ΑΘΗΝΑ
13:19
|
02.05.2024
Αφότου ενημερώθηκε για την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι διερευνά τις νομικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νέο Δελχί δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «βαθιά σοκαρισμένο» από την απόφαση δικαστηρίου του Κατάρ να καταδικάσει σε θάνατο οκτώ Ινδούς υπηκόους. Οι άνδρες συνελήφθησαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους με την κατηγορία της κατασκοπείας σε πρόγραμμα υποβρυχίων για λογαριασμό του Ισραήλ, ανέφερε η ινδική εφημερίδα Mint.

Αφότου ενημερώθηκε για την ετυμηγορία, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στις αρχές του Κατάρ.

«Είμαστε βαθιά συγκλονισμένοι από την ετυμηγορία της θανατικής ποινής και περιμένουμε τη λεπτομερή απόφαση. Είμαστε σε επαφή με τα μέλη της οικογένειας και τη νομική ομάδα και διερευνούμε όλες τις νομικές επιλογές», ανέφερε το υπουργείο. Πρόσθεσε ότι η ινδική κυβέρνηση αποδίδει «μεγάλη σημασία» στην υπόθεση και «θα συνεχίσει να επεκτείνει όλη την προξενική και νομική βοήθεια».

Οι οκτώ Ινδοί υπήκοοι, όλοι τους πρώην στελέχη του ινδικού ναυτικού, συνελήφθησαν στη Ντόχα από το Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας, την υπηρεσία πληροφοριών του Κατάρ. Εργάζονταν για μια ιδιωτική εταιρεία, την Al Dahra Global Technologies and Consultancy Services, η οποία παρείχε υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κατάρ. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φέρεται να συνελήφθη πέρυσι, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Η Mint αναφέρει πως κατηγορήθηκαν για το αδίκημα της κατασκοπείας υπέρ του Ισραήλ στα προηγμένα υποβρύχια της χώρας. Αυτά τα υποβρύχια φέρεται να καλύπτονται με υλικά που ενισχύουν τις stealth δυνατότητές τους και καθιστούν πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Ο κατάλογος των καταδικασθέντων περιλαμβάνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Al Dahra, που κατονομάζεται ως Πουρνέντο Τιγουάρι, ο οποίος, σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, είναι απόστρατος διοικητής του ινδικού ναυτικού.

Ούτε η Ινδία ούτε το Κατάρ έχουν δημοσιοποιήσει τις κατηγορίες εναντίον των ανδρών, αν και ινδικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι «θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια». Οι Hindustan Times ανέφεραν, επικαλούμενες πηγές, ότι οι οκτώ άνδρες έχουν κατηγορηθεί για κατασκοπεία και κρατήθηκαν σε απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ένας Ινδός δημοσιογράφος και η σύζυγός του έλαβαν πρόσφατα εντολή από τις αρχές του Κατάρ να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω του ότι ασχολούνταν με την υπόθεση.

Ο πρεσβευτής της Ινδίας στο Κατάρ και ο αναπληρωτής του επετράπη να συναντήσουν τους άνδρες στη φυλακή την 1η Οκτωβρίου, πριν από την έβδομη ακρόασή τους στις 3 Οκτωβρίου, ανέφεραν ινδικά μέσα ενημέρωσης. Η πρώτη τους δίκη πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισής τους απορρίφθηκαν.

Η εφημερίδα Mint ανέφερε ότι το Κατάρ έχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πρώην αξιωματικοί διαβίβασαν πληροφορίες στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές του Κατάρ ισχυρίστηκαν ότι κατέχουν ηλεκτρονικά στοιχεία εναντίον των ανδρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα