ΑΘΗΝΑ
09:54
|
27.04.2024
«Ολοκαύτωμα» χαρακτήρισε ο Νετανιάχου τον πόλεμο-Το Ισραήλ απειλεί κατοίκους της Γάζας για πληροφορίες με αντάλλαγμα την ασφάλειά τους.
2.055 παιδιά, 1.119 γυναίκες σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με την ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει πως έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι στη Γάζα. Οι βομβαρδισμοί έπληξαν για ακόμα μια φορά κατοικημένες περιοχές, καταστρέφοντας σπίτια και σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης νέο γύρο νυχτερινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τη νύχτα, με βαριά οπλισμένα στρατεύματα που υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα οχήματα να φαίνονται σε τουλάχιστον δύο περιοχές του παλαιστινιακού εδάφους. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έχει υποσχεθεί «αδυσώπητες» επιθέσεις για την εξάλειψη της Χαμάς.

Το Ισραήλ ζητά από τους πολίτες της Γάζας πληροφορίες για αιχμαλώτους με αντάλλαγμα «ασφάλεια και ανταμοιβή»

Ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Γάζας να αποκαλύψουν πληροφορίες για αιχμαλώτους που κρατούσε η Χαμάς με αντάλλαγμα ασφάλεια και οικονομική αποζημίωση.

«Εάν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και το παιδί σας, αναλάβετε δράση και δώστε μας το συντομότερο δυνατό χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους απαχθέντες στην περιοχή σας», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

«Ο ισραηλινός στρατός σας διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να παρέχει ασφάλεια σε εσάς και το σπίτι σας, καθώς και χρηματική ανταμοιβή. Σας εγγυόμαστε πλήρη εμπιστευτικότητα». Στη συνέχεια, ο στρατός έδωσε στοιχεία επικοινωνίας.

Τουλάχιστον 704 νεκροί Παλαιστίνιοι

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν 704 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες.

Τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.360 παιδιά, ανέφερε.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν επίσης σε ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο χώρο της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μακρόν-Νετανιάχου: Η Χαμάς σφάγιασε, αποκεφάλισε, έκαψε μωρά ζωντανά, βίασε, απήγαγε ομήρους

Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, επανέλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Νετανιάχου συνέκρινε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου με το Ολοκαύτωμα, αναφερόμενος στη μαζική σφαγή εβραίων από τους ναζί στο Μπάμπιν Γιαρ και στην Άννα Φρανκ καθώς απαριθμούσε τις φρικαλεότητες των ισλαμιστών: «Η Χαμάς σφάγιασε, η Χαμάς αποκεφάλισε, η Χαμάς έκαψε μωρά ζωντανά, η Χαμάς βίασε, η Χαμάς απήγαγε ομήρους».

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καταστρέψουμε τη Χαμάς στη Γάζα. Θα διαλύσουμε τη μηχανή του τρόμου, θα διαλύσουμε την πολιτική δομή της. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε τους Παλαιστίνιους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο».

85χρονη όμηρος της Χαμάς-Έζησα μια κόλαση, αλλά μας φρόντιζαν

H 85χρονη Γιοχεβέντ Λέβσιτς είναι μία από τις δύο γυναίκες, που απελευθερώθηκε χθες (23/10) από τη Χαμάς. Η ίδια, μετά την απελευθέρωσή της, άρχισε να διηγείται τα όσα πέρασε τις ημέρες που ήταν όμηρος, καθώς και τη μέρα που την άρπαξαν οι ένοπλοι της Χαμάς.

Η Λέβσιτς δήλωσε, ότι ενώ κρατούνταν στις σήραγγες, στην ομάδα της δόθηκε λευκό τυρί και αγγούρι για να φάνε. Ήταν το ίδιο φαγητό που έτρωγαν και οι απαγωγείς της (Χαμάς).

Συναγερμός για τους Έλληνες στον Λίβανο: «Αναχωρήστε από τη χώρα»

Η πρεσβεία της Ελλάδας στον Λίβανο εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, με την οποία συνιστά στους Έλληνες επισκέπτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Επιστροφή Παλαιστινίων στη Βόρεια Γάζα

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας αρχίζουν να επιστρέφουν λόγω της δεινής κατάστασης στο νότο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ είπε σε 1,1 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης της Γάζας και άλλων βόρειων περιοχών να φύγουν για τη δική τους ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο, φαγητό και πόσιμο νερό στο νότο.

Άλλοι έξι υπάλληλοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στη Γάζα

Έξι ακόμη μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της UNRWA που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης ανάγεται σε 35.

«Θρηνούμε την απώλειά τους και στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το βράδυ της Δευτέρας.

Υπουργείο Υγείας Γάζας: Έκκληση στην Αίγυπτο να επιτρέψει να βγουν τραυματίες και άρρωστοι από τον θύλακα

Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.

Ισραήλ: «Αδυσώπητες επιθέσεις» για την εξάρθρωση της Χαμάς

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, σημείωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς του ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής στον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε κατάσταση πλήρους διάλυσης – τους ηγέτες της, τον στρατιωτικό κλάδο της και τους μηχανισμούς εργασίας της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χτυπάμε και εξαφανίζουμε υψηλόβαθμους διοικητές και μέλη, καταστρέφουμε υποδομές και ενεργούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα, ανέφερε ο Χαλέβι σε δήλωση.

«Ο δρόμος είναι αυτός των αδυσώπητων επιθέσεων, που βλάπτουν τη Χαμάς παντού και με κάθε τρόπο. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότο», τόνισε.

Οι κλιμακούμενες επιθέσεις του Ισραήλ έρχονται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση εν μέσω προειδοποιήσεων για ανθρωπιστική καταστροφή στον πολιορκημένο θύλακα.

Μπαράκ Ομπάμα: «Το Ισραήλ επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στην Παλαιστίνη»

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε ένα σπάνιο σχόλιο ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ για μια κρίση εξωτερικής πολιτικής, εξέδωσε γραπτή δήλωση προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην προκαλέσει τόσες πολλές απώλειες αμάχων σε αντίποινα εναντίον της Χαμάς, κάτι που θα αποξενώσει γενιές Παλαιστινίων.

Οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική που αγνοεί το ανθρώπινο κόστος θα μπορούσε τελικά να αποτύχει. Ήδη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς της Γάζας, πολλοί από αυτούς παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είπε ο Ομπάμα σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει τα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση», πρόσθεσε.

«Θα μπορούσε να σκληρύνει περαιτέρω τις παλαιστινιακές συμπεριφορές για γενιές, να διαβρώσει την παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε στη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Medium, ενώ επίσης καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.

Διχασμένες οι διπλωματικές επιτροπές

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδίαζε την Τρίτη να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, αν και δεν ήταν σαφές ποια ενέργεια, αν κάποια, θα μπορούσε να λάβει το συμβούλιο, του οποίου οι πέντε εξουσίες που ασκούν βέτο φαίνονται διχασμένες.

Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ επέτρεψε στην Κίνα και τη Ρωσία να αποκαλύψουν τα διαπιστευτήριά τους ως πρωταθλητές του αναπτυσσόμενου κόσμου, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστήριξαν κατηγορηματικά το Ισραήλ. Και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις έχουν βέτο στο Συμβούλιο.

Στον απόηχο της απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών ομήρων και της κατάρρευσης των συνομιλιών η κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως αποκαλύπτουν οι New York Times παρότρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα