ΑΘΗΝΑ
14:07
|
03.05.2024
Η εμφάνισή του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τροφοδότησε φήμες για πιθανές επαφές. Στη Μόσχα επιβεβαιώθηκε παρουσία Ιρανών και στελεχών της Χαμάς.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί από αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν στο φόντο της επικίνδυνης κλιμάκωσης της επίθεσης του Ισραήλ σε Γάζα, Λίβανο και Συρία.

Ο Ιρανός υπουργός μιλώντας σήμερα σε Ιρανούς δημοσιογράφους του πρακτορείου IRNA NEWS στη Νέα Υόρκη προσπάθησε να εξηγήσει την παρουσία του με την σημαντική προτεραιότητα που δίνει το Ιράν στην αποτροπή οιουδήποτε θετικού για το Ισραήλ ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ. Όπως είπε με ήθελε να εξασφαλίσει πως θα αποτύχει κάθε σχέδιο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα επιβεβαίωνε «το δικαίωμα» του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα».

Εξήγησε πως εδώ και μέρες βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τους ομολόγους του σε Ρωσία και Κίνα ώστε να εξασφαλιστεί αυτός ο στόχος μεταξύ άλλων και με την άσκηση βέτο από τις δύο χώρες που είναι μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. που έχουν αυτό το δικαίωμα.

Ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν έδωσε εύσημα και στον Ιρανό πρέσβη στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαίντ Ιραβανί, που όπως τόνισε, «δούλεψε σκληρά για να εξασφαλίσει πως αυτή η απόφαση δεν θα καρποφορήσει με τέτοιο μονόπλευρο περιεχόμενο».

Στη συνέχεια επικαλέστηκε ως αφορμή για την εμφάνισή του στη Νέα Υόρκη είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως απόψε με θέμα τις εξελίξεις στην Γάζα.

Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ τροφοδότησε, αναπόφευκτα, σενάρια για πιθανή παρασκηνιακή έμμεση (ή και άμεση…) επικοινωνία τού με στελέχη της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία ενισχύει τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή καλώντας από την άλλη το Ιράν, και τη Χεζμπολάχ να μην συμμετάσχουν.

Στη Μόσχα αξιωματούχοι του Ιράν και της Χαμάς

Αίσθηση προκάλεσε και μία άλλη εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε πως βρίσκονται στη Μόσχα για συνομιλίες Ιρανοί αξιωματούχοι και ανώτερα στελέχη της Χαμάς αποφεύγοντας να αναφέρει περισσότερες κρίσιμες πληροφορίες.

Μαρία Ζαχάροβα

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την παρουσία εκπροσώπων αυτού του παλαιστινιακού κινήματος στη Μόσχα» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας επίσης ότι στη Ρωσία βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα