ΑΘΗΝΑ
08:25
|
14.05.2024
Ο Πέδρο Σάντσεθ χρειάζεται τώρα και την υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών.
Ο Πέδρο Σάντσεθ με την ηγέτιδα του Sumar Γιολάνδα Ντίαθ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και το αριστερό κόμμα Sumar, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικράτηση στη βουλή, με μόνο ερωτηματικό πλέον την στάση που θα κρατήσουν μικρότερα κόμματα που υποστηρίζουν την αυτονομία της Καταλονίας και των Βάσκων.

Η συμφωνία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πρόταση για μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση μισθών, επήλθε μετά τη συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με την ηγέτιδα του Sumar και υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ, χθες Δευτέρα, που επισφράγισε τις συζητήσεις των δύο πλευρών που ξεκίνησαν μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου.

«Αυτή η κυβερνητική συμφωνία για μια τετραετή κυβερνητική θητεία θα επιτρέψει στη χώρα μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο και με ποιοτική απασχόληση, με εφαρμογή πολιτικών που βασίζονται στην κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα διευρύνουν τα δικαιώματα, τις φεμινιστικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες», ανέφεραν τα δύο κόμματα στην κοινή τους δήλωση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη μείωση της ανεργίας των νέων, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας στέγασης και μια φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τις τράπεζες και τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενώ η υποστήριξη του Sumar είναι κρίσιμη, δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την επικράτηση του Πέδρο Σάντσεθ στη βουλή. Χρειάζεται ακόμη την υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών, οι οποίοι απαιτούν έναν νόμο αμνηστίας για τη μαζική απονομή χάριτος σε αγωνιστές που συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της περιοχής το 2017, αλλά και του βασκικού Bildu, που έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα στηρίξει τον Σάντσεθ προκειμένου να εμποδίσει τη ν επάνοδο της δεξιάς.

Εάν οι Σοσιαλιστές και τα καταλανικά κόμματα δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Ιανουάριο, στις οποίες οι ψηφοφόροι εκτιμάται πως είναι πιθανόν να δώσουν σε έναν συνασπισμό του κέντρου και της ακροδεξιάς την απόλυτη πλειοψηφία που έχασε οριακά στις τελευταίες εκλογές στις 23 Ιουλίου.

Το κόμμα του Σάντσεθ βρέθηκε δεύτερο στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, πίσω από το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό. Όμως αυτός δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Θράκη σήμερα Μητσοτάκης-Κασσελάκης

76 χρόνια Νάκμπα: Εκδήλωση των εργατικών σωματείων στο Μοναστηράκι

Παλαιστίνη: Ο παραλογισμός του πολέμου και το φως στο σκοτάδι

Ολονυχτία για τη Γάζα-Αντίσκηνα στα Προπύλαια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα