ΑΘΗΝΑ
20:24
|
27.04.2024
Βασιλικότερος του βασιλέως, ο Πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε διεύρυνση του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη Χαμάς.
Από τη συνάντηση αξιωματούχων των κυβερνήσεων Ισραήλ-Γαλλίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την άμεση στρατιωτική εμπλοκή δυτικών χωρών και των συμμάχων τους κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλα μέτωπα που μπορεί να ανοίξουν, ανά πάσα στιγμή στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή, ζητώντας να διευρυνθεί ο στόχος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, που συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, (ακριβώς την περίοδο, που ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με πρόσκληση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ) ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη Χαμάς.

Από τη σημερινή συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, κατά την οποία ο Μακρόν ούτε μία φορά δεν ανέφερε το όνομα Παλαιστίνη…

«Η Γαλλία είναι έτοιμη για έναν διεθνή συνασπισμό κατά του Daesh (σ.σ. όπως αποκαλούν υποτιμητικά το Ισλαμικό Κράτος οι Άραβες)  στον οποίο συμμετέχουμε με επιχειρήσεις που γίνονται στο Ιράκ και τη Συρία ώστε να πολεμήσουμε και κατά της Χαμάς» είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει και για τον κίνδυνο «περιφερειακής ανάφλεξης» τονίζοντας πως ο «αγώνας κατά της Χαμάς πρέπει να δοθεί χωρίς έλεος αλλά όχι δίχως κανόνες».

Σε αυτή την φράση ο Νετανιάχου απάντησε χρησιμοποιώντας πολεμοκάπηλη φρασεολογία πρώην Προέδρων των ΗΠΑ (π.χ. Τζορτζ Ουόκερ Μπους) που έχουν αιματοκυλίσει το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής με προπαγανδιστικά φραστικά σχήματα τύπου «άξονας του κακού» και «ελεύθερος κόσμος». Έτσι, ανέφερε πως η μάχη που δίνει το Ισραήλ «δεν είναι μόνο δική του αλλά και όλων».

 Κατά τα λοιπά ο Μακρόν δήλωσε πως η χώρα του είναι διαθέσιμη να συζητήσει «με το Ισραήλ και τους εταίρους τους» πως μπορούν να συντονίσουν ενέργειες έναντι της Χαμάς θυμίζοντας πως αυτός ο «διεθνής συνασπισμός» των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν αφορά μόνον την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων αλλά και «συνεισφορές» με άλλους τρόπους όπως είναι η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης, το μοίρασμα «ευαίσθητων» πληροφοριών μεταξύ «εταίρων» και η χρηματοδότηση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του Μακρόν για διεύρυνση της συμμαχίας των ΗΠΑ και των εταίρων τους κατά της Χαμάς προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών πόλεων.

Μετά τις συναντήσεις στο Ισραήλ, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε προγραμματίσει αργότερα σήμερα να επισκεφθεί τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και άλλους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής στο Αμάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα