Κλιμακώνεται ώρα με την ώρα η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Αριστερά μετά και τις διαγραφές των Βίτσα-Φίλη-Σκουρλέτη από τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη.
Στο «γαϊτανάκι» των αιχμών για την ενότητα του κόμματος προστέθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε ανάρτησή του σχολίασε ότι η «ενότητα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί και να μην είναι «εφικτή».
Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή».
«Ίδωμεν», καταλήγει ο Ε. Τσακαλώτος.
Κουμουνδούρου: Κάποιοι προτιμούν να μην αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους
«Δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους», αναφέρουν κομματικές πηγές, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί «υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας».
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες», αλλά «ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του, και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία». «Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του», σημειώνουν.
Ειδικότερα, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν: «Οι πολίτες βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά τους από τις πρώτες μέρες του μήνα, ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν απαθείς. Ένας πρωθυπουργός που αποδεικνύεται επικίνδυνος και για τα εθνικά συμφέροντα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, εγκαταλείποντας την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας, επιλέγοντας να συναντηθεί μόνο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, χωρίς ανάλογη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης».
Προσθέτουν ότι «ενώ οι τομείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τον διορισμό των νέων τομεαρχών εργάζονται πυρετωδώς και παράγουν πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, δυστυχώς κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτιμούν όχι να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά το ίδιο τους το κόμμα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό τους». Αναφέρουν ότι «αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας». Σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του» και σχολιάζουν πως «η δε δημόσια ομολογία ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος, προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας».
Οι ίδιες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι «στην πρόσφατη εκλογή προέδρου πολλά μέλη αλλά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ψήφισαν άλλους υποψήφιους και όχι τον κ. Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος. Την άλλη μέρα όμως σεβάστηκαν το αποτέλεσμα όπως επιτάσσει η δημοκρατική λειτουργία και στέκονται στο πλευρό του νέου προέδρου». Υπογραμμίζουν ότι «οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές και θεμιτές. Αρκεί να κατατίθενται και να συζητούνται στα αρμόδια κομματικά όργανα». Διευκρινίζουν ότι είναι «άλλο πράγμα η θεμιτή κριτική εντός των οργάνων και άλλο η δημόσια υπονόμευση από την τηλεόραση», συμπληρώνοντας ότι «η κριτική έχει όρια τα οποία κάποιοι τα έχουν υπερβεί προ πολλού, όπως σωστά ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας» και πως «διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος νέου προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος».
Καταληκτικά σημειώνουν: «Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία. Αυτούς εκπροσωπούμε και σε αυτούς λογοδοτούμε. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι πολιτικές του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανασυγκροτείται και ανανεώνεται με μοναδικό στόχο να καταστεί πολύ σύντομα η αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας».
Διαβάστε επίσης: