ΑΘΗΝΑ
17:15
|
08.05.2024
Συνάντηση σύντομα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη Μόσχα και εκπρόσωπος της Χαμάς για συνομιλίες με Ρώσους διπλωμάτες.
Συνάντηση Πούτιν-Αμπάς για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Ρωσία επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Θα έχει συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς [σ.σ. Πούτιν]. Θα προετοιμαστούμε για εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το τι θα γίνει περαιτέρω, γιατί κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, σκοτώνονται απολύτως αθώα παιδιά», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης στο πλαίσιο της στρογγυλής τραπέζης «Προοπτικές της κρίσης στη Μέση Ανατολή και οι στόχοι της ρωσικής πολιτικής».

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «πρωτίστως θα συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση γύρω από τη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι έγκαιρα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

Ο Μπογκντάνοφ δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κατάρ και συζήτησε με τους εκπροσώπους της το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, τουλάχιστον 3-4 από τους ομήρους της Χαμάς έχουν και ρωσική υπηκοότητα, ο αριθμός αυτός, όμως, είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τα στοιχεία των ισραηλινών Αρχών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ Νόβοστι» ο εκπρόσωπος της Χαμάς, που ήδη βρίσκεται στη Μόσχα και έχει συνομιλίες με Ρώσους διπλωμάτες, όπως νωρίτερα είχε δηλώσει η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, είναι το μέλος του ΠΓ της Χαμάς Αμπού Μαρζούκ.

Υπήρξαν επαφές μαζί του σε συνέχεια της ρωσικής γραμμής για άμεση απελευθέρωση των ξένων ομήρων, που βρίσκονται στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα, σχετικά με τη διασφάλιση της απομάκρυνσης Ρώσων και άλλων ξένων πολιτών από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα, διευκρίνισαν ρωσικές διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο.

«Η Ρωσία επίσης επιβεβαίωσε την αμετάβλητη θέση ότι υποστηρίζει την υλοποίηση των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη δημιουργία κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και συνυπάρχοντος σε ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ», δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Χαμάς, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης «τις οδούς διακοπής των εγκλημάτων του Ισραήλ, που υποστηρίζονται από τη Δύση», ενώ «η αντιπροσωπεία του κινήματος εξέφρασε υψηλή εκτίμηση για τη θέση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και για τις προσπάθειες της δραστήριας ρωσικής διπλωματίας», αναφέρει το «ΡΙΑ Νόβοστι».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ε.Ε: Εγκρίθηκε το σχέδιο για χρηματοδότηση του Κιέβου μέσω των δεσμευμένων ρωσικών κεφαλαίων

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Γερμανία: Επιστολή καθηγητών υπέρ των φιλοπαλαιστινιακών καταλήψεων στα πανεπιστήμια

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα