ΑΘΗΝΑ
16:08
|
07.05.2024
Σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τον περασμένο Νοέμβριο επίλεκτο αστυνομικό σώμα κατέβηκε από ελικόπτερα για να συλλάβει τον 60χρονο και τη σύζυγό του.
Αναφέρεται πως ο 60χρονος και η σύζυγός του συνελήφθησαν σε μια φαντασμαγορική αστυνομική επιχείρηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Ρωσικής καταγωγής Σουηδός επιχειρηματίας, που κατηγορείτο πως συνέλεγε πληροφορίες για τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, GRU, για σχεδόν μια δεκαετία, αθωώθηκε την Πέμπτη, ανέφερε σήμερα το Associated Press.

Ο 60χρονος Σεργκέι Σκβόρτσοφ είχε κατηγορηθεί για «κατάφωρες παράνομες δραστηριότητες πληροφοριών κατά της Σουηδίας και εναντίον μιας ξένης δύναμης», δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης έκρινε ότι ο Σκβόρτσοφ είχε σε μεγάλο βαθμό ενεργήσει με τον τρόπο που ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς και ότι προηγμένη τεχνολογία αποκτήθηκε και παραδόθηκε στη Ρωσία.

Ωστόσο, το δικαστήριο ανέφερε στην ετυμηγορία του «ότι η επιχείρηση (προοριζόταν) μόνο για την προμήθεια τεχνολογίας από τη Δύση και δεν αποσκοπούσε στη λήψη πληροφοριών σχετικά με τη Σουηδία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες που να μπορεί να συνιστούν κατασκοπεία».

Ο δικαστής Τζακόμπ Χεντέμνο είπε σε δήλωση ότι ο εισαγγελέας δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι ο Σκβόρτσοφ εμπλέκεται σε κατασκοπεία.

Η δικηγόρος του Σκβόρτσοφ, Ούλρικα Μποργκ, είπε ότι ο πελάτης της «ανακουφίστηκε».

«Έχει τεθεί υπό κράτηση για πολύ καιρό. Είναι αγχωτικό για οποιονδήποτε», είπε.

Ο Σκβόρτσοφ συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση που έγινε ξημερώματα τον Νοέμβριο του 2022 μαζί με τη σύζυγό του στη Νάκα, έξω από τη Στοκχόλμη. Σουηδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επίλεκτο αστυνομικό σώμα κατέβηκε από δύο ελικόπτερα Black Hawk για να συλλάβει το ζευγάρι.

Στις 9 Οκτωβρίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης δήλωσε ότι ο Σκβόρτσοφ αφέθηκε ελεύθερος πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας της δίκης του, η οποία ολοκληρώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον λόγος να παραμείνει ο κατηγορούμενος υπό κράτηση».

Ο Σκβόρτσοφ είχε αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία, ενώ η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κατηγορίες μετά από έρευνα της υπηρεσίας ασφαλείας της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Σκβόρτσοφ είχε λάβει πληροφορίες μέσω δύο εταιρειών για είδη που η Ρωσία δεν μπορούσε να αποκτήσει διαφορετικά λόγω εξαγωγικών κανονισμών και κυρώσεων.

Στη συνέχεια βοήθησε στην αγορά και τη μεταφορά των εμπορευμάτων, παραπλανώντας τους προμηθευτές, παρέχοντας ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες και ενεργώντας με ψευδείς ταυτότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα