ΑΘΗΝΑ
09:39
|
03.05.2024
Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση απόσυρσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τον Νίγηρα.
Αμερικανός στρατιώτης στον Νίγηρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία τη νομοθεσία που θα ανάγκαζε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τον Νίγηρα, ένα έθνος της Δυτικής Αφρικής όπου στρατιωτικοί ανέλαβαν την εξουσία τον Ιούλιο.

Το μέτρο απορρίφθηκε με ψήφους 86-11.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επίσημα αυτόν τον μήνα ότι υπήρξε στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την επίσημη αναστολή της βοήθειας, αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.

Υπάρχουν περίπου 1.000 υπάλληλοι του Υπουργείου Άμυνας στον Νίγηρα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, ο οποίος υποστήριξε τη νομοθεσία, είπε ότι τα στρατεύματα αναπτύχθηκαν ακατάλληλα χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και ότι οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να κινδυνεύουν να παγιδευτούν στα διασταυρούμενα πυρά μιας σύγκρουσης στον Νίγηρα.

Με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, τι νόημα έχει να υπάρχουν πάνω από 1.000 στρατιώτες στον Νίγηρα; Έχει νόημα να σταθμεύουν πάνω από 1.000 στρατιώτες σε μια χώρα που κυβερνάται από μια στρατιωτική χούντα; είπε ο Ραντ Πολ σε ομιλία της Γερουσίας.

Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι εάν οι Αμερικανοί αποσυρθούν θα μπορούσε να αφήσει ένα κενό που θα μπορούσε να καλυφθεί από τη Ρωσία ή τους συνεργάτες της μισθοφόρους Wagner.

Δεν δίνουμε αρκετή προσοχή σε αυτό το μέρος του κόσμου. Σίγουρα δεν θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι εγκαταλείπουμε αυτό το μέρος του κόσμου, είπε ο Κάρντιν.

Την τελευταία δεκαετία, τα στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει τις δυνάμεις της Νιγηρίας στην αντιτρομοκρατία και έχουν λειτουργήσει δύο στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που εκτελεί αποστολές με drone κατά του Ισλαμικού Κράτους και ενός παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα