ΑΘΗΝΑ
12:37
|
28.04.2024
Οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα ψήφισμα που ουσιαστικά «ευλογεί» τους βομβαρδισμούς και μια χερσαία ισραηλινή εισβολή στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
«Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα σε αυτήν την αίθουσα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κίνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκ νέου απόψε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζας να έχουν προκαλέσει για 18η μέρα το θάνατο πάνω από 5.790 αμάχων και τον τραυματισμό 16.500 άλλων.

Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας έδωσε η προσπάθεια των ΗΠΑ να προωθήσουν για έγκριση ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος, μετά από δύο προηγούμενες συνεδριάσεις στις οποίες άσκησαν βέτο ενάντια σε σχέδια απόφασης που κατέθεσαν η Ρωσία και η Βραζιλία. Το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ δεν είχε ούτε καν μία αναφορά στην ανάγκη για εκεχειρία και αν περνούσε, ουσιαστικά θα έδινε τις ευλογίες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συνέχιση των βομβαρδισμών και την διεξαγωγή μιας χερσαίας ισραηλινής εισβολής στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμα:

Το ψήφισμα θεωρείται μοιραία προκάλεσε την έντονη αντίδραση, μεταξύ άλλων, της Ρωσίας, που έχει, ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. το δικαίωμα άσκησης βέτο.

Ρωσία: Δε θα στηρίξουμε ψήφισμα που δεν καλεί σε κατάπαυση του πυρός

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ετοιμάσει ένα ένα σχέδιο εναλλακτικό προς το ψήφισμα της Ουάσιγκτον σχετικά με την κρίση της Γάζας, λόγω της απουσίας πρότασης κατάπαυσης του πυρός στο σχέδιο που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ως εκ τούτου, δεν βλέπουμε νόημα σε αυτό, επομένως δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε», είπε ο Νεμπένζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όλος ο κόσμος αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει μια ταχεία και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιπάλων μερών», είπε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Σύμφωνα με τον Νεμπένζια, το εναλλακτικό σχέδιο ψηφίσματος της Μόσχας ενσωματώνει στοιχεία από τα σχέδια που έχουν ως τώρα προταθεί από τη Ρωσία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ειλικρινά, δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορούν να του δώσουν το πράσινο φως», πρόσθεσε.

Κάθετα αντίθετος στην αμερικανική πρόταση ο Αραβικός Σύνδεσμος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που συμμετέχουν στο Σ.Α. ως προσωρινό μέλος και εκπροσωπώντας τον Αραβικό Σύνδεσμο αντιτάχθηκαν επίσης κατηγορηματικά στο αμερικανικό προσχέδιο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αντιτάχθηκε σε πολλά σημεία του σχεδίου ψηφίσματος, συμπεριλαμβανομένου του εσφαλμένου χαρακτηρισμού της παλαιστινιακής αντίστασης ως «τρομοκρατίας» και των προσπαθειών υπονόμευσης αυτής της αντίστασης.

Διαφώνησε επίσης με την έλλειψη σαφούς έκκλησης για άμεση κατάπαυση του πυρός, με το κείμενο να εστιάζει μόνο στη διασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτοάμυνα», «Τρομοκράτες», Ιράν

Ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε επίσης ότι το σημείο στο ψήφισμα που κατηγορεί το Ιράν για την υποστήριξη της Παλαιστινιακής αντίστασης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να δικαιολογήσει τη χρήση βίας κατά του Ιράν.

Τέλος, αντιτάχθηκαν στον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις ή ένοπλες ενέργειες εναντίον οποιασδήποτε χώρας έχει σχέσεις μαζί της στο μέλλον.

Το σχέδιο ψηφίσματος, που κατέθεσαν οι ΗΠΑ το Σάββατο, τονίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και απαιτεί από το Ιράν να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξη σε «πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές ομάδες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Το προσχέδιο δεν ζητά, όπως ζητούσαν τα προηγούμενα της Ρωσίας και της Βραζιλίας (με το ψήφισμα της δεύτερης μάλιστα να καταφέρεται ρητά ενάντια στη Χαμάς), μια κατάπαυση του πυρός.

Αρκείται μόνο σε μια διατύπωση για την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης «συνεχούς, επαρκούς και ανεμπόδιστης» βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το απόσπασμα που μετέδωσε το Reuters.

Αραβική αντιπρόταση

Ο Μαγιέντ Αμπντέλ-Φατάχ, ο Αιγύπτιος μόνιμος εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου στον ΟΗΕ, μίλησε σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι το προσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνευ όρων πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για την πρόληψη του εκτοπισμού Παλαιστινίων, είτε εντός είτε εκτός της Γάζας.

Η πρόταση χαίρει ευρείας διεθνούς υποστήριξης, πρόσθεσε, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης για διακοπή της ψηφοφορίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Αμπντέλ-Φατάχ πρόσθεσε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν μια αντιπρόταση στη Γενική Συνέλευση.

Κίνα: Άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως απαιτούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και εκατομμύρια ανθρώπων

«Η κατάσταση στο πεδίο συνεχίζει να επιδεινώνεται», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Κινέζος απεσταλμένος στο Σ.Α., Ζανγκ Τζουν, προσθέτοντας ότι «τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα σε αυτήν την αίθουσα».

«Πρωτίστως, μια γενική κατάπαυση του πυρός πρέπει να επιδιωχθεί πριν από οτιδήποτε άλλο. Μια εκεχειρία πρέπει να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση. Αυτό είναι το κάλεσμα που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας [του ΟΗΕ], [Αντόνιο] Γκουτέρες. Αυτό είναι το κάλεσμα των ηγετών των αραβικών χωρών στη σύνοδο του Καΐρου στις 21 του μήνα. Αυτό είναι το κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών υπηρεσιών που βρίσκονται στο έδαφος της Γάζας, βοηθώντας τον πληθυσμό, όπως και εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα και σε όλον τον κόσμο».

Το Σ.Α. πρέπει να καταλήξει σε μια ξεκάθαρη διατύπωση για μια άμεση εκεχειρία, τόνισε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε και να είναι η δικαιολόγηση μιας συνέχισης του πολέμου κατά της Γάζας, το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι μια πλήρης στρατιωτική νίκη για οποιαδήποτε πλευρά, αλλά η κατάσταση θα κλιμακωθεί σε καταστροφή για ολόκληρη την περιοχή.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπεται αυτή τη στιγμή να περνάει μόνο από το πέρασμα της Ράφα, αποτελεί μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών των αποκλεισμένων και βαριά βομβαρδιζόμενων κατοίκων της, τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα