ΑΘΗΝΑ
05:28
|
17.11.2024
Οι ισραηλινοί διπλωμάτες ισχυρίζονται πως η χώρα τους αδικείται από τη Ρωσία, καθώς η τελευταία καλεί για ανακωχή και τονίζει την ανάγκη ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ το 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μετέφερε σε Ρώσους διπλωμάτες τη «δυσθυμία» του για τη θέση της Μόσχας σχετικά με τη σύγκρουση με τη Χαμάς στη Γάζα, μετέδωσε την Τρίτη ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

«Η συμπεριφορά της Ρωσίας και οι παρατηρήσεις κατά του Ισραήλ δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το Ισραήλ, η οποία είναι μια κατάσταση πολέμου», φέρεται να είπαν Ισραηλινοί διπλωμάτες στους Ρώσους ομολόγους τους.

Η ισραηλινή διπλωματία εξέφρασε επίσης «τη δυσαρέσκειά της για τον ρόλο που παίζει η Ρωσία» στον πόλεμο κατά της Χαμάς και ελπίζει ότι η Μόσχα θα λάβει «πιο ισορροπημένες» θέσεις, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του υπουργείου στην εφημερίδα Times of Israel.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο, το προτεινόμενο ψήφισμα της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν περιελάμβανε «ρητή καταδίκη» της Χαμάς και δεν ταίριαζε με την υποστήριξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Το Ισραήλ υποβλήθηκε «σε μια επίθεση που ήταν άνευ προηγουμένου ως προς τη βαναυσότητά της, και σίγουρα έχει το δικαίωμα για άμυνα, για να εξασφαλίσει την ειρηνική ύπαρξή του», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στις 13 Οκτωβρίου, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Χαμάς που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 1.300 θανάτους Ισραηλινών.

Ωστόσο, στην ίδια του ομιλία ο Πούτιν σημείωσε ότι η πραγματική ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι Παλαιστίνιοι έχουν ένα δικό τους κράτος. Συμβούλεψε το Ισραήλ να μην αντιδράσει με «βαρβαρότητα», σημειώνοντας ότι η Γάζα φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια αμάχους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν όλοι τη Χαμάς, και υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος «ολικός αποκλεισμός» της Λωρίδας θα ήταν εξίσου απαράδεκτος με την πολιορκία της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Λένινγκραντ, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης διακοπής της σύγκρουσης, καλώντας όλα τα μέρη να «σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποτρέψουν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες και αδιάκριτη χρήση βίας». Ζήτησε επίσης την εφαρμογή της εγκεκριμένης από τον ΟΗΕ λύσης των δύο κρατών.

Την Τρίτη, Ισραηλινοί διπλωμάτες ζήτησαν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αφού είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν έγινε στο κενό» και σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν «υποβληθεί σε ασφυκτική κατοχή για 56 χρόνια».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, κατηγόρησε τον Γκουτέρες ότι εξέφρασε «κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία» και «συμπάθεια για τις πιο τρομερές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά των πολιτών του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει ξανά τις συναντήσεις με τον Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «μετά την 7η Οκτωβρίου δεν υπάρχει χώρος για μια ισορροπημένη προσέγγιση», αλλά «η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από τον κόσμο».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΟΔΥ: Έρχονται μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος

Γεωργία: Εκλογική καταμέτρηση τέλος-Αδιαμφισβήτητη νίκη του κυβερνώντος κόμματος

Το τέλος του πολέμου, ο «ειρηνιστής» Τραμπ και άλλα παραμύθια από τις Ουκρανικές Στέπες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαγράφει τον Αντώνη Σαμαρά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα