ΑΘΗΝΑ
04:53
|
28.04.2024
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε στην έναρξη μιας πραγματικής οριοθέτησης», ανέφερε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ευρύτερης περιοχής του Καυκάσου.
«Οποιοσδήποτε ειδικός γνωρίζει καλά πως ό,τι απαιτείται για την οριοθέτηση των συνόρων είναι στην κατοχή της Ρωσίας» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχει σε μεγάλο βαθμό διευθετηθεί, με ορισμένα βήματα να απομένουν πριν από την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών που μετέχουν του σχήματος 3+3 στην Τεχεράνη.

«Η σύγκρουση έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν και αυτό ήταν το κύριο ανεπίλυτο πρόβλημα», είπε ο Ρώσος υπουργός.

«Απομένουν τώρα, φυσικά, να γίνουν πρακτικά βήματα για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, πρώτα απ’ όλα η προετοιμασία μιας συνθήκης ειρήνης, η οριοθέτηση των συνόρων και η εγκαθίδρυση μεταφορών και οικονομικών δεσμών χωρίς κανένα εμπόδιο, όπως έχει συμφωνηθεί στις συναντήσεις των προέδρων της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας».

«Οποιοσδήποτε ειδικός γνωρίζει καλά πως ό,τι απαιτείται για την οριοθέτηση των συνόρων [μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν] είναι στην κατοχή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων πρώτα απ’ όλα, των χαρτών που είχαν κληρονομήσει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε μετά την υπουργική συνάντηση για τον Νότιο Καύκασο.


Διαβάστε επίσης:

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν πρόσφατα να βρουν τρόπους για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία οριοθέτησης και να συνεχίσουν τη προσπάθεια .

«Οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται. Δεν μας προβληματίζει και τόσο. Ας δοκιμάσουν την τύχη τους στις Βρυξέλλες αν είναι στους στόχους τους, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε στην έναρξη μιας πραγματικής οριοθέτησης», πρόσθεσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

«Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία επαφή που τόσο οι Αρμένιοι όσο και οι Αζέροι τη βρίσκουν χρήσιμη για τους εαυτούς τους», είπε.

«Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να συστήσουν μια επιτροπή για την οριοθέτηση και κατόπιν κοινής συναίνεσης, δόθηκε στη ρωσική πλευρά το δικαίωμα να συμμετάσχει ως σύμβουλος. Δυστυχώς, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η επιτροπή δεν συγκλήθηκε για συνεδρίαση», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα