη επιχείρηση.

Οι επιθέσεις σε λεωφορεία επικεντρώθηκαν στις δυτικές λαϊκές συνοικίες της πόλης, όπου αντίπαλες εγκληματικές ομάδες μάχονται για εδαφικό έλεγχο. Οι συγκρούσεις προκλήθηκαν μετά από αστυνομική επιχείρηση όπου σκοτώθηκε ο ανιψιός του αρχηγού της μεγαλύτερης παρακρατικής «πολιτοφυλακής» της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι λεγόμενες πολιτοφυλακές του Ρίο, που συχνά αποτελούνται από νυν και πρώην αστυνομικούς, έχουν γίνει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια της περιοχής. Αρχικά δημιουργήθηκαν ως δυνάμεις αυτοάμυνας για φτωχές γειτονιές που καταστράφηκαν από συμμορίες ναρκωτικών, τώρα έχουν μεταστάσεις σε εγκληματικές ομάδες που λειτουργούν σε πολλές διαφορετικά πλαίσια.

Ο βιομηχανικός όμιλος Rio Onibus είπε ότι 20 από τα οχήματα ήταν αστικά λεωφορεία, πέντε ήταν μέρος του στόλου ταχείας μεταφοράς της πόλης και τα υπόλοιπα ήταν ναυλωμένα ή τουριστικά λεωφορεία.

Ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο, Κλαούντιο Κάστρο, δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν ένα «βαρύ πλήγμα» για την πολιτοφυλακή.

«Οι παραστρατιωτικές ομάδες αυτές, που αποτελούνται στην πλειονότητά τους από πρώην και ακόμη και εν ενεργεία μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης, είχαν εμφανιστεί αρχικά ως υποκατάστατο της αστυνομίας, έλεγαν πως σκοπό είχαν την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και των συμμοριών», είπε ο Κάστρο σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιθέσεις διέκοψαν το σύστημα ταχείας διέλευσης των λεωφορείων της πόλης, εμποδίζοντας τη μετακίνηση κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή. Ακυρώθηκαν και τα μαθήματα στα δημόσια σχολεία της περιοχής.

Η Στρατιωτική Αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε 12 υπόπτους που εμπλέκονται στις πυρκαγιές, εκτός από το ότι απέτρεψε 15 άτομα να βάλουν φωτιά σε ένα φορτηγό σε μία από τις κύριες πύλες της πόλης.

Πριν από τρεις εβδομάδες, τρεις γιατροί που συμμετείχαν σε συνέδριο δολοφονήθηκαν από ένοπλους σε παραθαλάσσιο μπαρ σε πλούσια συνοικία της μεγαλούπολης. Οι αρχές εκτίμησαν πως οι δολοφονίες τους διαπράχτηκαν «κατά λάθος», πως οι δράστες νόμιζαν πως το ένα από τα θύματα ήταν μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων: Κανένα έργο στην πλατεία Εξαρχείων

Τεχεράνη: Χιλιάδες Ιρανοί αποχαιρετούν τον Εμπραχίμ Ραϊσί

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

Το Ισραήλ επέστρεψε τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από το Associated Press

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα