ΑΘΗΝΑ
03:09
|
10.05.2024
Οι τιμές των οβίδων πυροβολικού που αγοράζει για την Ουκρανία η γερμανική κυβέρνηση έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από τον Φεβρουάριο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές των βλημάτων πυροβολικού που παράγονται από τη γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποκάλυψε έρευνα της εφημερίδας Die Welt που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Εμπιστευτικά έγγραφα, που επικαλείται η εφημερίδα, έδειξαν ότι η Rheinmetall, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ισχυρός εταίρος στο πλευρό της Ουκρανίας», αποκόμισε τεράστια κέρδη πουλώντας βλήματα πυροβολικού στο Κίεβο, πληρωμένα από τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς οι τιμές των πυρομαχικών έχουν αυξηθεί από τις αρχές του περασμένου έτους, ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τον Ιούλιο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία με τη Rheinmetall για την προμήθεια βλημάτων διαμετρήματος 155 mm που μπορούν να εκτοξευθούν από το αυτοπροωθούμενο οβιδοβόλο 2000 και να χτυπήσουν στόχους δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Η σύμβαση φέρεται να εξυπηρετεί τόσο τις γερμανικές όσο και τις ουκρανικές ανάγκες.

Τα στρατεύματα του Κιέβου φέρεται να χρησιμοποίησαν βλήματα διαμετρήματος 155 χιλιοστών σε μια σειρά επιδρομών πυροβολικού σε μη στρατιωτικές υποδομές στην πόλη του Ντονιέτσκ τον Μάιο.

Η συμφωνία προβλέπει πως η Rheinmetall θα προμηθεύσει στο Κίεβο έως και 333.333 οβίδες μεγάλου διαμετρήματος με κάθε οβίδα να κοστίζει τουλάχιστον 3.600 ευρώ, σημείωσε η Welt, προσθέτοντας ότι οι τιμές των οβίδων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στην «τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, η Rheinmetall δεν ήταν διατεθειμένη να ορίσει μονομερώς δεσμευτικές ποσότητες παραγγελιών για ολόκληρη τη διάρκεια της σύμβασης, συγκεκριμένους χρόνους παράδοσης ή τιμές».

Διαβάστε ακόμα:

Πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, οι οβίδες πωλούνταν στα 2.000 ευρώ η μία.

«Δεν μπορείς πλέον να παράγεις οβίδες στην Ευρώπη για 2.000 ευρώ», είπε στη Welt ένας στρατιωτικός οικονομολόγος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου επισημαίνουν την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της παραγωγής στην Ε.Ε., στην οποία έχουν συμβάλλει οι επιπλοκές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα