ΑΘΗΝΑ
07:31
|
04.05.2024
Φιλίπο Γκράντι: «Η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιλύσει τις συγκρούσεις ή να αποτρέψει νέες οδηγεί σε ξεριζωμό και δυστυχία».
UNHCR/Andrew McConnell
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εξαιτίας πολέμων, διωγμών, βίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανόν να ξεπέρασε τα 114 εκατομμύρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αναγκαστικό εκτοπισμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν: ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συγκρούσεις στο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μιανμάρ, ο συνδυασμός ξηρασίας, πλημμυρών και ανασφάλειας στη Σομαλία και η παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Έκθεση για τις Τάσεις Εξαμήνου της Ύπατης Αρμοστείας, η οποία αναλύει το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού κατά τους πρώτους έξι μήνες αυτού του έτους.

«Η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται τώρα – δικαίως – στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, πάρα πολλές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται ή κλιμακώνονται, συντρίβοντας αθώες ζωές και ξεριζώνοντας ανθρώπους», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. «Η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιλύσει τις συγκρούσεις ή να αποτρέψει νέες οδηγεί σε ξεριζωμό και δυστυχία. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να συνεργαστούμε για να βάλουμε ένα τέλος στις συγκρούσεις και να επιτρέψουμε στους πρόσφυγες και άλλους εκτοπισμένους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να ξαναρχίσουν τη ζωή τους κάπου αλλού».

Σύμφωνα με την Έκθεση, μέχρι το τέλος Ιουνίου, 110 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια παγκοσμίως, αριθμός αυξημένος κατά 1,6 εκατομμύρια σε σχέση με το τέλος του 2022. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν δεν περνούν ποτέ διεθνή σύνορα. Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι τους τρεις μήνες από τον Ιούνιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων αυξήθηκε κατά 4 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 114 εκατομμύρια. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, περίοδο που δεν καλύπτεται από την παρούσα Έκθεση, επομένως δεν περιλαμβάνει τις συνέπειες της σύγκρουσης αυτής σε επίπεδο βίαιου εκτοπισμού.

«Καθώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Γάζα, το Σουδάν και αλλού, η προοπτική της ειρήνης και της εύρεσης λύσεων για τους πρόσφυγες και άλλους εκτοπισμένους πληθυσμούς μπορεί να μοιάζει μακρινή», πρόσθεσε ο κ. Γράντι. «Αλλά δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να πιέζουμε – και να βρίσκουμε – λύσεις για τους πρόσφυγες».

Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φιλοξένησαν το 75% των προσφύγων και άλλων ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν 1,6 εκατομμύρια νέες ατομικές αιτήσεις ασύλου, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Καταγράφηκαν λίγο περισσότερες από 404.000 επιστροφές προσφύγων, υπερδιπλάσιες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, αν και πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονταν σε ασφαλείς συνθήκες. Σχεδόν 2,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους κατά την ίδια περίοδο, υπερδιπλάσιοι από όσους επέστρεψαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο αριθμός των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν αυξήθηκε.

Η Έκθεση δημοσιεύεται σήμερα ενόψει του δεύτερου Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (GRF), της μεγαλύτερης παγκόσμιας συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και άλλους αναγκαστικά εκτοπισμένους πληθυσμούς, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου. Κυβερνήσεις, πρόσφυγες, τοπικές αρχές, διεθνείς οργανισμοί, η κοινωνία των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας θα βρεθούν μαζί για να ενισχύσουν την παγκόσμια ανταπόκριση και να αναζητήσουν λύσεις για τα επίπεδα ρεκόρ του εκτοπισμένου πληθυσμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα