ΑΘΗΝΑ
12:14
|
08.05.2024
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη. 40χρονο εκπαιδευτή όπλων και μέλος του εφεδρικού στρατού αναζητούν οι αρχές.
Επιστρέφει στη δημόσια συζήτηση το διαχρονικό πρόβλημα της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων επιθέσεων ενόπλου, το βράδυ της Τέταρτης, στην πόλη Λιούστον του Μέιν των βορειοανατολικών ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αρχές.

Εντατικό ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του δράστη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ όπως ανακοινώθηκε τα σχολεία στην περιοχή θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Το τοπικό γραφείο του σερίφη έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τον εικονίζουν τον δράστη με καφέ χούντι, σκούρο μπλε παντελόνι κάργκο και με τουφέκι εφοδιασμένο με σκοπευτικό στα χέρια, έτοιμο να ρίξει.

Αργότερα, ο επίτροπος ασφαλείας του Μέιν ανακοίνωσε πως ύποπτος θεωρείται ο 40χρονος Ρόμπερτ Καρντ, ο οποίος σύμφωνα με αξιωματούχους επιβολής του νόμου είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων και μέλος του εφεδρικού στρατού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο ύποπτος είχε πρόσφατα απειλήσει ότι θα πυροβολήσει εναντίον εγκατάστασης της Εθνικής Φρουράς στο Σάκο του Μέιν, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι αρχές έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία αυτοκινήτου SUV λευκού χρώματος, ζητώντας από τους πολίτες να μην έλθουν σε επαφή με τον κάτοχό του και να επικοινωνήσουν μαζί τους αν το δουν.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν, γύρω στις 7 το απόγευμα, σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τοποθεσίες: σε αίθουσα μπόουλινγκ και πάρτι, σε ένα εστιατόριο-μπαρ και σε εφοδιαστικό κέντρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την κυβερνήτη του Μέιν, Τζάνετ Μιλς, καθώς και μέλη του Κογκρέσου από την πολιτεία, προσφέροντας την πλήρη υποστήριξη των ομοσπονδιακών αρχών στις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετά το μακελειό, που χαρακτήρισε φρικιαστικό, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση του είδους στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο, κυρίως μεξικανών και λατινοαμερικάνων, διαπράττοντας -σύμφωνα με τις αρχές- έγκλημα ρατσιστικού μίσους.

Η φονικότερη επίθεση ενόπλου στην αμερικανική ιστορία διαπράχτηκε στο Λας Βέγκας το 2017, όταν άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια άνοιξε πυρ από δωμάτιο σε υψηλό όροφο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας με απολογισμό 58 νεκρούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βερολίνο: Γερουσιαστής δέχθηκε επίθεση από άγνωστο σε βιβλιοθήκη

Μάτι: Έφεση για το σύνολο της απόφασης από την εισαγγελία εφετών

Λαμία: 7χρονη παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Μητέρες δολοφονημένων γυναικών μιλούν για τις γυναικοκτονίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα